airfryer

Met deze tips houdt u de airfryer schoon

De airfryer is in korte tijd uitgegroeid tot een enorm populair keukenapparaat. U kunt er van alles in maken: van knapperige kippenboutjes tot hele taarten. Voor het beste resultaat is het wel handig om de airfryer af en toe schoon te maken. Zo doet u dat.

Pan en de mand

De airfryer bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder de ‘pan’ waar het mandje in geplaatst wordt. Deze onderdelen zijn makkelijk uitneembaar en kunt u het best na elk gebruik schoonmaken. In veel gevallen kunnen het mandje en de pan zelfs in de vaatwasser. Het kan echter wel per merk verschillen of deze onderdelen vaatwasbestendig zijn, dus probeer dit na te gaan voordat u dit doet. Als de pan en het mandje niet in de vaatwasser mogen kunt u ze ook heel gemakkelijk schoonmaken met een beetje afwasmiddel en een afwasborstel.

Buiten- en binnenkant van de airfryer

Ook de binnen- en buitenkant van de airfryer verdienen soms een schoonmaakbeurt. U hoeft deze gedeeltes niet na elk gebruik te reinigen, maar het kan wel fijn zijn om er af en toe een schoonmaakdoekje overheen te halen. U kunt zowel de binnen als buitenkant schoonmaken met een vochtige doek met afwasmiddel. Met een microvezeldoek kunt u de oppervlaktes vervolgens weer droog maken. Dit kunt u natuurlijk ook doen met een andere soort doek.

Verwarmingselement

Het is ook belangrijk om af en toe het verwarmingselement te inspecteren. Dit gedeelte bevindt zich bovenin de airfryer en ziet u dus niet als de airfryer gewoon op de pootjes staat. Door de airrfryer om te draaien kunt u zien of het verwarmingselement vies is en een schoonmaakbeurt nodig heeft. Dit is bijvoorbeeld het geval als er aangekoekte vetdeeltjes aanwezig zijn.

Error: Ongeldige post ID.

Satéprikker

U kunt dit vuil weghalen met een vochtige doek, maar doe dit wel met beleid. Het is een relatief kwetsbaar onderdeel, dus grondig boenen is niet aan te raden. Stukjes vuil op moeilijk bereikbare plekken kunt u proberen los te peuteren met een satéprikker of met een stukje keukenrol dat u om uw vinger windt.

Aandachtspunt

Gebruik voor het reinigen van de airfryer bij voorkeur geen bijtende schoonmaakmiddelen als schoonmaakazijn of baking soda. Deze middeltjes kunnen de onderdelen beschadigen en dat wilt u natuurlijk niet.

(Bron: frituurgezond.nl, Philips, Princess)

Geef een antwoord

Reacties (3)

  Boris2 says:

  Het is zo makkelijk een laag water in de airfryer, zodat het mandje onder staat daar 3 eetlepels soda. De fryer op maxiamaal zetten en 20 minuten koken, borstel erdoor uitspoelen en schoon.

   Ella55 says:

   Nou, dat vind ik wel een radicale aanpak, zo haal je de hele vetlaag weg.
   Beter om zacht te reinigen en beetje vet achter te laten,
   ik doe het mandje in een sopje met afwasmiddel en de buiten bak met keukenrol.

   Marijke21B says:

   Ik kook water in de waterkoker. Zorg ervoor dat de pan, met het mandje erin, horizontaal staat. Het kokende water giet in in de pan en laat dit een poosje staan. Omspoelen, afdrogen en mijn airfryer is weer spik en span voor het volgende gebruik.