coronamaatregelen

Gaat u ook losser om met de coronamaatregelen? Dat heeft een reden

Het is inmiddels bijna 3 maanden gelden dat de eerste landelijke coronamaatregelen wordt afgekondigd. Naarmate de tijd vordert lijken Nederlanders zich steeds minder goed aan deze regels te houden. Hoe komt dat? De Universiteit van Amsterdam doet onderzoek. 

Minder angst, meer vrijheid

Momenteel onderzoeken de wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam allerlei facetten van de coronacrisis, waaronder hoe het komt dat sommige mensen zich niet zo goed (meer) aan de opgelegde regels houden. De studie is nog in volle gang, maar gedragspsycholoog Frenk van Harreveld kan al een tipje van de sluier oplichten. “We zien de boel sinds een week of 4 verslappen. Dat is ook helemaal niet raar. In de beginfase waren mensen heel bang voor het virus. Daardoor was de bereidheid binnen te blijven groot. Als gevolg daarvan liepen de cijfers terug. En nu neemt de angst voor het virus af én daarmee de bereidheid om gedrag aan te passen”, zegt hij tegen de website van nieuwsprogramma EenVandaag.

Complex

Daarnaast helpt de vaagheid en beperkte toepasbaarheid van de regels ook niet mee, zegt Van Harreveld. “De regel ‘blijf binnen’, is makkelijker op te volgen dan een regel als ‘vermijd drukte’. Wat is drukte? Hoe vermijd je drukte in een grote stad? Ook in winkels zijn de regels steeds anders. Als winkelend publiek moet je jezelf bij iedere winkel afvragen; hoe zit het hier? Welke pijlen moet ik hier volgen? Het wordt er niet makkelijker op.”

Kijken naar anderen

Verder is het ook makkelijk om de regels losser te interpreteren als men ziet dan anderen zich er ook niet aan houden. Mensen denken volgens Van Harreveld dan sneller dat zij die ook niet hoeven en gaan meer hun eigen gang. De gedragspsycholoog vergelijkt het met de Belastingdienst: “We vinden het goed dat er een belastingsysteem is, maar alleen als iedereen betaalt.”

Ook is het zo dat een virus veel abstracter is dan een natuurramp of een oorlog. Er is geen fysiek bewijs dat aantoont dat wij ons echt aan de regels moeten houden. Natuurlijk, we kennen de verhalen en beelden van de overvolle ic’s, maar ook daar lijkt de piek nu voorbij. Daardoor is het echte ‘bewijs’ weg en lijkt het naleven van de regels minder belangrijk.

Andere landen

Nederland is niet het enige land waar mensen zich minder goed aan de regels lijken te houden. Ook in Thailand lijkt dit het geval te zijn. Op 3 juni – een nationale feestdag- staat er 3 kilometer file op de toegangsweg naar een strand op 1,5 uur rijden van Bangkok. Ook op het strand zelf wil lang niet iedereen genoeg afstand houden of een mondmasker dragen. De Thaise regering heeft naar aanleiding van deze gebeurtenis gezegd dat de versoepelingen teruggedraaid kunnen worden als dit nog eens gebeurd.

Ook in Schotland gaat het begin juni mis. In dit deel van Groot-Britannië worden de coronamaatregelen dan ook teruggeschroefd en vrijwel direct overtreden. Zo is samenkomen in kleine groepen weer toegestaan, maar toch moet de politie meer dan 1000 bijeenkomsten beëindigen omdat er te veel mensen aanwezig zijn. De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon heeft daarom gewaarschuwd de regels weer te zullen aanscherpen als dit nodig is.

Lees ook:

Alle Nederlandse overheidsmaatregelen op een rij

(Bron; BBC, inquirer.com, EénVandaag, UvA, ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Salij says:

    Dat er minder aan de corona regels wordt gehouden is niet vreemd.
    ca 5000 demonstranten in Rotterdam en 14.000 in Amsterdam. Nu 14 dagen later geen extra coronagevallen ergo een afname.
    Dus waarom die 1,5 mtr.? Dat is niet te handhaven. Wat is er nog leuk aan ons dagelijkse leven. Afstand houden in winkels, theaters, restaurants, etc. etc. Genoeg nu.