vakantieland

‘Spanje wordt het populairste vakantieland van 2020’

Hoewel 2020 nog geen maand oud is, houden veel Nederlanders zich nu al bezig met de zomervakantie. In opdracht van reisorganisatie TUI buigt onderzoeksbureau Panel Inzicht zich over de reistrends van 2020. Wat blijkt? Spanje wordt hét vakantieland van 2020. De favoriet van 2019, Duitsland, ontbreekt in de top 5. 

Zon en Spanje populair

Het onderzoek van TUI is gebaseerd op de vakantievoornemens van 1000 Nederlanders. 85 procent van alle respondenten zegt dat zij in 2020 op vakantie gaan. Dat is 1 procent meer dan in 2019, als 84 procent van de bevolking uiteindelijk op vakantie gaat. Dat laatste percentage is afkomstig uit het vakantieonderzoek van onderzoeksbureau NBTC-NIPO, waarover wij later meer zullen schrijven.

In 2020 gaan de meeste vakanties vermoedelijk naar zonnige bestemmingen. Ruim een kwart van de door Plan Inzicht ondervraagde mensen zegt dat zij het liefst naar een zonnige bestemming gaan. De mensen die per vliegtuig naar de zon vertrekken kiezen vooral voor Spanje en Turkije. Ook Griekenland is bijzonder populair. Zowel Turkije als Griekenland worden een aantal jaar minder bezocht door politieke en economische onrusten. Nu de situatie weer gestabiliseerd lijkt weten de toeristen de landen weer te vinden.

Opvallende stijgers

Naast Turkije, Spanje en Griekenland zijn ook Curaçao en Egypte populair. Volgens TUI zijn er een aantal opvallende stijgers in het vliegvakantie-segment, te weten Bulgarije, Marokko en Tunesië. Zij vallen buiten de top 5, maar trekken wel veel meer toeristen dan voorheen. Ook de echt verre bestemmingen trekken steeds meer mensen aan. Curaçao staat al in de top 5 van vliegbestemmingen, maar ook Indonesië en Suriname zijn bezig met de weg omhoog.

Naast vliegen, gaan veel Nederlanders ook met de auto op vakantie. Italië is al jaren de populairste bestemming en dat is in 2020 niet anders. Oostenrijk eindigt als 2e, gevolgd door Denemarken, Spanje en Frankrijk. Vooral Oostenrijk is volgens TUI een opvallende stijger. Volgens de reisorganisatie neemt het ‘aandeel’ van dit land met ruim 60 procent.

Duitsland ontbreekt

Opvallend is dat Duitsland in de autovakantie top 5 ontbreekt. Uit onderzoek van onderzoeksbureau NBTC-NIPO blijkt dat Duitsland het afgelopen jaar de favoriete vakantiebestemming van Nederlanders is. Ook Nederland zelf vervult volgens het bureau een belangrijke rol . “Zo’n 44 procent van alle vakanties van Nederlanders vond plaats in eigen land”, valt te lezen in dit rapport. Het gaat hier dan meestal wel om korte vakanties van een paar dagen. Frankrijk en Spanje zijn volgens de resultaten van NBTC-NIPO ook in 2019 erg populair onder Nederlandse vakantiegangers. Bestemmingen als Oostenrijk en Denemarken ontbreken.

Verre reizen

Beide onderzoeken vertonen wel overeenkomst wat betreft de verre bestemmingen. Ook NBTC-NIPO ziet dat deze plekken steeds meer mensen hierheen gaan. “Opvallend is dat we minder vaak naar landen zoals Duitsland, Frankrijk en Spanje gaan, maar vaker plekken bezoeken buiten Europa zoals Bali en Florida”, aldus NBTC-NIPO-directeur Marieke Politiek.

NBTC-NIPO ziet in 2019 iet alleen een stijging van het aantal vakantie per vliegtuig, maar ook van de vakanties per trein.

Tijdens de 50e vakantiebeurs, die op 16 januari 2020 van start gaat in de Jaarbeurs Utrecht, wordt er verder ingegaan op de vakantietrends van 2020.

Lees ook

Vakantievierende 65-plusser kijkt verder dan Benidorm

(Bron: TUI Nederland, NBTC-NIPO)

Geef een reactie