Kerstversiering

Kerstversiering ophangen? Zo houdt u het veilig

Nu Sinterklaas het land heeft verlaten, komt de kerstversiering overal weer uit de kast. Het staat natuurlijk hartstikke gezellig, maar helaas zit een ongeluk in een klein hoekje. Met deze 10 tips zorgt u ervoor dat uw versiering geen veiligheidsrisico vormt.

Kies de juiste locatie voor de kerstboom

Wie een kerstboom in huis haalt, doet er goed aan om na te denken over de plek waar deze wordt neergezet. Dichtbij een uitgang is een slecht idee, net als een boom naast een lamp of gordijn zetten. Lampen worden warm als ze aan zijn, waardoor de boom vlam kan vatten en ook gordijnen vliegen makkelijk in brand als ze langdurig tegen een warm kerstlampje aanhangen. Zorg er daarnaast ook altijd voor dat de boom goed stevig staat. Niemand wil immers een wankele boom die bij het minste of geringste kan omvallen. Extra tip: neemt u een echte boom? zorg dan dat de boom niet al te veel uitdroogt, want dan zijn ze extra vlambaar.

Koppel verlengsnoeren niet aan elkaar

Een kerstboom is natuurlijk niet compleet zonder lampjes, maar wat nu als het snoer van de lampjes niet bij het dichtstbijzijnde stopcontact komt? Dan worden er al snel een verlengsnoer tevoorschijn gehaald, soms zelfs meerdere. Volgens Jet Vroege van Brandweer Nederland is dat niet verstandig: “door meerdere verlengsnoeren aan elkaar te koppelen wordt de kans op brand groter.” Een verlengsnoer gebruiken kan wel, maar zorg er dan wel voor dat het een deugdelijk verlengsnoer is. Exemplaren die al tientallen jaren oud zijn kunt u dus beter links laten liggen.

Kabelhaspels helemaal uitrollen

Naast een verlengsnoer, kunt u natuurlijk ook een kabelhaspel gebruiken als de stekker van de kerstverlichting het stopcontact niet haalt. Op zo’n haspel zit vaak meer meters kabel dan nodig is, waardoor veel mensen alleen de benodigde hoeveelheid kabel uitrollen. Dat is geen goed idee, want zo kan kortsluiting of brand ontstaan. Kunt u zich geen voorstelling maken van een kabelhaspel? Hieronder een foto.

kabelhaspel

Test de veiligheid van de versiering

Natuurlijk is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de lampjes én de versiering die u in de kerstboom hangt veilig zijn. Veilige lampjes herkent u aan het KEMA-keurmerk dat op de verpakking of op het label aan het snoer staat. Of de rest van de versiering -afgezien van de glazen ballen- veilig is kunt u testen door een stukje van het materiaal te nemen en dat 5 seconde in een vlam te houden. Uiteraard moet u het niet vasthouden met uw hand; een mentale tang is een veiligere optie. Als het materiaal na deze proef niet druppelt, roetvlokken afgeeft of navlamt, is het veilig. Zo niet, dan kunt u het beter niet in de boom hangen.

Ook de versiering die u  in huis zet, kunt u door bovenstaande testje toetsen op veiligheid.

Denk goed na over de locatie van de versiering

Net als bij een kerstboom, is het belangrijk dat u goed nadenkt over waar u de ‘losse’ kerstversiering neerzet in huis. Tegen een lamp of nabij een kaars is bijvoorbeeld niet zo’n goed idee. Kies liever voor een plek waar het niet al te warm wordt. Hangt u iets aan het plafond? Zorg dan dat u het goed bevestigt en dat het niet boven een kaars of een lamp hangt. Als de versiering dan onverhoopt valt, kunt u alsnog brand krijgen.

Buitenverlichting ophangen: gebruik speciale stekkerdozen

Niet alleen de versiering binnen moet op een veilige manier worden opgehangen; dit geldt natuurlijk ook voor de buitenversiering. “Bij verlichting voor buiten is het belangrijk dat er stekkerdozen worden gebruikt die speciaal zijn gemaakt voor buitengebruik. Die kunnen tegen kou en regen”, legt Jet Vroege uit. Ook als u buiten geen stopcontacten hebt en gebruikmaakt van een stroombron die zich binnen bevindt, is het belangrijk om dit te doen. “Je kunt beter binnen al meteen een stekkerdoos gebruiken die geschikt is voor buitengebruik. Een verlengsnoer voor binnen combineren met 1 voor buiten, is geen goed idee.”

Heeft u huisdieren, lees dan ook ons artikel De kerstboom en meer decembergevaren voor huisdieren

(Bron: website Brandweer Nederland)

Geef een reactie