bezienswaardigheden

Wachten, wachten en nog eens wachten: voor deze bezienswaardigheden is de rij het langst

De kerstvakantie is net begonnen en dat betekent dat de Europese steden weer vollopen met toeristen. Gaat u binnenkort zelf zo’n bestemming bezoeken en hoopt u hier wat bekende attracties te bezoeken? Weet dan dat u voor de volgende bezienswaardigheden lang in de rij moet staan. Erg lang, zelfs. 

London Eye, Londen

In 2017 doet recensiewebsite TripAdvisor onderzoek naar de attracties met de langste wachttijden. Londen Eye, het reuzenrad waaruit men een prachtig uitzicht heeft over heel Londen, voert de lijst aan. Uit de analyse van TripAdvisor blijkt dat wachttijden van 2,5 uur heel normaal zijn. Deze gigantische rij is te vermijden door vooraf een ticket te kopen. Dat kost zo’n 50 euro. Niet goedkoop, maar een uitkomst als u deze attractie per se wilt zien.

london eye
Sixtijnse kapel, Vaticaanstad

Rome en Vaticaanstad staan natuurlijk vol met prachtige kunstschatten. Eén van de bekendste bezienswaardigheden is de Sixtijnse Kapel met de prachtige fresco’s van Michelangelo. Om daar te komen moet u eerst door het Vaticaan Museum, waar eveneens werken van de grote der aarde te zien zijn. Om dit complex binnen te komen heeft u meestal flink wat geduld nodig. De gemiddelde wachttijd is zo’n 2 uur. Voor 60 euro mag u langs de wachtrij lopen, maar houdt er rekening mee dat het in het museum vaak zo druk is dat het ook hier filelopen is.

sixtijnse kapel

Wereldberoemde fresco in de Sixtijnse Kapel. Om dit te zien moet u doorgaans lang in de rij staan.

vaticaan museum

De rij voor het Vaticaan Museum.

Colosseum, Rome

We blijven nog even in Italië. In de Italiaanse hoofdstad vinden we het oude amfitheater Colosseum. Dit theater wordt in de eerste eeuw na Christus gebouwd en heeft destijds een capaciteit van 5.000 plaatsen. In het Colosseum worden allerlei – vaak bloederige- gevechten gehouden tussen mensen en dieren. Het theater bestaat nog steeds, maar de bloederige gevechten zijn gelukkig verleden tijd. Anno 2019 trekt het Colosseum jaarlijks een enorme hoeveelheid bezoekers, waardoor de wachttijd kan oplopen tot 2 uur.

colosseum

De wachtrij voor het Colosseum is standaard lang.

De Eiffeltoren, Parijs

De omgeving van de Eiffeltoren is recent verbouwd. Waar het grasveld rondom de toren eerst vrij te betreden was, staat er nog een groot hek omheen. Veel veranderingen, dus, maar de lengte van de wachtrij is nog ouderwets lang. De gemiddelde wachttijd is meer dan 2 uur, met uitschieters naar 3 of 4 uur in de zomermaanden. Ook mensen die vooraf een toegangskaartje kopen moeten in de rij staan. Het enige waardoor u de lange wachtrij kunt voorkomen is door een speciaal ticket te kopen waarmee u zo door kunt lopen. Dit is echter wel duur, terwijl een regulier ticket ongeveer 15 euro per persoon kost.

eiffeltoren

De catacomben, Parijs

Onder Parijs is een gangenstelsel van 290 kilometer lang te vinden dat vanaf 1786 wordt gebruikt als kerkhof. De kerkhoven boven de grond liggen immers vol, waardoor de Parijzenaren creatief moeten zijn. Anno 2019 zijn de catabombes een echte publiekstrekker. In het hoogseizoen moeten mensen die de catacomben willen bezoeken zeker 3 uur aan wachttijd uittrekken. Een toegangsticket om de rij te omzeilen kost 30 euro.

catacombes

Disneyland Parijs, Parijs

Disneyland Parijs is een van de populairste attractieparken van Europa. Jaarlijks trekt het park zo’n 15 miljoen bezoekers, waardoor de wachtrijen voor de attracties vrijwel altijd erg lang zijn. Op erg drukke dagen moeten bezoekers rekenen op 1 of 2 uur wachten voor de populairste attracties; voor de overige attracties moet u een uur uittrekken. Stel, iemand zou alle 51 attracties willen bezoeken, dan staat diegene dus meer dan 3 hele dagen in de rij.

Disneyland parijs

Trek voldoende tijd uit voor een tripje naar Disneyland Parijs.

