kerstversiering

Hoe zit het?: zijn er regels voor het ophangen van kerstversiering in tuin of aan balkon?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: zijn er regels voor het ophangen van kerstversiering in tuin of balkon?

Problemen met de kerstversiering

Menig tuin en balkon hangt momenteel vol met vonkelende kerstversiering. Hartstikke mooi en gezellig, maar zijn er ook regels op dit gebied? Deze vraagt komt bij ons naar boven nadat wij op de website van het Algemeen Dagblad stuiten op een aantal berichten uit 2018 over de versierde tuin van de familie Günthardt uit het Brabantse Made. Zij versieren niet alleen de voorgevel en hun eigen tuin, maar ook de lantaarnpaal voor het huis en het perkje er tegenover. De buurt vindt het prachtig, maar de gemeente waar Made onder valt is er minder blij mee. De reden? De familie versiert eigendommen van de gemeente en dat mag niet volgens de geldende regels. Wie dit wil doen, moet een vergunning aanvragen bij de betreffende gemeente. Dit moet doorgaans een tijd van tevoren gebeuren, want vergunningen worden niet zomaar verleend. Een gemeente moet immers eerst toetsen of de aanvraag voldoet aan alle geldende (veiligheids)eisen voordat zij akkoord gaan. Dit is erg belangrijk, want de gemeente is aansprakelijk als er iets gebeurt met kerstversiering.

Meeversieren mag niet

Eigenlijk geeft dit al voorbeeld antwoord op de vraag uit deze editie van Hoe zit het?. Zolang mensen alleen hun eigen tuin of balkon versieren is er niets aan de hand, maar zodra de openbare ruimte of gemeentelijke eigendommen worden meeversiert is het een ander verhaal. Hoewel het dus niet mag, gebeurt het toch regelmatig. Het is immers erg verleidelijk om een lichtsnoer om de aangrenzende lantaarnpaal te binden of de boom voor de tuin te versieren. Daarnaast weten ook veel mensen niet dat het niet mag. Zij willen enkel hun straat of buurt in de kerststemming brengen en zien het mogelijke gevaar van wat extra kerstversiering aan lantaarnpalen of in bomen niet in. Toch kan het voorkomen dat een tak van een boom bij stevige wind afbreekt en zodoende ook de kerstverlichting kapot maakt. In het slechtste geval kan dit voor brand zorgen. Ook een lantaarnpaal kan omvallen, maar de kans dat dit gebeurt is normaal gesproken natuurlijk zeer klein.

kerstversiering

De vrouw op deze foto versiert de lantaarnpaal voor haar huis. Dat mag dus niet.

Dakgoten en regenpijpen

Naast lantaarnpalen en bomen worden regenpijpen en dakgoten ook vaak versierd. Dit mag, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten. Sommige mensen delen de dakgoot en regenpijp met de buren, waardoor beide partijen het eens moeten zijn met de versiering. Overleg dus eerst met uw buren als u versiering op wilt hangen. Ga ook altijd na of de dakgoot sterk genoeg is om de kerstversiering te dragen.

Woont u in een huurhuis en wilt u versiering ophangen aan de regenpijp of de dakgoot? Volgens De Woonbond, de belangenvereniging voor huurders en verhuurders, is dit geen punt. ” Hier zijn gene regels voor. Het is een kwestie van het gezonde verstand gebruiken”, aldus een woordvoerder. Soms komt het voor dat mensen dit gezonde verstand onvoldoende gebruiken, waardoor er schade ontstaat. De kosten zijn dan voor de huurder.

Conclusie

Er zijn geen regels voor het versieren van de eigen tuin of balkon zolang de versiering echt in de eigen tuin of balkon blijft. De boom aan de overkant of de lantaarnpaal naast uw huis mag u niet versieren. Dit zijn niet uw eigendommen. Als u dit toch wilt, moet u een vergunning aanvragen.

(Bron: Gemeente Tilburg, AD, De Woonbond, Rijksoverheid)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Sepha says:

    waar gaat het eigenlijk om, om de kerst of de versiering.

    oosterwijck says:

    Een bepaald deel van de bevolking weet van gekkigheid niet wat ze moeten doen. Overdrijving bij elke gelegenheid, gebaseerd op gebrek aan ethiek, intelligentie en zelfinzicht. Dit zie je ook bij voetbal: Hele straten versierd en overal oranjefans met toeters en vlaggen in carnavalskledij. Zonder te begrijpen, dat Oranje een symbool is voor het koningshuis, een instituut dat belasting ontduikt, Staatskunstbezit toe eigent en heel veel belastinggeld kost.