Diverse bollen knoflook. Hoe kunt u die het beste bewaren?

De beste manieren om knoflook te bewaren

Knoflook is een fijne smaakmaker in de keuken. Daarom is het handig om altijd een bolletje in huis te hebben. Maar hoe zorgt u ervoor dat knoflook zo lang mogelijk goed blijft? We leggen het uit.

Verkeerd bewaren

Herkent u het ook dat knoflook soms van die groene uitlopers krijgt? Het teentje is dan nog prima te eten, het kan alleen wat bitter smaken. Maar die uitlopers ontstaan eigenlijk door het verkeerd bewaren. Wanneer de knoflook te veel licht krijgt en in een te warme ruimte ligt, gaat het ontspruiten. Oftewel: het krijgt de groene uitlopers.

Knoflook
Lees ook: Knoflook te scherp? Op deze manier worden de teentjes zacht en romig

De beste plek om knoflook te bewaren

Wat is dan wel een goede plek om knoflook te bewaren? Op een koele en donkere plek, die goed geventileerd is. Maar bewaar de bol of tenen niet in de koelkast, dit is juist te koud en vochtig. Dan kan het juist gaan schimmelen. Een trapkast of kelder is een ideale plek. Hetzelfde geldt voor een speciaal knoflookpotje. Deze heeft gaatjes, voor de ventilatie. Dan is knoflook enkele weken tot maanden houdbaar. Het ligt eraan hoe vers de bol is als u hem in de winkel koopt. Een volledige bol is langer houdbaar, dan losse teentjes.

Zelf knoflook gekweekt?

Heeft u zelf knoflook gekweekt in de tuin of op het balkon? Dan kunt u de look nog niet direct eten. Laat de bollen eerst 1 tot 2 weken drogen aan een waslijn in een schuur of op zolder. Zo kunt u ze langer bewaren. Wanneer ze goed droog zijn, kunt u ze op een droge, geventileerde plek bewaren. Er zijn ook Franse varianten die u wel meteen kunt eten. Dan zijn ze nog wat sappiger en minder sterk van smaak.

knoflook
Lees ook: Snel en makkelijk knoflook pellen

Bewaar in de vriezer

Blijft knoflook bij u niet lang goed? Dan kunt u er ook voor kiezen om de look in te vriezen. Pel de teentjes en stop ze met een klein beetje water in een blender. Blend kort en stop daarna in een ijsblokjesvorm. Met een beetje olijfolie of boter kan ook. Dan heeft u direct een lekkere smaakmaker als u het in de pan laat smelten. In de vriezer blijven de blokjes enkele maanden houdbaar.

(Bron: Culy, Tuinadvies, Verse Oogst, Libelle-Lekker.be, FavorFlav. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord