auto

Hoe zit het? Mag u inmiddels met mensen uit verschillende huishoudens in de auto zitten?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Mag u inmiddels met mensen uit verschillende huishoudens in de auto zitten?

Ook versoepeld?

Veel coronamaatregelen zijn sinds de afkondiging in maart 2020 versoepeld. Zo mogen Nederlanders vanaf 15 juni weer reizen naar meerdere Europese bestemmingen en is het weer toegestaan om een horecagelegenheid te bezoeken. Hoe zit het met de regel die het verbiedt om met meerdere mensen uit verschillende huishoudens in de auto te zitten? Is die inmiddels ook aangepast?

Zelfde regels

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk nog hetzelfde als een een paar maanden geleden. Dat wil zeggen dat dit de basisregels zijn:

 •  U bent in overtreding als u in de auto zit met 2 of meer mensen uit andere huishoudens Als deze mensen kinderen zijn van 12 jaar of jonger mag het wel, want voor kinderen wordt een uitzondering gemaakt omdat zij volgens het RIVM een minder grote besmettingsbron zijn.
 • Als u met een huisgenoot in de auto zit (partner, kind, wie dan ook) mag u niemand meenemen die boven de 12 jaar is. Het mag wel als uw huisgenoot 12 jaar of jonger is en u een ander kind van 12 jaar of jonger laat meerijden.
 • Mensen die tot hetzelfde huishouden behoren mogen wel met elkaar in de auto zitten, ook als zij geen 1,5 meter afstand kunnen houden.
 • Zorgt u voor een kwetsbaar iemand en moet hij of zij naar het ziekenhuis, dokter of andere noodzakelijke afspraak? Dan mag u uiteraard hulp bieden.
 • Mensen die zich niet aan deze regels houden en worden gepakt kunnen 390 euro boete per persoon krijgen en een aantekening op het strafblad. Kinderen tussen de 13 en 17 kunnen een boete krijgen van 95 euro per persoon.

U kunt deze maatregelen ook nalezen op de website van de politie.

Geen uitzonderingen

Deze regels gelden voor alle Nederlanders en er worden dus geen uitzonderingen gemaakt voor vakantievierende landgenoten Als u met een aantal vrienden op reis gaat kunt u dus niet allemaal in dezelfde auto naar het vakantieadres rijden. Nederlanders die naar het buitenland gaan moeten extra waakzaam zijn, want in veel andere Europese landen is met meerdere mensen uit verschillende huishoudens in de auto zitten ook niet toegestaan. In België is dit bijvoorbeeld niet de bedoeling en in Italië dient u ten alle tijden 1 meter afstand te houden in de auto. In Frankrijk is afstand houden in de auto niet verplicht, maar moet u wel altijd een mondkapje dragen als u niet tot hetzelfde huishouden behoort. In al deze landen kunt u flinke boetes krijgen als u de oronaregels overtreedt. Meer over de boetes leest u in dit artikel Deze zomer naar uw favoriete vakantieland? Hier moet u rekening mee houden

Conclusie:

In principe zijn de regels rondom met meerdere mensen in de auto zitten niet veranderd. Het is nog steeds niet toegestaan om met meer dan 1 persoon uit een ander huishouden een rondje te gaan rijden. Ook mag u als u samen met een huisgenoot in de auto zit geen passagier meenemen. Er wordt een uitzondering gemaakt voor kinderen van 12 jaar of jonger. Zij zijn volgens het RIVM minder vatbaar voor het virus, waardoor zij geen 1,5 meter afstand hoeven te houden in de auto. Daardoor is het wel toegestaan om een kind van 12 jaar of jonger mee te nemen als u samen met een huisgenoot in de auto zit. Ook mag u meerdere kinderen van 12 jaar of jonger meenemen als u alleen in de auto zit. Wie zich niet aan de regels houdt kan een flinke boete krijgen.

Deze regels gelden in Nederland, maar ook in sommige Europese landen zijn er regels rondom de hoeveelheid mensen in 1 auto. Lees u daarom goed in voordat u naar het buitenland vertrekt.

(Bron: Rijksoverheid, politie, ANWB Reiswijzer)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Doralina says:

  Beste Redactie,
  Ik heb toevallig eergisteren opgezocht of je met twee personen die niet uit hetzelfde huishouden in een auto mag. Op de site van de politie staat dat het niet aangeraden wordt, dat je anderhalve meter afstand moet houden. Maar dat je er geen boete voor kunt krijgen. Volgens mij ben ik via de site van de rivm daar gekomen.
  Vriendelijke groeten
  Doralina

  Doralina says:

  Het staat op de site van politie.nl

  Ferdinand47 says:

  Heel het gedoe over corona is pure angst makerij, is de aanloop naar dictatuur. Elke viroloog heeft toch al zijn doel bereikt en is al bekende Nederlander geworden, ook al spraken ze elkaar vaak tegen. Enkel Rutte heeft baat met ons Nederlanders te houden aan deze onzin, onzin om mensen te verbaliseren die op 1,5 meter afstand een gebakje zitten te eten en natuurlijk Rutte is het daarmee eens. Bij de supermarkt sta ik op 1,5 meter in de rij voor een karretje, in de winkel lopen mede mensen op 20 cm mij voorbij omdat ik een artikel uit het vak haal waar de ander niet hoeft te zijn. Wanneer zal Nederland echt in opstand komen!!???