Zo kunt u uw oren beter niet meer schoonmaken

Maakt u uw oren weleens schoon? Misschien gebruikt u daar wel een wattenstaafje voor, maar misschien kunt u hier beter mee stoppen. En dat is niet alleen omdat het echte milieuvervuilers zijn.

Trommelvlies beschadigen

Door uw oren schoon te maken met een wattenstaafje haalt u het oorsmeer niet uit uw oren, maar drukt u het meestal alleen maar verder in de gehoorgang. Uiteindelijk kan er zelfs een oorsmeerprop in de gehoorgang ontstaan, waardoor uw gehoor slechter wordt. Een ander nadeel van het gebruik van wattenstaafjes is dat zij het trommelvlies kunnen beschadigen. Dit dunne vliesje aan het einde van de gehoorgang is erg gevoelig en als een wattenstaafje te ver in het oor doorschiet, bestaat de kans dat het dwars door het trommelvlies prikt. Dit is ook de voornaamste reden waarom onder andere de Nederlandse Vereniging voor Keel-neus-Oorheelkunde waarschuwt voor het gebruik van wattenstaafjes.

Oorsmeer is gezond

Maar hoe moet u uw oren dan wel schoonmaken? Het antwoord op die vraag is simpel: in principe is het helemaal niet nodig om oorsmeer te verwijderen. Oorsmeer is namelijk nuttig voor de huid in uw gehoorgang en heeft een antibacteriële werking. Daarnaast wordt overtollig oorsmeer normaal gezien vanzelf uit de gehoorgang afgevoerd. Maar bij sommige mensen wordt het oorsmeer niet helemaal goed afgevoerd. Ook hierdoor kan er een oorsmeerprop ontstaan die uw gehoor belemmert. Maar ook in het geval van overtollig oorsmeer kunt het beter niet met wattenstaafjes aan de gang gaan. U kunt beter naar de huisarts gaan om uw oren uit te laten spuiten. Oorsmeer in de zichtbare gedeeltes, zoals de oorschelp, van uw oren kunt u overigens prima zelf verwijderen met een wattenstaafje. Maar dit kan bijvoorbeeld ook met een handdoek.

Wanneer u last heeft van oorsmeer dat slecht wordt afgevoerd, kunt u dit in sommige gevallen ook zelf oplossen door een beetje olie in uw oren te druppelen. Het is namelijk vaak droog oorsmeer wat in uw gehoorgang blijft zitten. Olie zorgt ervoor dat het oorsmeer zachter wordt, zodat het gemakkelijker uit de gehoorgang komt.

wattenstaafje

Wattenstaafjes komen in de natuur terecht doordat ze door het toilet worden gespoeld.

Echte milieuvervuilers

Naast dat het gebruik van wattenstaafjes dus serieus gevaarlijk kan zijn, is het wattenstaafje ook nog eens een echte milieuvervuiler. Bij een onderzoek in de zomer van 2018, langs de oevers van de Maas en de Waal staan wattenstaafjes op de 5e plaats van meest aangetroffen soorten afval. Wattenstaafjes komen in de natuur terecht, doordat veel mensen ze niet in de prullenbak gooien, maar door het toilet spoelen. Daarnaast zijn de meeste wattenstaafjes gemaakt van plastic en katoen dat wordt gebleekt met chloor, niet de meest milieuvriendelijke producten. Wel zijn er tegenwoordig milieuvriendelijkere alternatieven te verkrijgen, zoals houten wattenstaafjes. Maar met zoveel nadelen kunt u het wattenstaafje misschien maar beter helemaal achterwege laten.

(Bron: Nu.nl, NRC)

Geef een reactie

Reacties (5)

    Jeichien Ottens says:

    Leuk of mooi deze verhaal kunnen wij nu wel dromen.
    Druppeltje olie is pas een hele goeie maar doe daar wel een stukje knoflook bij ik heb al jaren een heel klein flesje die komt van de apotheker waar een paar reepjes knoflook in zitten met olijf olie extra vierge is het beste. Ergens een jeuk rood plekje doe daar ook een druppel op als sneeuw voor de zon het is direct verdwenen.

    Dat wij mensen onze eigen aarde verontreinigen is duidelijk dat wij daardoor sterven is ook duidelijk.
    Amen

    Ceeshm says:

    Jeichien, in dit kader van oren is hardhorend zijn ook een fenomeen. Daarom is herhaling wel degelijk nuttig of je het nou kan dromen of niet. Of olie nou direct het ei van Columbus is? Olie kan n.l. ook flink aankoeken en knoflook kan flink stinken. Ik denk dat het beste advies uit het artikel is, de oorschelp regelmatig reinigen met handdoek of e.v.t. houten oor stokje. Dat laatste in de prullenbak is een zaak van hygiëne en doorspoelen is oerdom. Kleine bemerking bij je goede opmerking over de aarde. De aarde, als klein planeetje binnen het universum, is niet van ons al doen we overmoedig net alsof en gaan we er onbegrijpelijk slordig mee om. Dat is een kwestie van respect en fatsoen voor de schoonheid van het geheel van alles wat is en waarvan wij een maar ontzettend klein deeltje uitmaken. Echter, ook in een mand vol mooie appels maakt één rot appeltje de rest tot schand.

    GerdaH says:

    Ik heb mijn oren nog nooit schoongemaakt met een wattenstaafje, alleen vluchtig drooggemaakt. Nog nooit heeft iemand gezegd “wat heb je vuile oren “.
    Af en toe naar de dokter om uit te laten spuiten.

    waarom says:

    Even de douchestraal op het oor richten helpt ook. En olie, Prima maar dan wel een watje erin anders zit alles onder de olie.
    Ik heb wel een keer met mijn lange pinknagel een klodder zo groot als een bruine boon uit mijn oor gevist. Heb ik in een beetje water geweekt en het bleek deels te bestaan uit keurig plisé opgevouwen huiddeeltjes.

    Chapeau says:

    Kan allemaal wel waar zijn, echter voor mensen die gebruik maken van een hoorapparaat is oorsmeer een heel vervend gebeuren omdat door het oorsmeer de open delen van het hoorapparaat (o.a. speaker) verstopt doet raken. Dus is het een must om je oren schoon te maken en te houden wil je geen problemen krijgen met je hoorapparaat!