Ovendeur open tijdens het bakken of niet?

Mag u de ovendeur opendoen tijdens het bakken?

Bakken is een bijzonder proces. Door een aantal ingrediënten samen te voegen en te bakken creëert u de lekkerste cakes en taarten. Goed opletten tijdens het bakken is belangrijk. Om het proces nauwlettend in de gaten te houden, is de verleiding groot tussentijds de ovendeur open te doen. Maar de vraag is of dat het bakproces ten goed komt. 

Het is een proces

Bakken is een proces. Voor een succesvol baksel is niet alleen de lengte van de baktijd belangrijk. Ook het soort ingrediënten en de hoeveelheden. Vooral dat laatste kan een taart of cake doen slagen of mislukken. Maar om maar te beginnen met het antwoord op de hoofdvraag: nee, het is niet verstandig om de ovendeur tussentijds open te doen. Door de oven te openen komt er koude lucht bij het baksel en dat verstoort het bakproces. Dus hoe nieuwsgierig u ook bent, wacht rustig af tot de eindtijd.

Ingrediënten

Een ander belangrijk element of een cake of taart slaagt is de bloem- of meelsoort die u gebruikt. Bloem en meel verschillen van elkaar. Bloem is gezeefde en gemalen tarwe waarvan de zemelen en kiemen zijn verwijderd. Dit zorgt doorgaans voor een luchtig resultaat. Meel zorgt voor een vollere en compacte structuur, want daar zitten de zemelen en kiemen nog in. Zelfrijzendbakmeel is bloem met rijsmiddel er aan toegevoegd. Voor een cake wordt vaak tarwebloem gebruikt, dat geeft de cake dus een luchtige structuur.

Wegen is weten

Het slagen van een baksel hangt ook samen met goed wegen. Alle ingrediënten dienen goed afgewogen te worden. Te veel bloem, suiker of ei kan een taart in een misbaksel veranderen. Het wegen komt vaak op de gram nauwkeurig. Lees een recept van tevoren ook goed door. Sommige ingrediënten moeten op kamertemperatuur door het beslag. Het lijkt niet belangrijk, maar kan fundamenteel zijn voor het bakproces. Dus wegen en lezen is weten!

Gebruik van de oven(deur)

Het instellen van de oventemperatuur lijkt eenvoudig, maar dat is het allerminst. Want elke oven is anders. Voor een cake is doorgaans de ideale temperatuur rond de 160 graden. Maar houdt door het venster de cake in de gaten (dus niet de deur opendoen, want dan zakt de cake in!). Want wordt de bovenkant snel bruin, dan staat de temperatuur te hoog. En dan is er nog een verschil tussen de heteluchtoven en de elektrische oven. Hetelucht verwarmt gelijkmatig. De temperatuur ligt doorgaans lager dan die van een elektrische oven. Dat verschilt ongeveer 10 procent.

Gelukt of mislukt

Zit de aangegeven baktijd erop, of driekwart daarvan, kijk dan of de cake of taart gaar is. Dat kan heel eenvoudig met een satéprikker. Stop hem in het midden van de cake. Komt hij er schoon uit dan is de cake gaar, komt er nog beslag mee, dan mag hij nog in de oven blijven staan. Maar de belangrijkste boodschap is om de ovendeur tijdens het bakken niet te openen. De taart of cake zakt dan in en dat is zonde. Overigens wil dit niet zeggen dat hij dan echt mislukt is. Bak de cake of taart wel af, want ook ‘mislukte’ taarten kunnen heel lekker zijn.

Lees ook: Suiker in bakrecepten vervangen door zoetstoffen, kan dat? en Een (bak)recept verdubbelen of halveren? Let dan hierop. En bent e geïnspireerd geraakt en heeft u zin om te bakken? Neem in een kijkje op onze recepten pagina. Daar zit beslist iets om te bakken voor u bij!

(Bron: 24Kitchen, Uit Pauline’s Keuken/archief)

Geef een reactie