bbq

Barbecue weer aan? Zo maakt u ‘m achteraf blinkend schoon

Het schoonmaken van de barbecue is geen klus waar u na een avond lang tafelen naar uitkijkt. Toch is het handig dit wel meteen te doen. Veilig barbecueën begint namelijk bij een schoon grillrooster. Op deze manieren maakt u de barbecue goed en snel schoon.

Schoon rooster

De grill van de barbecue wordt snel vies door de aangekoekte laag die ontstaat door de verbranding van vet uit voedsel. Het is belangrijk dat er geen vetresten meer op het rooster zitten wanneer u de barbecue opnieuw aansteekt. De verbrande etensresten kunnen opnieuw vlam vatten en dat is slecht voor uw gezondheid. Door onderstaande stappen te volgen is het rooster zo weer klaar voor gebruik:

  1. Borstel het loszittende vuil en roet weg met een staalborstel. Het grillrooster is gemaakt van gehard staal en is stevig genoeg om flink wat kracht op uit te oefenen. Aan de achterkant van de staalborstel zit een schraper waarmee u de hardnekkige plekken kan wegschuren.
  2. Maak in een teil een sopje van warm water en schoonmaaksoda. Laat het rooster een nachtje hierin weken.
  3. Na het weken, veegt u de losgeweekte resten met een doek of spons van het rooster.
  4. Spoel af met warm water en droog de grill goed af. Het rooster is nu helemaal vrij van vuil en roet.

Geen schoonmaaksoda in huis? U kunt ook afwasmiddel of andere ontvetters gebruiken. Er zijn in de winkel ook agressievere barbecuereinigers te koop. Lees voor gebruik de aanwijzingen op de verpakking.

Natuurlijk schoonmaakproducten

Naast de barbecue-reinigers die in de winkel te koop zijn, kunt u ook kiezen voor een natuurlijk schoonmaakproduct. Een ui, bijvoorbeeld. Snijd een witte ui doormidden, prik deze op een vork of prikker en scrub met de vlakke zijde over het rooster. Dit werkt het meest effectief als het rooster nog goed heet is. Pas hierbij wel op dat u uw hand niet verbrandt.

Het zuur van de ui neemt het vuil mee en bevat antibacteriële stoffen, waardoor het rooster schoon wordt. Door het in te wrijven met ui vóór dat u begint met grillen, blijft het eten minder aan het rooster plakken en voorkomt u een aangekoekte vetlaag.

Citroen als natuurlijke vetoplosser

Ook de citroen is zeer geschikt als natuurlijk schoonmaakproduct. Snijd een citroen doormidden, wrijf met 1 van de helften het rooster in en laat het sap 2 uur intrekken. Het sap van de citroen werkt als een natuurlijke vetoplosser. Het vuil is nu gemakkelijk weg te vegen met een spons of vochtige doek. De grill is hierna niet alleen schoon, maar heeft ook een frisse geur.

Gezond barbecueën
Lees ook: Met deze tips is barbecueën lekker en gezond

Binnenkant reinigen

Nu het rooster schoon is, is het tijd voor het wassen van de binnenkant van de barbecue. Dit kunt u doen door de volgende stappen te doorlopen:

  • Voordat u begint met het schoonmaken van de kuip is het belangrijk dat u de barbecue goed laat afkoelen.
  • Wanneer de barbecue is afgekoeld haalt u, indien nodig, de kolen of briketten eruit en kunt u met de stofzuiger het overtollige as opzuigen.
  • Maak hetzelfde sopje met schoonmaaksoda of afwasmiddel, zoals genoemd bij het schoonmaken van het rooster, en giet de kuip hiermee vol.
  • Verwijder de hardnekkige plekken met een sponsje. Een schuurspons of een staalwolspons zijn hiervoor zeer geschikt.
  • Laat de barbecue, met het sopje erin, een nachtje staan.
  • Giet, na het nachtje weken, de barbecue leeg en droog de binnenkant met een doek.

Wacht vooral niet te lang met het schoonmaken. Wanneer u dit gelijk na gebruik doet, hebben de vette etensresten minder lang de kans om uit te harden en gaat het allemaal een stuk gemakkelijker.

(Bron: 24kitchen, rtlnieuws, Praxis, Coolblue)

Geef een reactie