Airfryer

Airfryer, frituurpan of oven: welk apparaat is zuiniger?

Wellicht gebruikt u ze alle 3 of misschien maar 1: de airfryer, oven en frituurpan. Maar met de stijgende energiekosten is het misschien verstandig om te kijken welke van de 3 het meest zuinig is.

Verschil oven en airfryer

Om te beginnen is er een verschil in de werking van de oven en airfryer. Beide werken op basis van hete lucht, maar de airfryer maakt eten knapperiger dan een oven. Ook heeft de airfryer minder lang de tijd nodig om voor te verwarmen, namelijk 2 à 3 minuten. De nieuwere modellen hoeven zelfs helemaal niet voorverwarmd te worden. Een oven moet meestal 10 minuten voorverwarmen.

Lees ook: Airfryer-fouten die u misschien ook maakt

Bereiden

De airfryer lijkt nu misschien ideaal voor al uw gerechten, maar helaas is dit niet het geval. Bent u namelijk van plan om een taart te bakken of een ovenschotel op tafel te zetten? Dan kunt u toch beter de oven gebruiken. Die is groter en ingesteld op het langzaam garen van gerechten. Een airfryer niet, waardoor uw baksels een mislukt resultaat krijgen.

Frituurpan en airfryer

Dan het verschil tussen een frituurpan en airfryer. Om te beginnen is de aanschafprijs van een airfryer een stuk hoger dan die van een frituurpan. Daarnaast smaken patat en bittergarnituur uit de frituurpan meer zoals die van de snackbar. Echter is er voor een frituurpan olie nodig, wat het meteen een stuk ongezonder maakt. De olie kan zelfs gevaarlijk zijn. Als u deze niet vaak genoeg ververst, kunnen er namelijk schadelijke stoffen vrijkomen. Tot slot kunt u in de airfryer meer verschillende gerechten klaarmaken en is deze ook weer makkelijk schoon te maken.

elektrische apparaten
Lees ook: Echte energieslurpers: deze apparaten stuwen de energierekening op

Energie

Als we kijken naar het energieverbruik van de 3 apparaten blijkt de airfryer het meest zuinig. Deze en de oven komen dicht bij elkaar in de buurt, maar eten bereiden in de oven duurt meestal net wat langer. Hierdoor verbruikt u ook meer energie. Om energie te besparen kunt u van de 3 opties het beste de frituurpan laten staan. Deze verbruikt het meeste energie en is door de olie het ongezondst en minst duurzaam.

(Bron: 24Kitchen, Coolblue, Margriet. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (10)

  1. V d vliet says:

    Goedemorgen een airfryer is ook beter voor oudere want een frituurpan zit olie in en is zwaarder

  2. Jeanna says:

    Of de frietjes lekkerder “zijn” in een frituurpan, is een kwestie van smaak! Ikzelf “vind” ze lekkerder uit een airfryer. Je moet alleen even zelf uitvinden, wat de beste baktijd is. Vaak komt die niet overeen met het voorschrift op de verpakking!

    1. SjoerdGorter says:

      Ik koop altijd de Franse frietjes van de lidl, de gewone, voor de airfryer is geen aparte ovenfriet nodig, ik bak ze 2x 8 minuten, dan zijn ze behoorlijk knapperig, daar hou ik van, gewoon uitproberen Jeanna, succes

  3. Hans47 says:

    op FB heb je een meerdere sites hoe en wat je kunt bakken, zie daar vaak taarten etc voorbij komen dus wil best! Misschien bij de oudere airfrayer niet, dat zou kunnen. Vind de patat lekkerder dan in olie, lekker gaar en knapperig. facebook.com/groups/749663652476619 & https://www.facebook.com/groups/350538799841141 FB pagina’s waar je veel voorbeelden vind Succes.

