Branden in Zuid-Europa gooien vakanties in de soep

Zowel in het zuiden van Frankrijk als in het zuiden van Spanje moeten vakantiegangers rekening houden met natuurbranden. Enkele duizenden reizigers zijn inmiddels vanwege brand geëvacueerd.

Evacuaties

Hevige wind wakkerde woensdag 13 juli 2016 in het Zuiden van Frankrijk een brand aan bij Le Barcarès, aan de Middellandse zee. 3000 vakantiegangers zijn daarom geëvacueerd, aldus het Franse Ministerie van Binnenlandse Zaken. zuid-frankrijkNadat het vuur onder controle was bleek dat de brand veel heeft schade aangericht. Zo zijn op 4 verschillende campings ongeveer 30 tenten en bungalows vernield. Ook raakten 2 brandweermannen gewond. Volgens de regionale krant L’Indépendent zou brandend kreupelhout de oorzaak van de bosbrand zijn. Een andere brand in Zuid-Frankrijk verwoestte meer dan 120 hectare dennenwoud tussen Béziers en Carcassonne. 6 blusvliegtuigjes moesten het vuur zien te doven. In totaal 400 brandweermannen waren bezig beide branden te blussen.

Tour de France

Ook de renners van de Tour de France ondervonden hinder van de hevige wind en bosbranden. Tijdens de 1e kilometers van de 11e etappe zorgde de straffe wind tussen Carcassonne en Montpellier voor de nodige valpartijen. Meerdere renners werden omvergeblazen. Vanwege de verwachte harde wind is de route van de 12e etappe aangepast. De renners reden niet naar de top van de Mont Ventoux, die door het kale landschap en de harde wind te gevaarlijk was.

Gibraltar

Ook in andere delen van Europa woedden bosbranden. Daardoor werden dinsdag 12 juli 2016 in het uiterste zuiden van Spanje, niet ver van Gibraltar, honderden toeristen geëvacueerd. 545 mensen werden naar een veilig onderkomen gebracht.

spanje

Wat te doen bij brand?

We hopen het nooit persoonlijk mee te maken, maar wat te doen als u tijdens uw vakantie zelf met natuurbranden te maken krijgt?

  • Zorg dat u weet wat op uw vakantiebestemming de vluchtroutes zijn en bekijk het eventuele ontruimingsplan van uw camping of recreatiepark.
  • Ziet u tijdens uw reis rookontwikkeling of een natuurbrand, bel dan 112 en ga zo snel mogelijk weg van het vuur, door van de rookrichting af te gaan.
  • Volg bij een ontruiming of evacuatie op uw camping of recreatiepark de instructies van de beheerder, bedrijfshulpverleners, hulpdiensten en politie op.
  • Houd uw belangrijke papieren, telefoon, geld en medicijnen zoveel mogelijk bij de hand, zodat u die gemakkelijk kunt meenemen, maar laat kampeerartikelen en overige bagage achter. Steek geen tijd in het meenemen van al uw bezittingen, dat veroorzaakt (gevaarlijke) vertraging.

Voorkom brand

Zorg er verder voor dat u zelf niet per ongeluk de aanstichter van een brand bent, door geen open vuur te maken in droge gebieden, door brandbare materialen uit de buurt van vuur te houden en door een brandblusser in uw caravan te plaatsen, zodat eventuele kleine brandjes in uw caravan meteen kunnen worden geblust. Gooi verder geen brandende sigaretten of glas weg en parkeer de auto (met hete katalysator) niet in droog gras.

Bent u ertegen verzekerd?

Of u tegen dergelijke branden tijdens uw vakantie verzekerd bent is afhankelijk van wélke verzekeraar, wélk pakket en wélke kosten u graag terug wilt krijgen. Als het calamiteitenfonds de brand uitroept tot calamiteit is er een mogelijkheid de reis aan te passen of teruggave van een deel van de reissom. Dat geldt echter alleen als u geboekt heeft bij een aan het calamiteitenfonds deelnemende reisorganisatie. Check dat dus, want dat is vaak niet het geval. Verschillende reisverzekeringen dekken natuurrampen tot een bepaalde hoogte, maar dat een bosbrand tot een natuurramp uitgeroepen wordt is zeker niet vanzelfsprekend. Bekijk uw verzekering dus nog eens goed als u naar een gebied afreist waar bosbranden kunnen uitbreken.

Via de website van de Rijksoverheid kunt u per land de reisadviezen bekijken.

Dit onderwerp wordt besproken in Groeten van MAX op maandag 18 juli 2016.

(Bron: ANP en ANWB)

Geef een reactie