eten op vakantie

Eten op vakantie: dit zijn de goedkoopste en duurste landen

Op vakantie gaan is natuurlijk hartstikke leuk, maar de voedselprijzen in het vakantieland zijn dat soms niet. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onderzoek gedaan naar de prijzen van eten in de 5 populairste vakantielanden onder Nederlanders. Wat blijkt? In 4 van de 5 onderzochte landen betaalt u meer voor eten dan in Nederland. 

Supermarktbezoek in populairste vakantielanden

Het CBS neemt Duitsland. Frankrijk, Oostenrijk, Italië en Spanje onder de loep. Zowel in Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Italië is het doen van boodschappen in de supermarkt duurder dan thuis; alleen in Spanje is het gemiddeld 4 procent goedkoper. Veruit het duurste land is Oostenrijk, waar de prijzen voor eten gemiddeld 27 procent boven gemiddeld liggen. Frankrijk is gemiddeld 16 procent duurder, Italië 13 procent en Duitsland 2 procent. Ter vergelijking: in Nederland is eten gemiddeld 1 procent duurder dan in de rest van de Europese Unie.

Prijzen van groente, fruit en vlees

Het CBS heeft ook gekeken naar prijzen van specifieke producten, zoals vlees. Wie dit in Oostenrijk koopt, is het meeste kwijt in de supermarkt. Daar kost een stukje vlees voor op de zomerse barbecue 45 procent meer dan gemiddeld in Europa. Dat is ruim 20 procent duurder dan wat men in Nederland voor vlees betaalt, waar het ook al 23 procent duurder is dan elders op het continent. In Frankrijk en Italië is vlees ook behoorlijk duur, terwijl het in Spanje, Italië en Duitsland juist goedkoper is dan in Nederland.

Groente en fruit is ook op bijna alle favoriete vakantiestekken duurder dan thuis. Ook hier zijn Oostenrijk en Frankrijk koploper, gevolgd door Italië.

Restaurantbezoek bijna overal goedkoper

Wie tijdens de vakantie liever voor zich laat koken, is vaak wél goedkoper uit in de 5 landen die het CBS heeft geanalyseerd. Alleen in Frankrijk zijn restaurants duurder, maar in de andere 4 landen is het goedkoper om uit eten te gaan dan om de supermarkt te bezoeken. In Nederland kost eten in een restaurant zo’n 14 procent meer dan gemiddeld, terwijl dat in Duitsland en Oostenrijk ‘maar’ 10 procent is. In Italië is een restaurantbezoek 4 procent duurder dan het EU-gemiddelde en in Spanje is het wederom het goedkoopst. Daar betaalt men ongeveer 15 procent minder dan het EU-gemiddelde.

Hoe zit het in andere Europese landen?

Naast de voedselprijzen in deze 5 landen, heeft het CBS zich ook gebogen over de etensprijzen van andere Europese landen. Hieruit valt op te maken dat eten op vakantie veruit het duurst is als u op vakantie gaat naar Zwitserland. Daarna volgt Noorwegen, het land waarvan veel mensen vaak denken dat het het duurst is. IJsland is de nummer 3, gevolgd door Denemarken en Luxemburg. Nederland valt buiten de top 10 van duurste landen, maar behoort nog wel tot de bovenste regionen. In alle Oost-Europese landen zoals Bulgarije en Servië is eten vele malen goedkoper. Op zich vrij logisch, want de lonen liggen hier ook een stuk lager. Een gemiddelde Bulgaar verdient nog geen 400 euro netto in de maand. Het enige West-Europese land waar eten volgens het CBS goedkoper is dan in Nederland, is het Verenigd-Koninkrijk.

eten op vakantie

Zo houdt u het zelf goedkoop

Hoewel eten in verschillenden landen dus een stuk duurder is dan in Nederland, zijn er altijd manieren om de kosten tijdens een Europese vakantie ene beetje te drukken. Zo is het verstandig om in duurdere landen restaurants in de toeristische straten te mijden. Die zijn vaak nóg duurder dan gemiddeld. Ook is het – indien- mogelijk in het land- altijd handig om altijd om kraanwater te vragen als u water bestelt in een restaurant. Zo voorkomt u dat u meer dan 5 euro moet betalen voor een fles water. Daarnaast is het eten in eetcafés vaak goedkoper dan in restaurants of bistro’s. het verenigd Koninkrijk is hier een goed voorbeeld van.

Gaat u binnenkort niet op vakantie naar een Europees land? Wij hebben ook tips om maaltijden in Nederland betaalbaar te houden.

(Bron: archief, CBS, AD)

Geef een reactie