  4. Rmkoen says:

    Zoveel meer mogelijk met AirFryer

    Airfryer
    •Aardappelblokjes vers:, voorgesneden niet voorgebakken: 8 minuten op 180°.
    * Aardappelblokjes van Colruyt (bevroren): 6 minuten op 200°, halverwege eens schudden.
    * Aardappelgratin: 15 minuten. op 180°
    * Aardappel Gratin Dauphinois: van de Aldi: 13 minuten op 180°.
    *
    * Aardappelkrieltjes van Celavita (700gr): 14 min op 200° , halverwege schudden.
    * Aardappelkroketten: (bevroren) 15 minuten op 185°.
    * Aardappelkroketjes: 13 minuten op 200° bevroren (van de Jumbo).
    * Aardappelpureetoefjes: 15 minuten op 190°.
    * Aardappelnootjes: (in NL bolletjes) van de Aldi (diepvries): 10 minuten op 200°.
    * Aardappelschijfjes: (ontdooid) 2 x 12 minuten op 180°. (Tussentijds omschudden).
    * Aardappel wedges: ontdooit, 11 minuten op 180°. Diepvries 13 minuten op 200°.
    * Aardappel Partjes: (AH) 600 Gram diepvries: 13 minuten op 200°.
    * Afbakbroodjes: 7 minuten op 200°.
    * Afbak broodjes: met dikke plak geiten kaas er tussen prikkertje boven in het broodje steken 8 minuten. op 180°. daar na honig er op.
    * Appelcrumble: 12-13 min in de Viva op 180°.
    * Appeltjes:in blokjes met wat kaneelsuiker: 7 minuten op 180°.
    * Appelbol: 6 minuten op 180°.
    * Appelcake: 45 minuten op 165°.
    * Appelcake: 60 minuten op 150°.
    * Appelflappen (klein): 8 minuten op 200°
    * Appelflappen (groot): 17 minuten op 200°
    * Appelini’s: 10 minuten op 200° Bevroren. Kleine roomboter appeltaartjes(Jumbo).
    * Appelmoes zelf maken: 10 minuten op 190°.
    * Appeltaartjes van Koopmans: 17 minuten 155°
    * Bamischijf van mora (bevroren):10 min op 180°.
    * Banaan: 7 minuten op 200°
    * Banaan met bladerdeeg: 8 minuten op 200°.
    * Banketstaaf of Boterletter (stukjes) 3 minuten op 180°.
    * Beenhammetje: +/- 450gram, 35 minuten. op 180° voorverwarmd in een schaal en 1 á 2 keer omdraaien
    * Beenham: 700g 52 minuten op 180°
    * Biefstuk van de haas (kamer temperatuur en niet te dik stukje): 5 minuten op 200° (3 minuten voorverwarmd)
    * Bistro Bagette dr. Oetker: 7-8 minuten op 190°
    * Bitterballetjes: 7 minuten op 200°. (bevroren).(voorverwarmen)
    * Blinde vink: 15 minuten op 180°. (voorverwarmd).
    * Bloedworst(zwarte pens of beuling): 9 minuten op 180°(Voorverwarmen).
    * Boomstammetjes: 15 minuten op 180° (waren goei dikke)
    * Boontjes met boursin cuisine, 6 minuten op 180°.
    * Boterkoek: 25-30 minuten. op 165°
    * Braadworst: 10 minuten 180/190°.
    * Brood Koopmans: 20 min. op 160°.
    * Broodje ei: (afbakbroodje) uithollen, ei erin (evt. geklutst): 7 min op 200°.
    * Broodje rookworst: van de Lidl, per 3 broodjes en 3 worstjes : 4 minuten. op 200°.
    * Cake: 20 minuten. op 165°C.
    * Calamares (diepvries): Voorverwarmen en dan 10 minuten op 200° voor de hele zak ineen keer (500gram.)
    * Calamares (gepaneerd): 6 minuten op 180°.
    * Calzini van de Aldi. Gevuld broodje met salami & kaas of kippenvlees. 5 minuten op 180°.
    * Cervela( rookworst ) : 10 minuten op 180°
    * Celavita oma’s opbak aardappeltjes: 15 min op 190°.
    * Champignons (geheel in het mandje): 3 a 4 minuten op 180°.
    * Chickenwings van de Aldi: 10 minuten op 200°
    * Chocoladebroodjes: 16 minuten op 180°
    * Chocolademoelleux: voorverwarmd , 8 minuten op 180°
    * Chocolademoelleux: 12 minuten op 180° (voorverwarmd) voor 4 stuks
    * Coquilles van de Lidl: 12 minuten op 180°
    * Cordon Bleu: 10 minuten op 180°
