rustige vakantie

Zin in een rustige vakantie? Mijd dan deze Europese bezienswaardigheden

Tijdens de zomervakantie worden de Europese bezienswaardigheden traditiegetrouw druk bezocht. Sommige trekken zelfs zó veel mensen dat deze plekken met recht overvol genoemd mogen worden. Gaat u nog op vakantie en heeft u zin in rust? Dan doet u er goed aan om deze bezienswaardigheden te vermijden.

Mont Saint-Michel, Frankrijk

Mont Saint-Michel wordt op sommige websites genoemd als een rustiger alternatief voor Parijs, maar niets lijkt minder waar. Mont Saint-Michel is een klein, rotsachtig eiland net voor de Noord-Franse kust. Het heeft een imposante abdijkerk en vele prachtige, kleine straatjes. Hartstikke mooi, maar ook heel, heel druk. Al vroeg in de ochtend komen de toeristen van het vaste land naar het eiland toe om de kerk te bezoeken en de straten te verkennen. Dit zorgt voor file-achtige situaties, zoals de onderstaande video laat zien.

Oude centrum van Dubrovnik, Kroatië

Dubrovnik ligt aan de Adriatische zee en is altijd al een toeristische trekpleister geweest. Toch is het de laatste jaren erg in opkomst en wordt het alleen maar drukker in het oude centrum. Er komen per dag zo’n 8 cruiseschepen aan met elk zo’n 2000 toeristen aan boord. Dat betekent dat dagelijks sowieso 16.000 mensen de stad bezoeken. Al deze mensen zorgen ervoor dat de historische kern er geregeld zo uitzien:

dubrovnik

Venetië, Italië

Waarschijnlijk wist u dit allang, maar het Italiaanse Venetië is absoluut een plek om te vermijden als u geen fan bent van massatoerisme. Waar u ook kijkt in deze plaats, het ziet er waarschijnlijk zwart van de toeristen. Niet zo gek ook, want het herbergt enorm veel bezienswaardigheden, zoals het San Marcoplein en de Ritalobrug. Het centrum van de stad staat nu nog op de  UNESCO Werelderfgoedlijst, maar deze status wordt mogelijk omgebogen naar bedreigd erfgoed als het toerisme niet wordt teruggedrongen. Mede daarom heft de gemeente tegenwoordig entree voor een bezoek aan Venetië.

venetië

Dit soort taferelen zijn aan de orde van de dag in Venetië.

De Eiffeltoren in Parijs, Frankrijk

De Eiffeltoren in de Franse hoofdstad Parijs duikt op in alle lijstje van ‘meest bezochte bezienswaardigheden in Europa’. Het hele jaar door is het hier druk, maar in de zomer komen er extra veel mensen.. Wie dit bouwwerk wil beklimmen, moet dan uren wachten en ook in het park er omheen is het afgeladen. Gelukkig zijn er meerdere parkjes in de buurt waar het een stuk rustiger is. Zo kunt u de toren toch bekijken en vermijdt u mensenmassa’s.

Eiffeltoren

Rijen van deze lengte zijn niet ongewoon bij de Eiffeltoren.

Verschillende plekken in Rome, Italië

Rome is eigenlijk een groot openluchtmuseum en heeft daarom een grote aantrekkingskracht op toeristen. Zij bezoeken het Colosseum, nemen een kijkje bij de Spaanse Trappen, de Trevifontein en gaan naar Sint Pieterplein in Vaticaanstad. Daardoor is het hier vooral in de zomer heel erg druk. Wie de fresco’s van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel wil bekijken, moet helemaal veel geduld hebben. Deze kapel is bereikbaar via het Vaticaans Museum, één van de belangrijkste én drukste musea ter wereld. Het trekt dagelijks zo’n 30.000 bezoekers, wat neerkomt op meer dan 10 miljoen mensen per jaar. Ter vergelijking: ons eigen Rijksmuseum verwelkomt elk jaar zo’n 2 miljoen bezoekers.

Vaticaans Museum

Rustig rondlopen is er niet bij in het Vaticaans Museum.

Santorini, Griekenland

Het Griekse eiland Santorni is prachtig, maar ook heel druk. Het eilandje met zo’n 18.000 bewoners wordt gedurende de zomer ook bewoond door minstens zoveel toeristen. Vooral het plaatje Oia is zeer populair. Met name de zonsondergang is hier uniek, wat betekent dat u rond die tijd over de hoofden kunt lopen.

Santorni

Hier is het wél relatief rustig

Gelukkig zijn er ook genoeg plekken in Europa die niet overspoeld worden doe toeristen. In onze rubriek Maxime op Reis schrijven wij regelmatig over dit soort plekken. wat dacht u bijvoorbeeld van het Italiaanse Chioggia, een plek die ook wel klein Venetië wordt genoemd?

Veelzijdig Slovenië

De het centrum van de Sloveense hoofdstad Ljubljana is ook een goede plek voor iedereen die op zoek is naar historie, maar geen zin heeft om omgeven te worden door duizenden mensen. Slovenië kent nog verschillende andere prachtige plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Dit land wordt wel steeds populairder bij toeristen, maar zolang u Bled links laat liggen merkt u hier weinig van.

Ontspannen in Duitsland

In Duitsland is het prima toeven als u op zoek bent naar een rustige vakantie. Bremen is bijvoorbeeld een mooie, historische stad waar u niet over de hoofden hoeft te lopen. Daar in de buurt ligt het eiland Helgoland, met zijn hoge kliffen van rood zandsteen. Een echte aanrader.

Helgoland

(Bron: AD, archief)

Geef een reactie