Een vrouw met een föhn in haar hand, die in de spiegel kijkt.

Hoe kan een föhn in brand vliegen? Zo is het te voorkomen en op te lossen

Niemand hoopt dat het een keer gebeurt, maar toch komt het elk jaar meerdere keren voor: een föhn vliegt in brand tijdens het drogen van het haar. Waar komt dat door, hoe is het op te lossen en nog beter, hoe is het te voorkomen? 

Klein vlammetje kan een woningbrand worden

De föhn is niet het brandgevaarlijkste apparaat in huis, dat is namelijk de wasdroger. Maar toch kan een brand die start bij de haardroger uitmonden in een grote woningbrand. Daarom is het verstandig om een föhn goed te onderhouden en zo te voorkomen dat hij in de fik vliegt.

Een haardroger moet zijn warmte kwijt kunnen

Net zoals veel andere elektrische apparaten wordt ook de föhn warm wanneer hij in gebruik is. Dat is heel normaal. Maar dan moet de haardroger wel zijn warmte kwijt kunnen. Wanneer dit niet kan, raakt het apparaat oververhit en vliegt hij in brand. Dit kan komen door een ophoping van stof, haren en haarproducten zoals haarlak. Die blijven gemakkelijk achter op het apparaat.

Maak de föhn regelmatig schoon

Daarom is het belangrijk om uw föhn regelmatig schoon te maken. Het luchtrooster aan de achterkant verzamelt een hoop viezigheid. Wanneer dit rooster los te halen is, kunt u deze met een vochtige doek schoonmaken. Laat het daarna goed drogen voordat u het terugplaatst. Dat voorkomt kortsluiting. Maar niet alle roosters kunnen los. Wrijf dan eerst met een tandenborstel zoveel mogelijk stof los. Pak daarna een satéprikker om het resterende vuil weg te halen.

Een föhn die in brand staat.

Rol het snoer niet (te strak) om de föhn

Er kan ook brand ontstaan in de haardroger als het snoer beschadigd is. Rol het daarom niet te strak om de föhn heen. Als het snoer constant onder druk staat, kan het slijten. Wanneer de haardroger na gebruik nog warm is en het snoer wordt er dan omheen gewikkeld, dan is de kans op beschadigingen nog groter. Opgerolde snoeren zorgen sowieso voor brandgevaar.

Rook of vlammen? Ga zo te werk

Gaat de föhn roken of ontstaat er een vlam? Trek dan zo snel mogelijk de stekker uit het stopcontact. De onderbreking van stroom zorgt er in de meeste gevallen voor dat de vlam dooft. Leg het apparaat op een plek, waardoor er geen grotere brand kan ontstaan. Leg het dus niet op kleding of handdoeken. Een wasbak is een goede optie. Pak een brandblusser erbij wanneer de vlam niet dooft en bel de brandweer.

(Bron: archief, InShared, Vidalis.be. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Dirck says:

    1 * mee gemaakt, stekker eruit en onder de koude kraan Föhn geblust.
    Plastic bleef branden en stinken en is nu toch al stuk.
    Was gewoon achterstallig onderhoud en nu 1 die makkelijk open kan schroeven gekocht.
    Goedkopere en ook fan en rooster is te reinigen binnenin.