    * country-potatoes Mccain bevroren: 12 minuten op 200°.
    * Cripsino’s van Iglo: 16 minuten op 180°
    * Curryworsten: 10 minuten op 180° (bevroren)
    * Delhaize minikroketten: 10 minuten op 180° (bevrozen)
    * Diepvries panini: 13 minuten op 160°
    * Dim Sum: 12 minuten op 200°.
    * Duitse biefstuk: medium 8 minuten op 180° en doorgebakken nog 3 minunten extra op 170°
    * Drumsticks voorgebakken uit de diepvries : 8 minuten op 200°.
    * Drumsticks rauw : 10 minuten op 180° 10 minuten op 150°.
    * Drumsticks rauw en bevroren : 10 minuten op 180° 10 minuten op 200° voor knapperig.
    * Eendenborst: 350 gram eendenborst 10 minuten op 200°. Na 5 minuten omdraaien; 8 minuten op 155°. Totaal 18 minuten.
    * Ei: hard gekookt 12 minuten op 160° , zacht eitje 6 a 7 minuten op 160°.
    * Ei: hardgekookt 16 minuten op 120° zonder opwarmen daarna laten schrikken in koud water zodat pellen beter wil.
    * Eieren– Gebakken 190° 10 min. Voorverwarmen
    * Eiermuffins: 10 minuten op 160°.
    * Fazantenborstfilets: 7 minuten op 170° en dan bv 3-4 op 200°voor een korstje.
    * Filet lapjes: 5 minuten op 195°.
    * Friet brede snit AH, kleine portie 10 minuten op 180°.
    * Friet (Belgische) van AH, 14 min op 200°.
    * Friet avico super crunch oven friet 12 minuten op 200° tussendoor schudden evt nog een keer 2 minuten, ligt eraan hoe knapperig je ze wilt hebben.
    * Frieten (Vlaamse) (bevroren) 20 minuten op 200°.
    * Frietjes, verse: 15 minuten op 160°, ff schudden halverwege, dan 12 minuten op 180°.
    * Friet (Lidl, rode zak) 10 min. op 180° en dan 6 min. op 200°.
    * Friet (Twister) 8 min op 180°. Voorverwarmen.
    * Friet van de Aldi, (diepvries) 10 min op 200°.
    * Frikandellen Aldi 6 minuten 180° en 2 minuten 200°
    * Frikandel mora : 8 minuten op 190°
    * Frikandel oven mora: 6 minuten op 200°
    * Funmix van Mora (div. snacks): 7 minuten op 200°.
    * Garnaalkroketten: 8 minuten op 200° (NIET bevroren)
    * Gehaktballen: 7 minuten op 200°, dan 5 minuten op 160°
    * Gehaktballetjes mini: 7 minuten op 200° . Halverwege omschudden
    * Gehaktballetjes– 1 kg – 10 minuten op 200°.(halverwege omschudden)
    * Gehaktbrood of frikandellekoek: 15 minuten op 170° en 20 minuten op 185°.
    * Geitenkaas met spekjes rond : voorverwarmen en 3 minuten op 180° (heb deze wel in aluminium bakje gezet,komt vocht uit)
    * Gevulde paprika met rundgehakt / kippengehakt : VV & dan 10 minuten op 180° en aansluitend 12 minuten op 155°.
    * Grillburger rund van de Aldi, 6 minuten op 180°.(niet bevroren).
    * Groene asperges, per 2 stuks omwikkeld met een dun plakje bacon/ 4 minuten op 200°
    * Groentefriet 10 – 12 minuten op 200°. (na 8 minuten omdraaien).
    * Groenteloempia: voorverwarmen 200°,13 minuten op 200°(diepgevroren in mandje)
    * Haaskarbonade: 8 minuten op 200°.
    * Hamburger 4 stuks (dikke) : 8 minuten op 180°
    * Jalapeños Snacks. 8 minuten. op 180°.
    * Kaaskroketten: 12 minuten op 180° (bevroren)
    * Kaasstengelsvan Topking: 4 minuten op 200°. (bevroren)
    * Kaassoufle’s: 7á8 min op 200°. Halverwege omdraaien.
    * Kabeljauwin papilot : 13 à 14 minuten
    * Kabeljauwvan 4 ons, voorverwarmen 180°. 15 min.nog iets rose van binnen even 3 min op 200°
    * Kalfskroketten van de Lidl 15 minuten op 200°.(bevroren)
    * Kalkoenfilet: 10 minuten. op 200°; 5 minuten op 150° en 5 minuten op155°. (Eerst voorverwarmen).
    * Kalkoenrollade 11 minuten op 200°, omdraaien 10 minuten op 200° en 10 minuten op 160°.
    * Karbonade: 12 minuten op 180°.
