Gietijzeren pan steelpan koekenpan roestvrij staal anti-aanbaklaag

Hoe lang gaan uw pannen mee en wanneer moet u ze vervangen?

Als u (bijna) elke dag kookt, maakt u logischerwijs vaak gebruik van uw pannen. Moet u die na verloop van tijd vervangen? Of kunnen uw pannen een leven lang meegaan?

Gietijzer, rvs en anti-aanbaklaag: hoelang gaan uw pannen mee?

Hoelang u een pan kunt gebruiken, hangt van het type af. Een pan van gietijzer of roestvrij staal (rvs) gaat over het algemeen lang mee. Maar koekenpannen en/of pannen met een anti-aanbaklaag hebben vaak wel een beperkte houdbaarheidsdatum. Laat de anti-aanbaklaag, de steel of een ander onderdeel van uw pan los? Dan kan dat een reden zijn om de pan te vervangen. Maar een beetje slijtage in de pan hoeft volgens Pedro Fortuyn van kookwinkel Oldenhof niet meteen problematisch te zijn. “De pan gaat er niet minder goed om bakken”, laat hij weten aan NU.nl. “Je kunt de pan uitschuren met een metalen spons of poetsmiddel voor roestvrij staal om oneffenheden te voorkomen.”

Als uw pan voor 2013 al is gemaakt, kan de anti-aanbaklaag wel de schadelijke stof perfluoroctaanzuur (PFOA) bevatten. Als u overschakelt naar koken op een inductiekookplaat, is het heel soms nodig om uw pannen te vervangen. De meeste pannen zijn voor zowel een gasfornuis als een inductiekookplaat geschikt. Maar controleer dus goed of dit ook voor uw plannen geldt.

aangebrande pan
Lees ook: Een aangebrande pan schoonmaken, zo lukt dat

Wat moet u doen om uw pan goed te onderhouden?

Hoe goed u een pan onderhoudt, is doorgaans de belangrijkste factor in de levensduur. De meeste soorten pannen kunnen een leven lang mee, als u er zuinig mee omgaat. Voor een pan met anti-aanbaklaag is dit dus meestal niet zo. Wel kan het al een heel verschil maken als u deze alleen op laag vuur gebruikt. Hetzelfde geldt voor het gebruik van houten en plastic keukengerei, zodat u geen krassen in de pan maakt. En let er ook op dat u niet te ruw materiaal gebruikt tijdens het afwassen en schoonmaken. Probeer schuursponsjes, staalwol en de harde kant van een reguliere spons dus te vermijden.

Wat sowieso voor de meeste pannen geldt: bij voorkeur afwassen met de hand, ook al kunnen ze volgens de productinformatie wel in de vaatwasser. “Het soda, de zout, de oplosmiddelen – al die dingen kunnen voor beschadigingen zorgen”, aldus Fortuyn in zijn interview met NU.nl. Daarnaast kan het bij gietijzeren en plaatstalen pannen geen kwaad om ze voor gebruik in te bakken en in te vetten. Zo creëert u als het ware een natuurlijke anti-aanbaklaag in de pan en voorkomt u roestvorming. Hoe u dit doet, leest u in dit artikel. Hier vindt u bovendien meer tips voor het onderhoud van verschillende soorten pannen.

pannen in de vaatwasser
Lees ook: Mag een (koeken)pan in de vaatwasser?

(Bron: Archief, NU.nl, Coolblue, Radar, Culy.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    bijbloem says:

    Keramische kookplaat reageert op metaal via magnetisme?
    Als een magneet niet blijft plakken dan is een pan bijna zeker ongeschikt voor een keramische kookplaat.

    Hoe zit het met bakvormen? Geldt daar ook na 2013 geen gif?
    Siliconen die een maximale temperatuur hebben tot ze gaan smelten.