herenfiets

De herenfiets verdwijnt uit het straatbeeld, maar waarom?

De herenfiets wordt steeds minder aanwezig in het straatbeeld, het model met de stang wordt dan ook minder geproduceerd en verkocht. Maar waar komt dat eigenlijk door?

Lastig opstappen

Onder ouderen is het al langer gebruikelijk om over te stappen op een fiets zonder hoge stang. Voor hen is het namelijk vaak moeilijker om een been over de hoge stang heen te gooien. Dat een fiets geen hoge stang meer heeft zoals bij het klassieke herenmodel, betekent echter niet direct dat het een vrouwenmodel wordt. “De frames zijn in deze tijd wat dikker. De fietsen hebben daardoor een stoer voorkomen”, legt Johan Makaske van Stella Fietsen uit aan televisieprogramma EditieNL.

De uniseks fiets

Inmiddels is het ook niet alleen meer de oudere generatie die overstapt op een zogenoemde uniseks fiets. Ook jongeren kiezen steeds vaker voor zo’n model. Niet zo gek, want een fiets met een lage instap is voor veel mensen gemakkelijker. “Lage instapfietsen zijn handiger en veiliger. U valt minder snel om en kunt beter opstappen. Ik heb zelf nog een herenfiets met een kinderzitje. Het is best lastig opstappen met een kind achterop”, aldus Kees Bakker van de Fietsersbond tegen EditieNL. Een ander voordeel van een uniseks fiets is dat deze ook gedeeld kan worden door man en vrouw, daarom komen deelfietsen, zoals de Swapfiets, ook alleen maar in uniseks model.

Waarom een heren- en een damesfiets?

Maar waarom bestaan er eigenlijk mannen- en vrouwenmodellen als het om fietsframes gaat? Het model van de herenfiets is eigenlijk het oorspronkelijke model van de fiets “Als u met veel bagage wilt fietsen, of een lichte fiets wilt voor op vakantie, is de constructie van de herenfiets beter. Zo’n driehoek is de stijfste en lichtste manier om een frame te maken. Als u de stang weghaalt kan een fiets sneller zwabberen en doorknikken.” De damesfiets is toen ooit ontwikkeld zodat vrouwen met een jurk of rok gemakkelijker kunnen opstappen en fietsen, vrij ouderwets dus. Daarom wordt de stang van een herenfiets bij een uniseks fiets vervangen door een schuine stang. “Die zijn vaak zwaarder. Voor normaal gebruik is dat niet zo erg, maar als u op vakantie gaat met veel bagage en u gaat met hoge snelheid van een berg af, dan wit u wel dat u stabiel bent.” In dat laatste geval is het dan misschien wel voordelig om een klassieke herenfiets aan te schaffen, maar verder doet een uniseks fiets er niet voor onder.
(Bron: EditieNL, RTL Nieuws)

Geef een reactie