    * Kibbeling: 5 minuten op 180°.
    * Kibbeling(AH, graatvrije, 400gr): 10 min op 180°.
    * Kip(groot)1,2 kg : 32 minuten op 180°.
    * Kip(volledig) van 1,2kg : eerst 14 minuten op 200° (voorverwarmd),dan nog 20 minuten op 180°.
    * Kip uit de braadzak van AH, 3 min voorverwarmen, dan 35 min op 200°.
    * Kipdij: 30 minuten op 180°.
    * Kip Sweet Chili van AH n . 20 minuten op 200°.
    * Kipcorn diepvries : 10 minuten op 200°.
    * Kipdrumsticks: 1e 10 minuten op 200° (omdraaien) en de 2e 10 minuten op 150° (Dus in totaal 20 minuten).
    * Kipfilet: 8 minuten op 140° en 8 minuten op 180°.
    * Kipfilet van de Aldi(Boerenkipfilet met spek):20 minuten op 180°. Met olie insmeren. Beetje water onderin.
    * Kippenbil: 25 minuten op 200°.
    * Kippenbouten 24 minuten op 180°
    * Kippenpoten (2): 30 minuten op 180°
    * Kippenbraadworst: 8 minuten op 180°, het velleke is wel hard maar ik gebruik een steakmes.
    * Kippenfilet blokjes: voorverwarmen 200° – 10 minuten,halfweg eens omroeren, dan nog 6 minuten op170°.
    * Kippenhamburger: 6 minuten op 180°.
    * Kippenlevertjes omwikkeld met katenspek 12 minuten op 180°
    * Kippenpoten(2): 30 minuten op 180°.
    * Kipsate 1 kilo mini – kip is al voorgegaard (lidl / aldi diepvries) 10 minuten op 200°. (halverwege omschudden)
    * Kippenschnitzels bevroren : 12 minuten op 180°. Ontdooid 7 minuten op 200°.
    * Kippenschnitzel Gevuld 10 minuten op 180°.
    * Kipschnitzel krokant 7 minuten op 200° eerst insprayen met olie anders is de krokant erg droog
    * Kippenvleugels: 15 minuten op 180°.
    * Kiprollade(525 gr) 5 minuten voorverwarmen op 180°. Daarna 40 minuten en gewoon in het mandje.
    * Knoflook broodjes: 4 minuten op 160°.
    * Koolvis 15 min op 180° bevoren toestand.
    * Koteletten: 8 minuten op 180°. (voorverwarmd)
    * Krabkroketjes: 8 minuten op 180° van de Lidl
    * Krieltjes aldi : 10 minuten op 180°.
    * Kroepoek: Gedroogde ongebakken kroepoek: (afhankelijk van grootte) circa 2/3 min 180 gr (AF XL)
    * Kroketten van de Aldi 5 minuten op 160° en dan 2 minuten op 200°.
    * Kroketten van Dobbe: 20 minuten op170°.
    * Kroketten van Mora: 3 minuten voorverwarmen, 11 minuten op 200°.
    * Kroepkoek gedroogde ongebakken : (afhankelijk van grootte) circa 2/3 minuten op 180°.
    * Kwartels: 10 minuten op 200° en 10 minuten op 180°.
    * Lamskoteletje: 7 minuten op 180°.
    * Lamshaasje: 8 min op 180°.
    * Lasagne (ontdooid): 10 minuten op 180°.
    * Lekkerbekjes van Iglo:15 minuten op 180°.n v
    * Loempia: 7 minuten op 180°. (ontdooid)
    * Loempia(bevroren)20 minuten op 180°.
    * Maiski Cordon Bleu (met kip, ham & kaas): 10 minuten op 200°
    * Mexicano (Diepvries): 8 minuten doen op 200°
    * minutenute steaks: 3 minuten op 195°.
    * Mini Pizza baguette van de Aldi: 10 minuten op 160°.
    * Mini Pizza Quiche van dr. Oetker: 15 minuten op 170° in de XL
    * Mora baktijden: mora.nl/1014/over-mora/nieuws/welke-producten-zijn-nu-echt-geschikt-voor-de-philips-airfryer.html
    * Oesterzwammen AH, 3 minuten op 180°.
    * Omelet: 15 minuten op 150°.
    * Partysnacks Aldi : 8 minuten op 180°. ( bevroren en voorverwarmd)
    * Panini(vers) mettomaatjes : 5 minuten op 180°.
    * Pijnboompitten: 3 minuten op 160°.
    * Pikanto mora 8 minuten op200°
    * Pitabroodje 7 minuten op 180°.
    * Pitta pizza : 7 minuten op 180°.
    * Pizza op dikke boterham : 5 minuten op 180°
    * Pizzabaguette tomaat/kaas van dr oetker : 12 minuten op 180°
