kerstboom

De kerstboom vervoeren met de auto, welke regels gelden er?

Het is weer de tijd van het jaar om een kerstboom in huis te zetten. De kunstboom kan van zolder gehaald worden, maar wie een echte boom wil moet er eerst nog op uit om hem te halen. Wat zijn de regels rondom het vervoeren van een kerstboom per auto?

De kerstboom thuis krijgen

Heeft u een mooie boom uitgezocht, dan moet hij nog wel in huis komen. Wie een grote auto heeft of juist een kleine boom, kan het meestal wel binnen de deuren houden. Maar wanneer de boom groter is dan de auto, zal er ergens iets uitsteken.

Regels rondom kerstboom vervoeren

Er zijn verschillende regels wat betreft een lading, in dit geval een kerstboom, vervoeren buiten de auto. Zo mag de boom maximaal een meter aan de achterzijde uitsteken. De achterklep mag dus (deels) geopend blijven. Een waarschuwingsbordje hieraan hangen is niet verplicht. Steekt de boom verder uit? Dan riskeert u een boete van 140 euro. Zorg ook dat het kenteken goed zichtbaar blijft, anders is het risico op een boete van maximaal 149 euro aanwezig.

Uitsteken aan de zijkant

Gaat de boom schuin de auto in en steekt hij aan de zijkant uit? Dan mag dit niet meer dan 20 centimeter buiten elke zijkant zijn. De auto inclusief boom mag niet breder zijn dan 2.55 meter op verharde wegen en 2.20 meter op onverharde wegen.

Als u uw lading of kerstboom in dit geval wilt markeren met een bord, moet het een vierkant bord zijn. Deze moet voorzien zijn van parallel lopende diagonale strepen, die afwisselend wit en fluorescerend rood zijn. Het bord moet tussen de 7 en 10 centimeter groot zijn. Bij vervoer in het donker moet ten minste 1 wit licht voor en 1 rood licht achter branden.

Kerstboom
Lees ook: Wist u dit al over de kerstboom?

Kerstboom op dak van auto vervoeren

Lijkt het u makkelijker om de boom bovenop de auto te vervoeren? Ook daar zijn regels voor. Volgens Markus van Tol van de ANWB is het wettelijk niet verplicht om een dakdrager of imperiaal op het dak te hebben. “Maar wij raden het wel heel erg dwingend aan. Als je een kerstboom zonder iets op het dak vastzet, heb je toch kans dat de boom eraf glijdt als je remt of over een drempel gaat met enige snelheid.”

kerstboom-op-dak

Zet de boom goed vast

Strikt genomen staat er dus niks over in de wet. Maar in de wet staat volgens Van Tol wel dat een lading op de auto goed vast moet zitten en niet los mag schieten. Een dakdrager of imperiaal op het dak hebben helpt dus wel om de kerstboom stevig vast te zetten met spanbanden.

Volgens het CBR moet de lading afgedekt zijn en voldoende gezekerd. Een constructie met spanbanden en afdekzeilen is weliswaar onder voorwaarden toegestaan, maar brengt wel risico’s mee. Als een opsporingsambtenaar oordeelt dat het niet goed vast ligt kan een boete worden opgelegd.

katten-kerstboom
Lees ook: Katten en kerstbomen, het blijft een moeilijke combinatie

De kerstboom mag 1 meter aan de voor- en achterkant uitsteken

Wanneer u iets op het dak vervoert, mag dit ook maximaal 1 meter uitsteken. Dit geldt voor zowel de voor- als achterkant. Het gaat hierbij wel om een ondeelbare lading, zoals een kerstboom. Is de lading wel deelbaar, dan mag er aan de voorkant niks uitsteken.

Vraag om hulp

Twijfelt u of de boom in de auto past, of vindt u het geen prettig idee om met de boom op het dak te gaan rijden? Vraag dan in uw omgeving of iemand een grotere auto heeft of de boom wel goed vast kan zetten op het dak van de auto. Of koop een kleinere boom, dat kan natuurlijk ook.

Bekijk het complete overzicht met wetenswaardigheden, recepten, nieuwtjes en tips over Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw. 

(Bron: Algemeen Dagblad, ANWB, CBR. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie