diepvriesgroenten

Tips voor het verwerken van diepvriesgroenten in gerechten

De vriezer is ontzettend handig voor het bewaren van kliekjes, maar ook om een voorraad groente en fruit te bewaren. Diepvriesgroenten kunnen gemakkelijk toegevoegd worden aan een maaltijd, zonder dat het veel werk kost. Maar hoe kunt u deze groenten het beste gebruiken?

Diepvriesgroenten hele jaar verkrijgbaar

Diepvriesgroenten zijn het hele jaar verkrijgbaar, ook niet-seizoensgroenten. Altijd handig om iets op voorraad te hebben, voor wanneer u het nodig heeft. Maar tijdens het ontdooien kan er soms veel vocht vrijkomen. Dat is niet voor elk gerecht geschikt. Daarom zijn er verschillende manieren om diepvriesgroenten te verwerken.

Laat het niet altijd ontdooien

Een veelgemaakte fout is om de groenten eerst te laten ontdooien en daarna pas te verwerken. Haal de groenten pas op het laatste moment uit de vriezer. Vooral voor soepen, curry’s en pastasauzen werkt dit goed. Vaak is het ook het beste om deze groenten pas op het laatste moment aan het gerecht toe te voegen. Zo blijven ze knapperig en worden ze niet slap. Denk bijvoorbeeld aan doperwtjes en sperziebonen.

Wanneer wel ontdooien?

Als u een pizza of quiche maakt, is het wel aan te raden om de diepvriesgroenten eerst te laten ontdooien. Door de vriezer bevatten de groente veel vocht en op een pizza of in een quiche kan het dan zompig of klef worden.

Kijk goed naar de kooktijd

Ook de kooktijd bij diepvriesgroenten is een stuk korter dan bij verse groenten. Ze zijn namelijk al geblancheerd voordat ze ingevroren worden. Daardoor hoeven ze wanneer u de groenten bereidt minder lang te koken. Wist u trouwens dat diepvriesgroenten en -fruit gezonder zijn dan verse groenten?  Verse groenten en fruit worden eerder geplukt, omdat ze een langere weg naar de consument te gaan hebben. Tijdens dat proces verliest het voedingswaarde. Groente en fruit voor de diepvries worden na het blancheren meteen ingevroren en verliezen zo weinig van de goede stoffen.

invriezen
Lees ook: Feiten en fabels over het invriezen van eten

Gerecht snel afkoelen met diepvriesgroenten

De diepvriesgroenten kunnen soms ook helpen een gerecht juist af te koelen. Stel u maakt een pastasalade en de pasta moet afkoelen na het koken. Door de gekookte pasta onder de koude kraan af te spoelen, wordt het garingsproces gestopt en koelt het al wel iets af. Maar door daarna meteen bijvoorbeeld diepvriesdoperwten toe te voegen, koelt de pasta verder af en helpt de lauwwarme pasta de doperwten verder ontdooien. Dit werkt ook voor bijvoorbeeld een pesto of een smoothie. Zo blijft het lekker koud en de textuur wordt vaak iets dikker.

Roosteren in de oven

Naast de diepvriesgroenten in een pan met kokend water of in een saus te gebruiken, kunt u de bevroren groenten ook roosteren in de oven. Verwarm de oven dan voor (op een hoge temperatuur) en haal de groenten pas uit de vriezer zodra ze de oven in kunnen.

Stop de groenten in diepvrieszakken voor extra ruimte

En wat vooral een praktische tip is: haal de groenten (of het fruit) uit de doosjes en stop ze in een plastic zak in de vriezer. Dit neemt veel minder ruimte in en is makkelijker te vormen. Het is wel aan te raden om dan de kooktijd op het zakje te schrijven en de houdbaarheidsdatum.

(Bron: Telegraaf, Libelle-Lekker.be, Living the green life, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    bdekort says:

    Roosteren in de over! Goeie tip.