    * Pizza baguette Aldi Mama Mancini diepvries: 8 minuten op 180°
    * Pizzabroodjes: 8 minuten op 200°.
    * Pizza Dr. Oetker: 8 minuten op 200°.
    * Poffertjes (bevroren): 3 minuten voorverwarmen, 4 minuten op 180°.
    * Pommes duchesse: zie aardappelpureetoefjes
    * Quiche Loraine van de AH: 15 minuten op 180°.
    * Ras patat: 5 minuten op 200° (3 minuten voorverwarmd)
    * Ravioli 8 minuten op 190°(voorverwarmd)
    * Ribbel Friet (AH, voorgebakken, 750gr): 15 minuten op 200°
    * Ribeye: 6 minuten op 180°; hangt van dikte af.
    * Rookworst: 4 minuten. op 150°.
    * Rosbief: 10 minuten op 200° om dicht schroeien en dan 20 á 25 minuten op 180°.
    * Rösti rondjes: 11 minuten op 200° (in de gaten houden).
    * Rundergehakt, 9 minuten op 200°.
    * Rundersaucijzenvan de Aldi. 11 minuten op 180°. 450 gram.
    * Rundervinken: 15 minuten op 180°.
    * Rund tournedos: 7 minuten op 180°.
    * Saté (kip): 10 minuten op 190°.
    * Saucijzenbroodjes (lidl) 200° 4 minuten
    * Scampi’s: 6 minuten op 180° (ontdooid).
    * Schouderkarbonade: 8 minuten op 180° (hangt ook van de dikte af).
    * Shoarma 10 minuten op 180°.
    * Siciliaanseworstjes van de Lidl 10 minuten op 180°.
    * Slavinken: voorverwarmen 3 minuten op 200°; 5 minuten bakken op 200° dan 9 minuten op 160°.
    * Spareribs (reeds voorgegaard): eerst 3 minuten voorverwarmen, dan 6 minuten bakken op 200°.
    * Spaanse partjes (Celavita): 12 minuten. op 200°
    * Speklapjes 16 minuten 180° of 14 minuten op 200°.
    * Spekvinkjes: 15 minuten op 180°.
    * Steak: 5 a 6 minuten op 180°.
    * Steak– Ierse steak van de Lidl: Niet voorverwarmen en 4,5 – 5 minuten op 200° (medium); Goed gebakken is 6 minuten, bleu schat ik 3 minuten.
    * Sugarsnaps: 5 minuten op 200°C.
    * Tamme kastanjes: voorverwarmen en 12 minuten op 200°.
    * Tartaartje 8 minuten op 200°C.
    * Tomaat gevuld met gehakt 10 minuten. 180° en 6 minuten. op 150°.
    * Tomaten poffen: 6 minuten op 180°.
    * Tostie oftewel Croque monsieur: 5 minuten 200°.
    * Twister Fries Seasoned (Lamb Weston – 600g) 12 minuten op 200° – Halverwege even goed schudden.
    * Uienringen Lidl 2 x 7 min op 180 C.
    * Varkens braadworst: 10 minuten op 180°.
    * Varkensbrochette AH 7 minuten op 200°.
    * Varkensgebraad/ varkensfilet van 936 gram : 25 minuten op 180° en 15 minuten op 160° ( dikte van het vlees was 5 centimeter )
    * Varkenshaasje: 12 minuten op 200°.
    * Varkenshaasje: (ruim 400 gram) 20 minuten 200°.
    * Varkenslapjes 250 gram: 20 minuten op 200°. Na 10 minuten het vlees even omdraaien.Kruiden + 1 el olie.
    * Varkensoester 10 minuten 180°.
    * Varkensschnitzel bevroren: 8 minuten op 180° en 2 minuten op 200° voorverwarmd op de grillpan.
    * varkensrollade (tje) 475gr: 20 min op 180° en 10 min. op 160°.
    * Varkensrollade 1 kg (varkensgebraad)180°: 35 minuten op 180°, omdraaien en 10 minuten op 160°.
    * Varkensrollade: 770 gram. 25 minuten op 180° en 10 minuten op 160° gedaan
    * Verse worst: 10 minuten op 180°. 500 gram.
    * Vietnamese loempia’s: 8 minuten op 180°
    * Vissticks, de langesmalle, 5 minuten op 200°
    * Visquisine: 20 minuten op 180°.
    * Wienerschnitzels: 10 minuten op 180°.
    * Witlof (rauwe) 10 minuten op 190°.
    * Worstenbro. odje (2 stuks), 4 minuten op 200°.
    * Wrap van de Aldi: 12 minuten op 180°.
    * Zalm 300g : 15 minuten op 180°.
    * Zandkoekjes: AF (155gr) 15 minuten (bij 10 nog net te licht) op 180°.
    * Zeewolf filet AH (291gr) op de pan, 12 minuten op 180°.

