kerstboom

Tips voor een volle en evenwichtige kerstboom

Houdt u van een rijk gevulde kerstboom, maar lukt het niet om de boom optimaal te benutten? Dan hebben we tips om kale plekken op te vullen. Met een mooie, evenwichtige en vol versierde boom als resultaat. Zodat hij niet onder doet voor de prachtig versierde bomen bij bijvoorbeeld de tuincentra. 

De kerstboom zelf

Gaat u voor een echte kerstboom, houd dan al tijdens de aanschaf rekening met de versiering. Kies voor een boom die mooi in verhouding is. Met niet te weinig, maar ook zeker niet teveel takken. Bij te weinig takken is de plek voor versieringen beperkt, maar bij een hele grote hoeveelheid takken heeft u weer zoveel ballen nodig dat u bezig blijft, terwijl het resultaat er niet altijd naar is. In het geval van een kunstboom is het zaak om alle takken goed uit te vouwen. Ook kunt u van een afstandje bekijken of de individuele takken mooi verspreid zijn en eventueel takjes naar de wat kalere plekken buigen, voor het meest volle resultaat.

Voeg extra takken aan de kerstboom toe

Is het volume nog niet helemaal naar uw zin, dan kunt u er eventueel voor kiezen om wat losse takken (kunst)groen toe te voegen. Het mooiste is het als de naalden en kleur van de nieuwe takken lijken op die van uw echte of kunstboom. Of ga juist voor sierlijke takken van een ander materiaal en andere kleur. Met binddraad of ijzerdraad met een groene coating bevestigt u ze vervolgens stevig aan de boom.

kerstboom
Lees ook: Nog geen kerstboom in huis? Lees dan deze tips

Varieer met kerstballen en creëer diepte

Door te variëren met het soort kerstballen oogt een boom al snel voller. Kies voor matte, glanzende en glitter ballen en wissel af in grootte en vorm. Bedek de boom van boven tot onder en kijk van een afstandje waar er nog lege plekken zijn en voeg zo nodig ballen toe aan de wat kalere plekken. Hang verder niet alleen ballen aan de uiteinden van de takken, maar ook halverwege of richting de stam, om diepte te creëren. Naast kerstballen kunt u ook allerlei andere feestelijke decoraties voor uw boom gebruiken. Zoals kleine fotolijstjes, knuffelbeestjes, kunstbloemen, veren, strikken en alles wat voor u bijdraagt aan het kerstgevoel.

Wissel af in kleur

Om een vol, maar niet te druk resultaat te krijgen, kunt u het beste niet teveel afwisselen met kleur. Door maximaal 2 á 5 verschillende kleuren te gebruiken krijgt u een evenwichtiger resultaat. Des te meer de kleuren op elkaar lijken, des te meer kleuren u kunt gebruiken. Verschillen de kleuren erg van elkaar, kies er dan liever maximaal 4. Heeft u liever meer afwisseling, dan kunt u natuurlijk altijd kiezen voor bont spektakel, maar dat oogt wel wat drukker. Bij minder dan 2 kleuren kan het geheel wat minder levendig over komen.

Wissel af met kerstverlichting

Door verschillende soorten kerstverlichting in de boom te verwerken krijgt u ook extra effect. Bijvoorbeeld clusterverlichting en miniverlichting. Maar het hoeven niet per se alleen lichtsnoeren met lampjes te zijn. U kunt de verlichting ook aanvullen met verlichte huisjes (op batterij) of verlichte kerstballen. Gaat u voor snoeren, kies dan bij voorkeur voor ledverlichting. Ledlampjes kosten veel minder stroom dan gloeilampjes.

Vul ook de ruimte onder de kerstboom op

De kerstboom kan nog zo vol zijn, als u onderop tegen een stuk kale stam aankijkt of de voet van de kunstboom, dan doet dat toch een beetje afbreuk. Bedek de onderkant dan ook met een mooie kerstboomrok, een stuk mooi stof, een mooie mand et cetera. En plaats wat (nep)cadeautjes, decoraties een kerstdorp of kerstbeeldjes rondom de voet om de ruimte feestelijk op te vullen.

Slingers, lametta en sneeuw

De laatste lege plekken kunt u opvullen met een aantal slingers. Verdeel deze ook weer niet alleen over de uiteinden van de takken, maar ga ook wat dieper de boom in. Hang onderin de dikkere slingers en bovenin de smallere. Houdt u van lametta, dan is dit een goede manier van versieren om de boom nog voller te laten lijken. Ook krijgt de boom er een mooie nostalgische sfeer van. In plaats van lametta kunt u ook eventueel wat bredere linten in een kleur naar smaak in de takken knopen. Als laatste kunt u eventueel wat nepsneeuw op de takken spuiten.

(Bron: Margriet, Christmaholic, Intratuin, Harper’s Bazaar, Woontrendz)

Geef een reactie