Op zich niet zo’n heel prettig vooruitzicht, maar gelukkig kan het ook ander. Zo is het verstandig om vakanties, weekenden en nationale feestdagen te vermijden. Ook is het handig om al vroeg te komen, zo rond 09.30 uur, zodat u als eerste in de rij kunt staan voor de attractie waar u het allerliefst in wilt. Geen ochtendmens? Ook later in de middag is een goed moment om het park te bezoeken. Daarnaast zijn er kaarten te koop waardoor u sneller toegang krijgt tot het park en de attracties, maar deze zijn niet goedkoop.Wie tijdens een bezoek overal snel in wil, moet meer dan 130 euro betalen voor een toegangsbewijs.

Slot Schönbrunn, Wenen

Dit gigantische paleis in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen is het voormalige zomerpaleis van de Oostenrijkse Habsburgers, de familie waar ook de wereldberoemde keizerin Sissi deel van uitmaakt. Het slot is vanaf de jaren 50 een toeristische attractie en geldt als de allergrootste trekker van Oostenrijk. Dat het slot zo populair is, is ook te zien aan de lange wachtrijen die hier vaak staan. 2 uur wachten om het slot in te mogen is niet abnormaal. U voorkomt dit door vooraf een kaartje te kopen. U kunt er ook voor kiezen om Schönbrunn in de winter te bezoeken, al is het in de kerstvakantie vaak wel druk.

Slot Schönbrunn

Slot Schönbrunn is de grootste toeristische attractie van Oostenrijk.

Santa Maria delle Grazie klooster, Milaan

In het Santa Maria delle Grazie klooster herbergt Het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci en is daarom een van de populairste toeristische plekken van Milaan. Wie de muurschildering wil zien, moet maanden van tevoren kaartjes kopen, maar er zijn ook toeristisch die uren in de rij staan in de hoop dat iemand met een vooraf gekocht kaartje niet komt opdagen. Wie voor deze optie kiest, moet vaak de hele dag wachten. Het kan ook zijn dat u deze kunstschat helemaal niet te zien krijgt op deze manier.

laatste avondmaal

Een hele dag wachten voor Het Laatste Avondmaal.

Van Gogh Museum, Amsterdam

Niet het Rijksmuseum, maar het van Gogh Museum in Amsterdam heeft de allerlangste wachtrij van Nederland. Bezoekers zonder vooraf gekochte kaarten staan meestal 1,5 uur in de rij voordat zij naar binnen mogen. Een laagseizoen kent dit museum niet echt, waardoor het verstandig is om altijd vooraf een ticket te kopen. Inmiddels worden 95 procent van alle tickets vooraf online gekocht, waardoor deze mensen niet in de rij hoeven te wachten.

Van Gogh Museum

Hier hoeft u een stuk minder lang te wachten

Gelukkig zijn er ook genoeg bezienswaardigheden in Europa waarvoor u doorgaans een stuk minder lang hoeft te wachten. Een kleine selectie.

 • Duits Historisch Museum, Berlijn. Dit museum over de geschiedenis van Duitsland is gigantisch en doorgaans niet druk.
 • Hotel des Invalides, Parijs. Dit museum vertelt u alles over de oorlogsgeschiedenis van Frankrijk en herbergt de tombe van generaal Napoleon Bonaparte. Meestal niet al te druk.
 • Trinity Bibliotheek, Dublin. De universiteitsbibliotheek van de Ierse hoofdstad Dublin is prachtig en wordt drukbezocht, maar wachten in de rij hoeft u er doorgaans niet. Zeker niet als u aan het einde van de middag komt.
 • Beatles Museum en kathedraal, Liverpool. Wie van The Beatles houdt, kan zijn of haar ophalen in het Beatles Museum in de thuisstad van The Fab Four. Er kan een rij staan, maar doorgaans is het er vrij rustig. Als u hier toch bent, kunt u net zo goed een bezoek brengen aan de kathedraal van Liverpool. Dit is een van de allergrootste ter wereld. De kathedraal ligt op een heuvel iets buiten het stadscentrum en het is vrijwel altijd rustig.

(Bron: TripAdvisor, ANP, Archief, websites van genoemde attracties)

Geef een antwoord

Reactie

 1. Jannamaria54 says:

  Ik heb vorig jaar Rome bezocht ,ik heb geen problemen met lange wachttijden ondervonden .
  Door een Rome visitcard te kopen ,krijg je overal voorrang ,bij verschillende bezienswaardigheden ,ook het openbaarvervoer ,en de hop on bus is dan gratis .
  Het is niet goedkoop ,maar het bespaar je een hoop wachttijd en ergernis .