  5. Hier Bergeijk says:

    De grootste besparing bereik je door deze apparaten zo min mogelijk te gebruiken door gerechten te maken welke je niet hoeft te koken of bakken. Dat begint al tijdens het ontbijt met alleen boterhammen of crackers met beleg.

    1. Constannie says:

      Niemand gaat 3x per dag maand in maand uit alleen brood eten.

  6. Hier Bergeijk says:

    Niemand gaat 3x per dag maand in maand uit alleen brood eten.
    Lees nog eens, want dat heb ik niet geschreven.

  7. Mikajuma says:

    Nog meer voordelen van de airfryer. Minder geurtjes, en geen vette aanslag op keukenkastjes en dergelijke.

  8. Heer Bommel says:

    Ik heb de frituurpan al heel lang in de kelder staan.
    We zijn met z’n tweeën en dan is een klein pannetje met olie groot genoeg voor een portie bitterballen of 2 doormidden gesneden frikandellen. Ik heb dus een gewoon pannetje en een temperatuurmeter die tot 200 graden Celsius aangeeft.
    Dat spaart dus ook energie want ik verhit maar een kwart liter olie en niet, zoals in de frituurpan, meteen bijna 3 liter. En ik ben ook veel sneller klaar.
    Na afloop en afkoeling van de olie gaat die met een theezeefje en een trechtertje weer terug in een beugelfles. Op de fles zet ik telkens een streepje en na 10 streepjes gaat de olie naar de recycling.