Beslagen autoruit

Last van beslagen autoruiten? Wij hebben tips om condens te verhelpen en te voorkomen

Bij herfstige omstandigheden kunt u eerder te maken krijgen met beslagen autoruiten. Condens belemmert het zicht aanzienlijk, wat niet alleen gevaarlijk is, u kunt ook een fikse boete krijgen als u zo wegrijdt. Voordat u op pad gaat moet u dit dus eerst verhelpen. Wij geven tips om dat snel voor elkaar te krijgen en het vochtprobleem structureel te voorkomen.

Condens ontstaat door het temperatuurverschil van vochtige lucht met het koude oppervlak van het raam. Om dit te verhelpen zijn er verschillende methodes, waar wij hieronder op in gaan:

Zet de airco aan

Beschikt uw auto over airconditioning? Zet die dan aan. Richt de luchtstroom in de hoogste stand op de voorruit en de beslagen ruiten zijn in enkele seconden verleden tijd.

Zet de verwarming aan

Geen airco in uw auto? Dan is de verwarming aanzetten een goed alternatief. Ze die op de hoogste stand en richt de luchtstroom op de voorruit.

Houd vochtige spullen uit de auto

Het vochtprobleem wordt vergroot als u met natte kleding aan in de auto stapt of bijvoorbeeld een natte paraplu op de achterbank legt. Plaats een natte regenjas of paraplu zo mogelijk in de achterbak als die afgesloten is van de auto en laat een natte paraplu of kleding in elk geval niet ’s nachts achter in de auto.

Ventileren tegen beslagen ruiten

Door tijdens het rijden het raam een tijdje op een kier te zetten, kan vochtige lucht de auto verlaten. Zo voorkomt u beslagen ruiten. Het is ook effectief de auto tijdens een droge, zonnige dag te luchten.

Zorg voor schone ruiten

Des te schoner de binnenkant van de ruiten is, des te minder condens er ontstaat. Poets daarvoor regelmatig met een ontvettend reinigingsmiddel. Er zijn ook speciale anticondensmiddelen op de markt.

autoruiten krabben
Lees ook: Autoruiten bevroren? Bekijk tips voor het krabben en ijsvrij houden

Verhelp eventuele structurele vochtproblemen

Bij hardnekkige problemen met beslagen ruiten in uw auto kan er ook iets anders aan de hand zijn. Er kan zich een lek in uw auto bevinden. Controleer daarvoor of de rubbers van uw ruiten, deuren en antenne nog in goede conditie zijn. Blijken uw automatten vochtig te zijn, dan kan dit veroorzaakt worden door nat schoeisel, maar ook door een lekkage in de bodem. Tenslotte kan zich een lek bevinden in de kachelradiator, dit kan tijdens een controle in de garage gecheckt worden.

Controleer verder als u airco heeft of de afvoer niet verstopt is en controleer ook of er zich geen bladeren in de motorruimte bevinden, want als die zich onder de voorruit ophopen, kunnen ze de luchttoevoer belemmeren.

Vochtvreter

Een goede vochtvreter in de auto kan veel van de vochtproblemen voorkomen en kan telkens weer hergebruikt worden, door hem tussentijds te drogen. Zorg er wel voor dat het een stevig exemplaar is en er geen materiaal uit kan lekken, want dat zorgt anders voor beschadigingen.

(Bron: ANWB, Autoweetjes, Suzukiblog, Winparts. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (12)

  oosterwijck says:

  De voornaamste reden van beslagen autoruiten is, verkeerd ventileren. Sommige mensen begrijpen niet, dat je de ventilatie stand op buitenlucht moet zetten. Die gebruiken interne luchtcirculatie en daarbij raakt het interieur verzadigd van vocht uit de menselijke adem. Je ziet dan een auto rijden met beslagen ruiten en een vegende chauffeuze (het zijn meestal vrouwen) die het niet helemaal begrepen hebben.

   Drieske says:

   Nou dat vind ik wel heel delegerend zo een uit spraak

   ChristelVlinder says:

   Seksistische opmerking.
   Schoon houden van de ruiten is dan zeker mannenzaak?

  theomar says:

  Beste meneer Oosterwijck, laat ik het als man dan maar opnemen voor de dames. Het geeft geen pas het over ouwe wijven te hebben en deze generalisatie voegt weinig toe. En misschien is het wel niet verkeerd om even te beginnen met interne circulatie?

  oosterwijck says:

  Beginnen met interne circulatie is inderdaad niet verkeerd (maar onnodig). Waar ik op doel is: dat sommige chauffeuzes altijd met interne circulatie rondrijden en totaal geen benul hebben, hoe ventilatie werkt. Bovendien is het taboe bij deze doelgroep, om een raam op een kier te zetten. Ze zijn allergisch voor frisse lucht. En, … hun haar zou eens in de war raken.

  Grumpy says:

  Oosterwijck daar gaan we dan ik ben een vrouw en het eerste wat mij geleerd werd met rijden 30 jaar terug is altijd al de lucht van buiten laten komen. Ik rij met raampjes open en totaal niet benauwd als mijn haar door de wind alle kanten op zou gaan. Dus kijk eerst maar even bij de mannen hoe die rijden met bevroren ruiten, geen richting aangeven, telefoneren en wat niet meer wat verboden is om in een auto te doen.

   Drieske says:

   Zo is het Grumpy ook niet allen maar voor een deel mee eens

  Dasia says:

  We kunnen ook even eerder je bed uitgaan en dan op je gemak dit oplossen ipv elkaar de verwijten toe te spelen

  Riet59 says:

  Was de azijn vandaag in de aanbieding?

  Marie-jose40 says:

  En de hoffelijkheid uitverkocht !

   oosterwijck says:

   Met hoffelijkheid ontwasem je geen autoramen, dat doe je met verstandig ventileren. En daar ontbreekt het wel eens aan. Met azijn maak je ramen perfect schoon (zonder strepen) omdat azijn het opgedroogde kalk oplost. Weet U dat ook weer. Niet alle dames hebben geen benul van auto interieur ventileren, er zijn ook chauffeuzes die het wél begrepen hebben. Dit artikel gaat even iet over, rijden met bevroren ramen en/of richting aangeven. Daar hebben we het een andere keer over.

  joris van der veen says:

  Dank je voor het delen van deze handige tips. Ik had altijd last van beslagen autoruiten en de airco werkte soms niet snel genoeg. De andere tips zijn nieuw voor mij. Ik zal ze zeker wel uitproberen, heb je ook tips voor inbraakpreventie? Ik las dat er systemen zijn met noodstroomsirene of interieurbeveiliging. Hoe weet ik welke te kiezen?