corona

Corona-ontwikkelingen: Kamer bijeen, reisadviezen aangescherpt en verplicht binnenblijven

Het aantal coronabesmettingen stijgt met de dag in Nederland, waardoor er opnieuw actie wordt ondernomen door de overheid. Zo worden reisadviezen aangescherpt en moeten reizigers uit oranje landen verplicht in quarantaine.

Meer besmettingen

Aan het begin van de coronacrisis heeft men de stille hoop dat het virus wel wegebt als de zomerperiode aanbreekt. Inmiddels weten we dat dit dus niet het geval is. Sinds een paar weken loopt het aantal coronabesmettingen op, waardoor actie ondernemen nodig is. Zo houden premier Rutte en minister van Volksgezondheid De Jonge op 6 augustus 2020 weer een persconferentie waarin zij onder andere aankondigen dat iedereen vanaf nu zijn of haar gegevens moet achterlaten bij n horecagelegenheden. Dit om eventueel GGD-contactonderzoek te bespoedigen.

Coronadebat

Het blijft niet bij deze persconferentie, want de voltallige Tweede Kamer is teruggekomen van zomerreces voor een debat over de coronacrisis. Dit debat is op 12 augutus vanaf 11.15 uur live te volgen via verschillende kanalen van de NPO, waaronder NPO Politiek.

Vermoedelijk zal de oppositie de premier en de minister zal aanspreken op hun beleid. De oppositiepartijen maken zich zorgen om coronabrandhaarden als Amsterdam en Rotterdam en vinden dat er onvoldoende maatregelen worden genomen om het tij te keren.

Verplichte quarantaine

Hoewel het nog niet duidelijk is wat de resultaten van dit debat zullen zijn, heeft minister De Jonge op 11 augustus al laten weten dat hij een verplichte quarantaine van 2 weken wil instellen voor mensen die nauw contact hebben gehad met een coronapatient of op vakantie zijn geweest in een land met een oranje reisadvies. “Verplichte quarantaine is een stevige maatregel maar gerechtvaardigd. Quarantaine stopt de verspreiding van het virus en naleving van de regels is dus cruciaal”, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Wie zich niet aan deze regel houdt kan door de GGD gedwongen worden dit alsnog te doen. Als iemand ook dit naast zich neerlegt is er sprake van een strafbaar feit en komt het Openbaar Ministerie in beeld. Het is nog niet duidelijk welke straf er staat op het overtreden van de verplichte quarantaine.

Reisadviezen

Omdat het coronavirus weer de kop opsteekt, worden ook de reisbeperkingen weer aangescherpt. Zo geldt er een oranje reisadvies voor bepaalde regio’s in Noord-Spanje, is Zweden nog steeds oranje, is Malta van geel naar oranje gegaan en wordt het ook sterk afgeraden om naar Aruba te reizen. Op dit eiland zijn op dit moment 600 besmettingen. Ook reizigers vanuit Marokko zijn vanaf 13 augustus 2020 niet meer welkom in Nederland door de verslechterde coronasituatie in dit land. Dit geldt ook voor reizigers uit Servië, Montenegro en Algerije.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de ontwikkelingen in de verschillende landen op de voet en zal waar nodig reisadviezen aanpassen. Het kan ook voorkomen dat reisadviezen van geel naar oranje gaan omdat landen besluiten de grenzen dicht te doen voor Nederlandse toeristen.

Gaat u binnenkort op vakantie naar het buitenland en wilt u weten hoe de situatie in dit land is? Raadpleeg dan de website Nederland Wereldwijd van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees ook: 

Coronavirus in Nederland: alle overheidsmaatregelen op een rij

Hutjemutje op het strand of in de stad: waarom zoeken mensen de drukte op in coronatijd?

(Bron: NOS, de Volkskrant, NRC, Nederland Wereldwijd)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Robertjc says:

    Het aantal Coronabesmettingen stijgt helemaal niet. Wie verzint dat? De IC’s zijn leeg, het aantal testen is significant toegenomen, het aantal positief getesten is spectaculair gedaald tot onder de 1 procent, waarbij nog vermeld dient te worden dat iemand pas besmet is, als-ie ziek is geworden. Daarbij is de PCR test a-specifiek, dus een verkoudheidsvirus (ook SARS) wordt ook gesignaleerd. Nee, ik baal van de onjuiste berichtgeving en de bangmakerij. De volgende stap is het verplichten van het stofkapje, waarvan iedereen nu zo zachtjes aan wel weet dat het alleen een beetje stof tegenhoudt, maar geen virussen of bacteriën. Bovendien stijgt het kooldioxydegehalte in het bloed tot giftige waarden wanneer je die dingen langer draagt. Ik herken Nederland niet meer. We hebben ons om de oren laten slaan met bangmakerij en foute ministers die een heel ander protocol over ons uitrollen dan het protocol van zorg voor ons Nederlanders. Ik noem dit geen zorg meer, dit is dictatuur, en die begint met de psychologische truc van gedragsverandering door angst. Het had Max gesierd de balans van het tegengeluid en de op democratische beginselen steunende waarheidsvinding in onafhankelijke journalistiek te dienen. Dat dat hier niet gebeurd is valt me dus vies tegen.

    Rumplestilskin says:

    Ik ben er helemaal eens, mensen worden onnodig opgehitst, en als schapen rennen we achter de politiek aan, en die weten ook niet wat ze doen.