Afsluitdijk

Protest tegen 3 jaar lange afsluiting van de Afsluitdijk voor wandelaars en fietsers

De Afsluitdijk is een populaire bestemming voor een fietstocht of wandeling. Vanaf 1 april 2019 is dit echter 3 jaar lang niet mogelijk. Gedurende die tijd wordt de Afsluitdijk vanwege een renovatie gesloten voor fietsers en wandelaars. Dit tot verdriet van een grote groep mensen en de wens is dan ook de route af en toe of in elk geval zomers begaanbaar te maken.

Grootscheepse renovatie

Om de Afsluitdijk toekomstbestendig te maken tegen de stijgende zeespiegel en zware stormen, vindt tot 2022 een grootscheepse renovatie plaats. Hierbij worden de huidige sluizen versterkt, komen er 2 pompgemalen bij die meer water naar de Waddenzee afvoeren en wordt de dijk zelf versterkt en verhoogd. Dit heeft af en toe consequenties voor het verkeer, dat rekening moet houden met tijdelijke afsluitingen, maar fietsen en wandelen is vanaf 1 april tot in 2022 zelfs helemaal niet meer mogelijk.

Rondje IJsselmeer

Rijkswaterstaat zet gedurende de renovatieperiode zogenoemde fietsbussen in, waarin ook fietsen kunnen worden vervoerd. De Fietsersbond, Wandelnet, het Landelijk Fietsplatform en de NTFU zijn het echter niet eens met de lange afsluiting. De beslissing treft veel fietsers, ook omdat het fietsgebied onderdeel uitmaakt van het populaire ‘Rondje IJsselmeer. Zij hebben in een brief aan Rijkswaterstaat gevraagd om de sluiting korter te laten duren, het fietspad op sommige momenten open te stellen en te zorgen voor alternatieven voor een wandeling of fietstocht over de Afsluitdijk.

Kamervragen

Tweede Kamerleden Harry van der Molen en Maurits von Martels hebben Kamervragen ingediend over de kwestie. De fractie wil dat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat de bestaande fietsroute open houdt, indien nodig door tijdelijke voorzieningen voor de veiligheid te treffen. In elk geval tijdens het zomerseizoen. Ook wordt de minister gevraagd om ervoor te zorgen dat geplande evenementen, zoals de IJsselmeerchallenge, door kunnen gaan. Daarnaast wordt gevraagd om een brede voorlichting, zodat nietsvermoedende fietsers vanaf 1 april niet voor verrassingen komen te staan.

Online petitie

De Fietsersbond is een online petitie gestart, waarin fietsers en wandelaars die gebruik willen blijven maken van de Afsluitdijk worden opgeroepen dit te laten weten en minister van Nieuwenhuizen dit ongedaan te laten maken.

Lees ook: Afsluitdijk populaire bestemming voor dagje uit.

(Bron: ANP, AD, Leeuwarder Courant, Rijkswaterstaat, archief)

Geef een reactie