Airfryer-fouten die u misschien ook maakt

De airfryer is enorm populair. Hij is simpel in gebruik en u kunt er veel in klaarmaken. Toch pakken gerechten niet altijd uit zoals u voor ogen had. Door onderstaande veelgemaakte fouten te voorkomen, lukt dat de volgende keer wel. 

Airfryer is een alleskunner

De airfryer is een miniatuur-frituur en oven in 1. De lucht circuleert door het apparaat op een constante temperatuur. Op deze manier wordt er een grill-effect gecreëerd. Bijna alles kan worden bereid in de airfryer. Bovendien heeft u in principe geen olie of (frituur)vet nodig. Hierdoor bevat voeding uit de airfryer, in verhouding tot de frituurpan, veel minder vet. Echter kan ook met dit apparaat het eten weleens tegenvallen. Dat kan hierdoor komen.

airfryer
Lees ook: Kunt u de airfryer zomaar op het aanrecht zetten?

Te weinig ruimte

Eén van de meest gemaakte airfryer-fouten is de airfryer in een hoek plaatsen. Het apparaat gebruikt een constante luchtstroom om het eten knapperig te maken, waardoor het apparaat in een hoek zetten niet echt in het voordeel werkt. Wanneer de airfryer te weinig ruimte heeft, kan de lucht er immers niet goed in en uit. Dit heeft slap of zacht eten tot gevolg.

Niet opwarmen

Officieel hoeft voorverwarmen niet bij een airfryer, maar het wordt wel aangeraden. Voorverwarmen zorgt er namelijk voor dat de lucht en het mandje de optimale temperatuur krijgen. Dat samen zorgt voor een betere smaakkwaliteit.

airfryer of frituurpan
Lees ook: Is bakken in de airfryer écht gezonder dan frituren? De KoelkastCoach vertelt

Volstoppen

Het mandje volstoppen met eten lijkt logisch; zo is er in minder tijd meer eten klaar. Toch is het beter om dit niet meer te doen. Dit zorgt er namelijk voor dat niet alles kan garen en ongelijke bruining. Dat komt omdat de hete lucht in dit geval niet overal goed bij kan. Wie van een krokant laagje houdt, doet er dus goed aan hier rekening mee te houden.

Airfryer schoonmaken

Dit weet u vast al, maar het mandje van de airfryer moet u na elk gebruik schoonmaken. Doordat er geen resten worden meegebakken en aanbranden, zal het ‘nieuwe’ eten beter smaken. Wanneer u alleen iets heeft opgewarmd, is na het afkoelen de binnenkant schoonvegen met een schoonmaakdoekje voldoende. Heeft u iets vets gebakken? Dan is de binnenkant afnemen en het mandje afwassen de beste optie.

airfryer
Lees ook: Met deze tips houdt u de airfryer schoon

Nat beslag

De laatste veelgemaakte airfryer-fout is het bereiden van nat beslag in de airfryer. Dat is namelijk niet mogelijk. Ook niet als u het apparaat voorverwarmt. Nat of vochtig beslag heeft de directe reactie van hete olie nodig om knapperig te worden. In de airfryer lukt dat niet en druipt het beslag door het mandje naar de bodem. De oplossing is simpel: beslag op de ‘gewone’ manier frituren.

(Bronnen: Archief, 24kitchen, Kookfans, FavorFlav, Flair / Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (6)

 1. dragon says:

  Ik heb een airfryer gehad, en ook weer weggedaan.
  Er werd gezegd dat frites prima zou smaken.
  Na veel gepruts met olie insmeren, en toen proberen te frituren, was het resultaat waardeloos.
  Ook bitterballen warmen was een mislukking
  Ik heb weer een friteuse gekocht, en heb weer een heerlijk frietje,
  Mijn kleinkinderen zijn er ook gek op.
  Dat komt omdat ik van verse aardappels friet maak, en niet die neprommel uit de supermarkt

 2. JoseFathou says:

  Heb het zelfde probleem als Dragon. Van alles geprobeerd, maar steeds een ramp ipv dat je lekker kunt genieten van je patatjes.
  Ben er ook klaar mee, heb toevallig afgelopen lang weekend lang gezocht op internet en normale frituurpan besteld. Ik geniet al bij voorbaat !

 3. pk49 says:

  ik heb een airfryer vanaf het allereerst begin,toen ze pas uitkwamen. En tot volle tevredenheid van mijn huisgenoten, maak ik friet,kroketten,bitterballen,frincandellen,vissticks enz. bak worstebroodjes en afbakbroodjes. Je kunt niet alles erin gooien zonder enig beleid. Want dan volgt meestal teleurstelling. Aardappels moet je voorkoken. zoals sommige andere groenten,om een goed resultaat te bereiken. En er zijn genoeg kookboeken met leuke recepten. Maar teruggaan naar de stinkende frietpan,dat nooit!

 4. Govert says:

  Ik wilde weer eens lekkere dingen maken, maar een frituurpan is geen optie.
  Gewoon uit gezondheids redenen welke frituurvet nou eenmaal met zich meebrengen.

  Dus ik de stoute schoenen aan, en een airfryer gehaald.
  Nou zonder extra vet en troep dat ding uitgeprobeerd en eureka dat was de oplossing, eindelijk weer heerlijke bruine frietjes in plaats van die weke lichte dingetjes uit de oven.
  Eindelijk weer eens heerlijke knapperige bitterballetjes.
  We kopen alles o.a. bij de Lidll dus wel even op de verpakking kijken of het geschikt is voor de airfryer want daar moet je wel op letten natuurlijk.
  Maar verder een echte aanwinst in plaats van een vette bak met olie in huis.

 5. Loena says:

  Ik heb de air fryer al aardig wat jaartjes. Ik vind hem geweldig. Alles zonder vet en toevoegingen en lekker knapperig. Is ook eerder klaar dan de oven. Hij staat nu op het aanrecht kant en klaar zodat ik hem niet eerst uit een kast moet halen. De bak en het mandje gaan na gebruik in de vaatwasser. Zou hem niet meer willen missen. Mijn buurvrouw ( we wonen in een senioren complex) heeft er 1 gekregen van haar kleindochter. Ze is er ook heel blij mee en gebruikt hem ook regelmatig.

 6. Marijke21B says:

  Ik heb al jaren een airfryer. Ik ben zelfs al aan mijn tweede toe omdat de eerste versleten was.
  Omdat ik alleen ben, gebruik ik het apparaat voor het afbakken van broodjes, bakken van frites, bereiden van vlees. Veel van wat je ook in een oven klaar kan maken. Soms mislukken dingen en is de airfryer niet geschikt voor de bereiding. Maar over het algemeen ben ik erg tevreden over het resultaat.