vakantie

Vakantie een bron van irritaties? Niet met deze anti-ruzie tips

Een vakantie hoort leuk en ontspannen te zijn, maar iedereen weet dat vakantie soms ook een bron van irritaties kan zijn. Hoe kunt u dit voortaan voorkomen? En als de ruzie dan toch onafwendbaar is, hoe kunt u dit dan het best aanpakken?

Katalysatoren

Een lange file onderweg, nodig moeten plassen maar geen wc kunnen vinden, een caravan die maar niet goed wil staan, een partner die de opklapstoeltjes van huis is vergeten: tijdens een vakantie kunnen dit soort zaken de katalysator zijn voor een knallende ruzie. Ook oude irritaties die tijdens de vakantierust weer boven komen drijven kunnen minder gezellige discussies veroorzaken.

Stressfactoren elimineren

Net als bij zoveel dingen is ook bij vakantieruzies voorkomen beter dan genezen. Dit voorkomen kunt u bijvoorbeeld doen door stressvolle factoren te elimineren. Zo is het goed om niet moe of gespannen op vakantie te gaan. Heeft u een drukke baan? Ga dan niet meteen op uw eerste vakantiedag weg, maar wacht een paar dagen zodat u tot rust kunt komen.

Ook kan het helpen om geen al te hoge verwachtingen te hebben. Soms staat er onderweg file, is de dichtstbijzijnde supermarkt 3 kilometer verderop terwijl u dacht dat het 500 meter was en soms regent het vaker dan de zon schijnt. Het kan allemaal gebeuren op vakantie. Wie van tevoren geen al te uitgestippeld beeld heeft van hoe het zou moeten zijn, is minder snel teleurgesteld -en dus geïrriteerd- als het allemaal een beetje anders loopt.

Kijk naar uzelf

Verder is het ook verstandig om tijdens een vakantie eerst naar uzelf te kijken. Bent u bijvoorbeeld erg moe en daarom extra geïrriteerd dat jullie de weg niet kunnen vinden? Probeer dan niet boos te worden op uw vakantiepartner en uit te leggen dat u kribbig uit de hoek kunt komen omdat u moe bent. De ander zal hier vast begrip voor kunnen opbrengen.

Constructieve ruzie

Uiteraard zit u tijdens uw vakantie niet te wachten op gekibbel om vakantieleed of oud zeer, maar soms lijkt het onafwendbaar. Als dit zo is, is het in elk geval goed om de ruzie constructief te houden. Een constructieve ruzie is een ruzie waarin u niet inspeelt op de tekortkomingen van degene met wie u ruzie heeft, maar zoveel mogelijk bij uzelf blijft en uitlegt waarom u iets niet fijn, leuk of goed vindt. Zodoende voorkomt u een eindeloze strijd om het eigen gelijk en wordt het geen persoonlijke strijd. Typische vakantie-ruzie-zinnen als ‘jij begrijpt de GPS ook nooit’ en ‘waarom vergeet je nu die stoeltjes nou? Je kan ook nooit iets onthouden’ moet u dus zoveel mogelijk vermijden. Hier schiet u niets mee op en het maakt de vakantie niet gezelliger.

(Bron: gezondheidsplein, Margriet, de Volkskrant)

Geef een reactie