Gezond barbecueën

Met deze tips is barbecueën lekker en gezond

Zodra de zon zich laat zien steken we graag de barbecue aan. Wat we erop leggen en erbij eten is alleen niet altijd even gezond. Is gezond en verantwoord barbecueën moeilijk? Helemaal niet. Met onderstaande tips wordt het een gezellige, smakelijke en gezonde avond. 

Vlees en vis

Op de een of andere manier zijn we geneigd om veel vlees op de BBQ te leggen. Dat is ook lekker en met verschillende soorten vlees en bereidingstijd, ligt er de hele avond wel iets op de grill. Voor een gezondere barbecue hoeft het vlees niet te verdwijnen, maar kies eens voor een magerder stukje vlees. Neem bijvoorbeeld kip, kalkoen of een biefstukje. Haal bij de slager vers gedraaide hamburgers, liefst met zo min mogelijk (helemaal geen) toevoegingen. Puur vlees wat u eventueel zelf op smaak kunt brengen met peper en zout. Vergeet niet eens een stukje vis te grillen. Vispakketjes zijn ideaal voor op de barbecue. En gezond en licht verteerbaar. Zorg wel dat u het vlees en de vis goed verhit, dan voorkomt u darmproblemen.

Meer groenten op de barbecue

In het kader van minder vlees is het aan te raden vlees te vervangen voor groenten. Niets zo veelzijdig als groenten en gegrilde groenten zijn echt heerlijk. Maak groentespiesjes met champignons, courgette en tomaatjes. Leg eens een maïskolf op het rooster. Als hij gaar is doe er dan een klein beetje (room) boter en een snuf je zout over. Maar ook paprika, zoete aardappel, aubergine en kropjes romaine sla (little gem) op de grill zijn heerlijk. De zoete aardappel kunt u ook poffen. Of maak een vegaburger van groenten en noten. Leg ook eens wat fruit op de grill. Ananas en sinaasappel zijn heel lekker warm.

Zet eens iets anders op tafel

Niet alleen wat er op de grill ligt kan anders, ook wat er verder nog op tafel staat. Vervang het witte (stok)brood eens voor volkorenbrood of een desembrood en zet er geen (vette) dip bij, maar alleen een beetje olie met zeezout. Vervang de kant-en-klare sauzen voor eigen gemaakte. Maak een knoflooksaus van yoghurt, knoflook, peterselie (en stukjes augurk). Doe er een klein beetje mayonaise door voor de romige smaak en zout en peper, en u wilt nooit meer anders. Neem als basis yoghurt met een beetje mayonaise en u kunt er alle kruiden door doen, van kerrie tot paprikapoeder. Zo heeft u een variatie aan smaken op tafel.

eten buiten de koelkast
Lees ook: Gezellig buiten eten, maar hoe lang kan eten in de zon liggen?

Groene salades

Zet voldoende rauwkost op tafel. Maak schaaltjes met klein gesneden wortel, komkommer en paprika. Die smaken lekkermet de zelfgemaakte sausjes. Vervang de aardappelsalade voor een gewone groene salade. En de huzarensalade voor een met (volkoren) couscous of quinoa met rauwkost en (verse)kruiden. Doe er eventueel wat feta of andere harde kaas door.

Water in plaats van alcohol

Wilt u ook minder alcohol nuttigen? Zet dan kannen met water op tafel. Doe in het water schijfjes citroen, sinaasappel, komkommer, gember, munt of limoen. Dat ziet er feestelijk uit en is lekker. Ook stukjes appel, aardbeien of meloen geven een heerlijke smaak af aan het water en het ziet er mooi uit.

(Bron: RTL Nieuws, Margriet, Voedingscentrum, archief)

Geef een reactie