Fouten bij het koken

De 7 meest gemaakte (klassieke) fouten bij het koken

Staat u graag uren in de keuken om een fantastisch diner in elkaar te zetten? Of draait u liever een snelle ‘hap’ in elkaar? Er kan hoe dan ook behoorlijk wat misgaan bij het koken. Het komt elke dag weer terug, dus grote kans dat u één van de onderstaande (klassieke) fouten bij het koken weleens heeft gemaakt. Vanaf nu maakt u ze niet weer. 

1. Voorkom fouten bij het koken en lees eerst het hele recept

Laten we beginnen bij het begin, zeker voor wie kookt volgens een recept. Om (klassieke) fouten bij het koken te voorkomen, is het van belang om eerst het hele recept door te lezen. Dat doet niet iedereen, met als gevolg dat u halverwege erachter komt dat u iets voor had moeten bereiden of stap 3 en 4 over had kunnen slaan. Kortom, lees u in, dan komt u niet voor verrassingen te staan. Zet alle ingrediënten en benodigdheden klaar en bekijk of er voorbereidingstijd nodig is om het gerecht op tijd af te krijgen. Want soms moeten ingrediënten eerst rijzen of in een marinade de smaken opnemen.

2. Volg de aanwijzingen in een recept nauwkeurig

Klaar met lezen en de voorbereidingen? Volg dan de aanwijzingen in het recept. Op de redactie hanteren we de regel: maak het de 1e keer exact volgens recept, daarna kunt u er iets van uzelf aan toevoegen. Maar volg, zeker als u iets voor de 1e keer maakt, het recept volledig. Slaat u een aanwijzing over, dan kan uw gerecht niet de juiste smaak krijgen, de cake niet luchtig maar vast worden en de soufflé inzakken. Het zijn de typische fouten bij het koken om de aanwijzingen naar eigen inzicht aan te houden of de volgorde te negeren. Door het niet volgen van een recept kan er bijvoorbeeld ook bij het bakken van een cake behoorlijk wat fout gaan. We hebben de veelgemaakte fouten onder elkaar gezet.

3. Gebruik de juiste pan en laat deze goed warm worden

Kies aan de hand van het gerecht dat u maakt de juiste pan. Gaat u groenten en vlees roerbakken, gebruik dan een wok. Bakt u meerdere groenten en vlees bij elkaar, gebruik dan een hapjespan. Bakt u aardappelen, een ei of vlees, gebruik dan een koekenpan. Zet de pan op en de pit aan en laat de pan eerst goed warm worden. Is de pan warm? Voeg dan de olie of boter toe. Zo verbrandt de olie of boter niet en als het warm is, dus de boter gesmolten, dan kunnen de ingrediënten erbij. Is een pan niet warm genoeg, dan wordt vlees minder mooi bruin en een ei blijft onmiddellijk aan de bodem plakken. Controleer ook regelmatig of uw pannen nog goed zijn. We leggen in dit artikel uit hoe lang pannen meegaan.

4. Vlees braden? Keer het niet te snel

Wanneer u vlees braadt, haal het dan op tijd uit de koeling. Dan kan het op kamertemperatuur komen. Dat komt de smaak bij het braden ten goede en zorgt voor een betere garing van binnen. Verwarm de pan dus eerst goed, doe (bak)boter of olie in de pan en als dat ook warm genoeg is, voeg dan het vlees toe. En doe dan even helemaal niets… We hebben de neiging om het vlees snel te keren, maar laat het eerst goed aanbraden alvorens u het keert. Als u het de tijd geeft, laat het vanzelf los van de bodem en kunt u het keren. Als het makkelijk loskomt is dat het moment om te keren.

Gebruikt u olie, kijk op de verpakking of de olie ook geschikt is om te bakken en braden, want daarvoor zijn ze niet allemaal geschikt.

5. Maak niet deze (klassieke) fouten bij het koken van groenten

Gaat u met groenten aan de slag? Dat is een goed idee, want groenten zijn gezond. Bereiden kan op veel verschillende manieren. Koken, roerbakken, stomen en grillen. Kookt u de groenten, maak dan niet de (klassieke) fout bij het koken om ze te ver door te koken. Naast dat dit geen goed doet aan de smaak, gaan hiermee ook vitamines verloren. Stomen is in dat opzicht ook een goed alternatief, dan blijven veel van de beste eigenschappen van de groenten bewaard.

Varieer zoveel mogelijk met groenten en eet met de seizoenen mee, dan heeft u elke dag weer iets lekkers op tafel. Of probeer eens diepvriesgroenten, die zijn ook goed te verwerken in gerechten.

6. Verbrand de knoflook niet

Gebruikt u graag verse knoflook? Veel mensen pellen en persen vervolgens de knoflook. Begrijpelijk, want het gaat relatief makkelijk en geeft veel smaak. Maar doe de geperste knoflook niet direct in de hete pan, dan verbrandt het. Of zet het vuur lager. Moet er direct daarna nog iets bij, dan kunt u dat beter eerst in de pan doen en daarna de knoflook. Of snijd de knoflook eens in plaats van te persen, dat zal iets minder snel verbranden en geeft evengoed een heerlijke smaak. Zit de knoflookgeur nog aan uw handen, dan zijn daar ook manieren voor om het er weer af te krijgen. Welke dat zijn, leest u hier.

7. Geen kromme pannen? Was ze dan niet direct af

Is het gerecht klaar en staat alles op tafel, laat dan ook de pannen nog even op het fornuis staan. De pannen zijn net behoorlijk verhit en als u ze dan direct onder de kraan houdt, kunnen ze kromtrekken. Dit is ook één van de fouten bij het koken die nog vaak voorkomt. En een kromgetrokken pan, daar is niet makkelijk mee te koken. Zeker niet als u een inductiekookplaat heeft. Blijven er kringen achter op uw inductiekookplaat? In een eerder artikel beschrijven we hoe u die kunt verwijderen.

(Bron: RTL Nieuws, Margriet, Libelle Lekker, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    raidamaisa says:

    Thanks for sharing this informative topic with us and allowing us to read it. My grandmother told me about these mistakes. I shared this with my CIPD Assignment Writers essaywriters.ae/cipd-assignments. Everyone wants to cook perfectly but some people make these little mistakes.