vakantie ontstaansgeschiedenis

Wanneer en hoe is op vakantie gaan ontstaan in Nederland?

Tegenwoordig reizen veel mensen jaarlijks de hele wereld over op zoek naar de meest mooie of interessante bestemmingen, maar wanneer en hoe is op vakantie gaan ontstaan in Nederland?

Vrij vanwege hitte en rust

Vakantie, oftewel vrije tijd, bestaat al langere tijd. In de jaren 30 van de 19e eeuw is de zomervakantie voor kinderen in Nederland ingevoerd. Er wordt aangenomen dat dit enerzijds vanwege de zomerwarmte is gedaan. Om schoolkinderen en leraren te ontzien vanwege de hitte in klaslokalen. Daarnaast lijkt het onderwijsdeskundigen dan een goed idee om de kinderen en docenten goed uit te laten rusten. Het socialisme en de vakbonden zijn in die tijd in opkomst en zij pleiten voor werkenden voor kortere werktijden en vrije dagen. Rond 1955 is het voor volwassenen echter pas normaal om 1 of 2 weken per jaar betaald verlof te krijgen.

Error: Ongeldige post ID.

Op vakantie eerst nog te duur

De vrije dagen in de 1e zomervakanties worden vooral in en om het huis doorgebracht. Buiten wat dagtrips in Nederland is het te duur om er verder op uit te gaan. Na het invoeren van betaald verlof en het vakantiegeld wordt er steeds meer mogelijk op reisgebied. Vooral kamperen neemt dan een enorme vlucht en Nederlanders gaan steeds verder weg. Reizen neemt vanaf 1960 nog meer toe, nadat de auto betaalbaarder wordt. Sommigen schaffen er zelfs speciaal voor de vakantie eentje aan. Frankrijk en Spanje zijn sindsdien geliefde bestemmingen.

file
Lees ook: Eerste officiële file tijdens Pinksteren 1955

Massatoerisme

Niet alleen in Nederland is op vakantie gaan dan steeds meer toegenomen. Door het overal toenemende recht op vakantie, de opkomst van de auto en doordat er meer vrije tijd én geld te besteden is, ontstaat in de jaren 70 het massatoerisme. Net iets minder dan de helft van de Nederlanders maakt dan vakantiereizen. Ook betaalbare vliegreizen worden gretig afgenomen en Nederlanders vliegen voor zon naar onder andere Corsica, Sardinië en de Costa Brava. Tegenwoordig gaat ruim 80 procent van de Nederlanders minstens 1 keer per jaar op vakantie. Tijdens de coronapandemie wordt echter wel weer veelvuldig gekozen voor een vakantie in eigen land.

Doe vakantie-inspiratie op met onze rubriek Maxime op reis.

(Bron: NPO Kennis, IsGeschiedenis, Historiek, GWK Travelex, archief)

Geef een reactie