fietspad

Fietspaden vanaf 2018 (hopelijk) minder chaotisch

Het wordt steeds drukker op de Nederlandse fietspaden en dat zorgt voor gevaarlijke situaties. De ANWB, Fietsersbond en wielersportbond NTFU willen de situatie beteugelen door bordjes te plaatsen naast drukke fietspaden die aangeven hoe het pad zo goed mogelijk gebruikt kan worden.

Fietschaos

De Nederlandse fietspaden zijn allang niet meer uitsluitend voor fietsers. Ook scooters, mensen in een scootmobiel en e-bikers moeten er overheen. Dit zorgt ervoor dat het op sommige plekken een chaos is geworden op dit weggedeelte, want de paden zijn lang niet altijd breed genoeg voor zoveel verkeer. Deze chaos zorgt weer voor gevaarlijke situaties en onverdraagzaamheid onder de gebruikers. Tijd voor actie, vinden de belangenorganisaties. Zij willen bordjes langs drukke paden plaatsen met daarop aanwijzingen hoe het pad optimaal gebruikt kan worden. 1 van de ideeën is om fietsers op ‘normale’ fietsen achter elkaar te laten rijden in plaats van naast elkaar. Ook doen wielrenners er volgens de organisaties goed aan om altijd even te bellen als zij inhalen. Dit gebeurt nu lang niet altijd. Daarnaast pleiten de ANWB, Fietsersbond en NTFU ervoor dat smartphonegebruik op de fiets wordt afgeschaft.

Het project heeft als werktitel ‘Geef elkaar de ruimte’. Er wordt op dit moment hard aan gewerkt om het te realiseren, zodat de eerste borden in de lente van 2018 opgehangen kunnen worden.

Steeds meer fietsers

Nederlanders zijn de afgelopen 10 jaar steeds meer gaan fietsen. Veilig Verkeer Nederland erkent dat het hierdoor soms te vol is op de fietspaden. Vooral ouderen hebben hier last van. Deze groep mensen is steeds langer vitaal en kan met dank aan de scootmobiel en de e-bike tot op hogere leeftijd gebruik blijven maken van de fietspaden. Goed nieuws, maar door de drukte op de paden lopen zij de meeste kans om ongelukken te krijgen. Dit omdat hun reactievermogen minder goed is en ze minder stabiel zijn. Ook zorgt de snelheid van een e-bike ervoor dat als de eigenaar valt, het letsel ernstiger is dan bij een val van een ‘normale’ fiets.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de drukke fietspaden in ons land? Het MAX-programma Hollandse Zaken heeft er recent een uitzending over gemaakt. Deze kunt u terugkijken op onze website.

(Bron: ANP, NOS, Algemeen dagblad ANWB, Fietsersbond)

Geef een reactie