Peterselie

Bladpeterselie en krulpeterslie: dit is het verschil

Het is u vast weleens opgevallen dat er 2 soorten peterselie zijn. Krulpeterselie en bladpeterselie. Maar is er naast het uiterlijk nog meer verschil? Wij zochten het voor u uit.

Peterselie

Het kruid peterselie heeft de Latijnse naam Petroselinum crispum en is een 2-jarige winterharde plant uit de schermbloemenfamilie. De plant groeit het beste op een vochtige, rijke grond en vindt zijn oorsprong in het Middellandse Zeegebied. Tegenwoordig komt peterselie ook uit Nederland zelf. Van het kruid zijn er 2 varianten: bladpeterselie en krulpeterselie. Hieronder leggen we uit wat het verschil tussen deze soorten is.

kruiden
Lees ook: Tip 26: zelf kruiden kweken, gezond en lekker!

Bladpeterselie

Ten 1e is er bladpeterselie. Het kruid kenmerkt zich door het platte, groene blad en de frisse en hartige smaak. In de mond kan dit zelfs prikkend aanvoelen. Ook kan het een beetje smaken naar peper of bleekselderij. Hierdoor verwart men bladpeterselie weleens met selderij. Het blad ziet er vrijwel hetzelfde uit, maar de smaak verschilt.

Krulpeterselie

Ten 2e is er krulpeterselie. Dit is een stuk zachter van smaak dan platte peterselie. Het gekrulde blad en de zachte smaak zorgen ervoor dat dit kruid, in tegenstelling tot bladpeterselie, nauwelijks wordt gebruikt in gerechten. Krulpeterselie dient veelal als garnering. Toch kan krulpeterselie erg lekker zijn. Bijvoorbeeld wanneer dit wordt gefrituurd en geserveerd met garnalenkroketten.

kruiden specerijen houdbaarheid
Lees ook: Kunnen kruiden en specerijen over de houdbaarheidsdatum gaan?

Bereiden en bewaren

Wilt u peterselie gebruiken? Let er dan op dat het kruid fris ruikt, droog en groen is. Gebruik geen peterselie met gele, natte of donkere randen. Heeft u peterselie over? Dan kunt u dit het best met stelen en wortels in een glas water zetten of het kruid in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Zo is het een paar dagen houdbaar. U kunt peterselie ook invriezen. In een goed gesloten bakje of zakje in de vriezer kunt u peterselie tot wel 12 maanden bewaren.

(Bron: Elle, Keukenkruiden.eu, Veggipedia, Overkruiden.nl, Verse Oogst. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord