Venetië

Venetië gaat entree heffen voor een bezoek aan de stad

De historische gebouwen, kanalen en prachtige pleinen van Venetië hebben een enorme aantrekkingskracht op toeristen. Vele miljoenen bezoeken de plaats dan ook jaarlijks, maar een groot deel ervan blijft slechts een dag. Aan die dagjesmensen wordt vanaf 1 mei 2019 een toegangsprijs van 3 euro gevraagd.

Schoonmaak en onderhoud

De entreeprijs wordt gebruikt om de straten schoon te houden en voor onderhoud van de monumenten die Venetië rijk is. Vanaf 2020 wordt een entree ingevoerd die afhankelijk is van de omstandigheden. Naast de normale prijs van 3 euro, wordt er 6 euro gerekend voor rustige dagen en 10 euro om tijdens het carnaval de plaats te mogen bezoeken.

Dagjesmensen blijven kort en geven weinig uit

Docent economie van het toerisme aan de Universiteit van Venetië Jan Borg is adviseur van de gemeente. Uit onderzoek dat Borg met de gemeente uitgevoerd heeft blijkt dat Venetië zo’n 50.000 bezoekers per dag aan kan. Er komen er echter gemiddeld zo’n 77.000. Door Airbnb is al eens gesteld dat Venetië de meest door toeristen overlopen stad ter wereld is en de Unesco heeft aangegeven de stad op de lijst van bedreigd erfgoed te plaatsen als er niets verandert. Tegenover het AD zegt Borg: “Het probleem zijn vooral de dagjesmensen. Teveel mensen komen ’s ochtends in Venetië aan en zijn voor het diner weer vertrokken. Die mensen geven weinig uit, ze kopen een kop koffie en een flesje water, maar laten wel hun afval achter. Die toeristen kosten de stad geld.’’ De gemeente wil dat die mensen meebetalen aan de kosten voor de schoonmaak en het onderhoud van Venetië.

Inwoners ontvluchten de drukte

Tegenover de groter wordende stroom toeristen staat het vertrek van steeds meer inwoners. Zo’n 1.000 inwoners verlaten de stad inmiddels per jaar, om de drukte te ontvluchten en er zijn er nog maar zo’n 53.000 over. 50 jaar geleden is dat nog meer dan 2 keer zoveel. De inwoners maken plaats voor nog meer hotels, restaurants en souvenirwinkels, terwijl authentieke zaakjes als slagers en bakkers verdwijnen. De gemeente hoopt dat de entree de toeristenstroom wat zal indammen.

(Bron: AD)

Geef een antwoord

Reacties (4)

 1. ronanton says:

  Goede zaak. Waarschijnlijk is dit een rem op het massatoerisme dat voor veel overlast en verloedering zorgt.

 2. Costnix says:

  Dat moet Amsterdam ook maar doen.

 3. kristien12 says:

  Walgelijk dat er zoveel toeristen komen. En erg zielig voor de bevolking daar. Dit stomme toerisme moet stoppen.

 4. HubJussen says:

  ….en niet te vergeten die enorme cruiseschepen die rakelings langs het St.Marcoplein varen….