verzekeraar corona op vakantie

Corona op vakantie? Check uw reis- en annuleringsverzekering

Een groot deel van Nederland heeft vakantie maar corona heeft dat niet. Krijgt u op vakantie covid en wilt u naar huis dan zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. Want niet elke verzekeraar keert een annulering uit.

Doe voor vertrek een zelftest

Test u vlak voor vertrek positief, dan moet u de regels van de overheid volgen. Dat betekent dat u thuis in isolatie moet en niet op vakantie kunt. Dit doet u ook als u een boosterprik of eerdere vaccinaties tegen corona heeft gehad. Zo besmet u geen huisgenoten of andere personen.

Positieve test? Bel de verzekeraar

Heeft u corona? Neem contact op met uw verzekeraar. Deze kan u vertellen welke informatie er nodig is om de schade uit te keren. Annulering voor vertrek wordt in veel gevallen vergoed. U krijgt dan de annuleringskosten van uw vakantie terug.

Corona op vakantie? Bel de alarmcentrale vóór verzekering

Test u op vakantie positief? Dan is niet elke verzekeraar coulant. Bel daarom altijd eerst met de alarmcentrale van uw verzekeraar. Bij ING, Univé, ANWB en Unigarant is de uitslag van een positieve PCR-test in veel gevallen voldoende en kunt u naar huis. Bij Centraal Beheer is een verklaring van de arts in het vakantieland nodig dat er medische noodzakelijk is dat u terug naar huis moet. Is er geen medische noodzaak om naar huis te gaan, dan vergoedt Centraal Beheer niets. Bij Allianz is het afbreken van een reis vanwege een positieve coronatest niet toegestaan, omdat de verzekerde zich aan de quarantaineregels moet houden.

Ga in quarantaine

Gaat u in quarantaine, dan verschilt het per verzekeraar of u de schade uitgekeerd krijgt. Zo ziet verzekeraar Ohra de quarantainedagen als een ziekenhuisopname. Zij keert de dagen dat u in isolatie zit uit als niet genoten vakantiedagen. Bij Allianz en Centraal Beheer is dit niet het geval. Allianz vergoedt alleen bij een ziekenhuisopname en bij Centraal Beheer is dit ook het geval, mits de verzekerde minimaal 8 uur in het ziekenhuis heeft gelegen. Sommige verzekeraars keren ook de extra reis- en verblijfkosten uit, ook voor gezinsleden die meereizen. Ook de kosten voor een latere terugvlucht worden in sommige gevallen vergoed.

Medische kosten? Check uw polis

Er zijn verzekeraars waarbij u medische kosten kunt verzekeren. Maar via de zorgverzekering heeft elke Nederlander wereldwijd recht op onvoorziene medische zorg. Het gaat hierbij om zorg en medicijnen waarmee u niet kunt wachten totdat u weer thuis bent. Een ziekenhuisopname in het buitenland zorgt vaak voor extra niet-medische kosten, zoals reis- en verblijfskosten. Meestal dekt een reisverzekering deze kosten. Via de reisverzekering kunt u vaak ook het eigen risico declareren. Een aantal verzekeraars verkoopt de reisverzekering in modules. Check dus voor vertrek uw polis om te zien waar u bij corona aanspraak op kunt maken.

Dit onderwerp wordt besproken in MAX vakantieman op 18 juli 2022.

Geef een reactie

Reactie

    Tomas22 says:

    Wij waren met een groepsrondreis per bus naar Italie, halverwege de reis waren plots een aantal reisgenoten besmet met Corona. Om een besmetting te ontlopen keerden mijn vrouw en ik samen met 2 reisgenoten per vliegtuig terug naar Nederland. Zoals onze 2 medereizigers als wijzelf hadden een reis-en annuleringsverzekering, zij bij de ANWB, wij bij Centraal Beheer.
    En wat blijkt nu: zij krijgen wel de niet genoten reisdagen vergoed en wij niet.
    Wordt er nu van ons als reizigers verwacht dat we ons mengen in een juridische haarkloverij om na te gaan waarom de een wel een vergoeding krijgt en waarom de ander niet? Het is helaas pure willekeur geworden.
    Ik vind dit erg onbevredigend en zal – als dat niet veel geld kost – in beroep gaan. Ook zal ik geen nieuwe verzekeringen meer bij CB afsluiten.