Vonkje stekker stopcontact

Een vonkje uit het stopcontact, kan dat eigenlijk kwaad?

Is het u wel eens overkomen? U stopt een stekker in het stopcontact en er komt een vonkje vanaf. Waar komt dit door en is het gevaarlijk?

Hoe werkt een stopcontact?

Als u een stekker inplugt, raken de metalen pinnen en de contactpunten in het stopcontact elkaar aan. Op die manier kunnen ze stroom geleiden. Bij dit contact kan er dus wel eens een vonkje vrijkomen. Dat gebeurt vooral vaak bij het aansluiten van een laptopoplader, inclusief adapter. Want dan komt er in korte tijd een relatief grote hoeveelheid opgeslagen energie vrij. In het Engels heet dit ‘arcing’, maar in het Nederlands is er geen woord voor. “Al is ontlading misschien wel een goede term”, legt Willem van Driel, hoogleraar Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica aan de Technische Universiteit Delft, uit aan MAX Vandaag.

Hoe ontstaat er een vonkje bij het stopcontact?

Als dit gebeurt, heeft dat vaker met de stekker dan met het stopcontact te maken. “Het ontstaat als er imperfecties zijn tussen de metalen. Bijvoorbeeld een vuiltje of roest in de stekker”, vertelt Van Driel. Bij geaarde stopcontacten komt het minder vaak voor dan bij niet-geaarde stopcontacten. De kans dat u deze niet-geaarde stopcontacten tegenkomt, wordt bovendien steeds kleiner. In nieuwbouwwoningen zijn geaarde stopcontacten inmiddels al lange tijd verplicht.

Is het vonkje bij het stopcontact gevaarlijk?

Van Driel kan ons geruststellen. Voor mensen levert het vonkje niet meteen gevaar op, want er ontstaat niet direct kortsluiting. De vrijgekomen elektriciteit gaat eerst door een dun laagje lucht en dan pas van het ene metaal naar het andere. Hooguit kan er slijtage of vervorming op het oppervlak van de stekker ontstaan. Als dat erger wordt, is het wel aan te raden om uw apparatuur op tijd te vervangen. In het buitenland kunt u overigens stopcontacten tegenkomen met een andere spanning dan we in Europa gewend zijn. Andersom is niet alle geïmporteerde Amerikaanse elektronica berekend op Europese stopcontacten. Dat kan problemen veroorzaken als u niet de juiste reisstekkers of spanningsomvormers bij u heeft. in dit artikel van MAX vakantieman kunt u daar meer over lezen.

Is het gevaarlijk als het licht begint te flikkeren?

In de badkamer kan iets vergelijkbaars gebeuren. Als u bijvoorbeeld uw föhn aansluit op het stopcontact, kan het licht gaan flikkeren. Dit komt door de extra belasting van de elektriciteitsbedrading in de badkamer. Ook dit is niet gevaarlijk. Maar vergeet niet: elektrische apparatuur in contact laten komen met water is nooit verstandig.

(Bron: MAX vakantieman, Willem van Driel, Technische Universiteit Delft, ASUS, LampDirect, Startpagina. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie