auto die stilstaat

Kan de auto wel zo lang ongebruikt stilstaan?

Door de het coronavirus en de bijbehorende maatregelen zijn we meer aan huis gebonden. Waar we normaal de auto gebruiken om naar het werk te gaan, vrienden of familie te bezoeken of een boodschap te doen, staat hij nu dagenlang stil. Soms wel langer. Nu is een auto gemaakt om te rijden en niet stil te staan. Maar hoe erg is dat eigenlijk voor de auto dat hij nu stilstaat?

Stilstaan

Door de corona-maatregelen worden we letterlijk tot stilstand gebracht. Of het nu gaat om woon-werkverkeer een bezoek aan vrienden of familie, de sportschool of een boodschap in een nabij gelegen stad, het is momenteel niet aan de orde. Onze mobiliteit beperkt zich tot het doen van een boodschap bij de lokale bakker of slager of de supermarkt. We gebruiken daarvoor vaker de fiets om toch aan wat extra beweging te komen. Maar hierdoor blijft de auto staan. Daar waar hij normaal gesproken dagelijks wordt gebruikt, staat hij nu ineens stil.

Problemen met de accu

Hoe lang de auto nog stil komt te staan is niet duidelijk. De huidige maatregelen lopen tot 6 april, maar vanmiddag, dinsdag 31 maart 2020, wordt duidelijk of de maatregelen nog langer doorgaan. Volgens auto-expert van de ANWB Jos van der Drift, is de huidige periode dat de auto stilstaat vergelijkbaar met die van een zomervakantie. In principe kort genoeg om de auto probleemloos te kunnen starten. Maar mocht de periode verlengd worden, dan kan de accu problemen gaan geven. Aldus Van der Drift tegen AD. En niet alleen de accu, maar ook de banden, de remmen en de brandstof in de tank, kunnen voor problemen zorgen.

Af en toe de auto starten

Maar volgens Van der Drift is daar iets aan te doen. ,”Als je de auto niet meer dagelijks gebruikt, is het aan te raden om ’m in ieder geval één keer per week even te gebruiken. We moeten toch allemaal boodschappen doen en een rit van een kwartier heen en een kwartier terug is al voldoende. Dat is ook het advies van onze Wegenwacht.”

Wegenwachtmedewerker Eric laat in onderstaande vlog zien hoe hij een auto weer aan praat krijgt en geeft tips:

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Lees ook: Deze delen van de auto kunt u beter regelmatig schoonmaken in coronatijdLast van beslagen autoruiten? Wij hebben tips om condens te verhelpen en te voorkomenAutorijden bij een laaghangende zon: zo houdt u dat veiligLanger en zorgeloos autorijden doet u met deze tips

(Bron: AD/ANWB/archief)

Geef een reactie