donker

Autorijden in het donker, zo gaat het u beter af

Met de auto de weg op wanneer het licht is, is toch net even andere koek, dan wanneer het donker is. Zeker wanneer de weersomstandigheden ook nog slecht zijn. Sommige mensen vinden het lastiger om te rijden zonder daglicht en anderen vinden het zelfs ronduit eng. Daarnaast kan nachtblindheid een factor zijn. We geven tips om met een gerust gevoel op pad te gaan tijdens de donkere perioden van de dag.

Nachtblindheid

Iedereen kan wat minder zien wanneer het donker is, maar er is een verschil tussen wat minder zicht en slecht zicht. Wanneer u niet alles goed kunt zien, kan het zijn dat u nachtblind bent. U herkent dit wanneer uw ogen moeite hebben om te wennen aan een plotselinge overgang van licht naar donker en wanneer u in het donker slecht ziet met beide ogen. In een eerder artikel gaan we hier verder op in.

Goed voorbereid op weg in het donker

Van tevoren kunt u zorgen dat de omstandigheden zo goed mogelijk zijn. Ga om te beginnen alleen in het donker op pad wanneer u goed uitgerust bent. Het kost meer concentratie en daarmee energie om in het donker te rijden. En wanneer u vermoeid bent, valt dat zwaarder. Zorg er daarnaast voor dat uw ruiten goed schoon zijn. Vuile ruiten verminderen het zicht en kunnen zelfs voor een vertekening van het zicht zorgen. Vergeet hierbij ook de binnenzijde niet. Vind u het erg spannend om te rijden, kies dan zo mogelijk een route uit, die zoveel mogelijk verlicht is. Een ritje door bebouwd gebied rijdt prettiger dan een onverlichte omgeving.

Controleer uw verlichting

Controleer ook of uw eigen verlichting het goed doet, zodat u ook bij het ontbreken van lantaarnpalen voldoende ziet. En zorg ervoor dat ook uw achterlichten inschakelen. Bij automatische verlichting is dat niet altijd het geval bij de 1e schemering. Heeft u een oudere auto, controleer dan tevens of uw koplampen niet dof zijn geworden. Vooral bij auto’s ouder dan 7 jaar neemt het risico daarop toe. In een eerder artikel vertellen we wat u er aan kunt doen.

laagstaande zon
Lees ook: Autorijden bij een laagstaande zon: zo houdt u dat veilig

Neem de tijd in het donker

De overgang van een verlichte ruimte naar de donkere auto is makkelijker wanneer u uw ogen even de tijd gunt om hieraan te wennen. Neem daarom een paar minuutjes de tijd voor u de motor start. Houd u daarnaast aan de snelheidslimieten en neem gas terug bij een afrit of bocht, dan heeft u meer tijd om te corrigeren. Houd daarnaast iets meer afstand van andere weggebruikers, dan dat u bij daglicht doet.

gladheid
Lees ook: Autorijden bij gladheid, deze tips kunnen helpen

Niet te warm in de auto

Zorg voor een aangename temperatuur in de auto, maar zet de verwarming zeker niet te hoog. Teveel warmte werkt versuffend en dat is dramatisch voor de concentratie. Zet bij koude omstandigheden daarom bijvoorbeeld alleen de verwarming op uw voeten. En zorg voor frisse lucht in de auto, om goed scherp te blijven.

Vermijd het om in koplampen te kijken

Door het felle licht van tegemoetkomend verkeer, kunt u verblind raken. Vermijd daarom om in de koplampen van de andere weghelft te kijken en houd uw ogen zoveel mogelijk op uw eigen weghelft gericht. Wanneer u verblind raakt, kunt u namelijk secondenlang minder goed zien, wat gevaarlijke situaties oplevert. Ook achterliggers kunnen voor overlast zorgen, wanneer u in uw achteruitkijkspiegel kijkt. Zet die daarom zo mogelijk op de anti-verblindstand. Bij een hele lichte vorm van nachtblindheid kan een speciale nachtbril soms de oplossing bieden. Bij ernstigere vormen van nachtblindheid is soms overleg met een arts nodig.

Voorkom fel licht in de auto

Een mobiele telefoon kan voor afleiding zorgen in een verder donkere omgeving. Zorg daarom dat u het niet kunt zien wanneer uw telefoon oplicht. Gebruikt u hem als navigatie, zet hem dan in nachtstand, zodat het scherm minder fel is.

Piratentruc

Het AD heeft nog een aanvullende tip. Gebaseerd op een aanvalstechniek van de piraten van weleer. Bij het enteren van een ander schip is het niet handig als het zicht in 1e instantie slecht is benedendeks. Het ooglapje is daarvoor een handige oplossing geweest. In het geval van autorijden in het donker werkt dat als volgt: knijp voordat u een tunnel inrijdt of een weg zonder verlichting 1 oog dicht. Wanneer u dat oog vervolgens weer opent, is het oog al beter aan het donker gewend en heeft u met 1 oog alvast beter zicht.

(Bron: ANWB, AD, Autoweek. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    WIM VAN STRALEN says:

    Als je niet goed meer in het donker kan kijken moet je naar kruitvat gaan die verkopen zonnebrillen voor snachts en je kan het overdag ook gebruiken als zonnebril.

    MauHe says:

    Ik heb zo’n nachtbril met gele glazen, dat werkt heel goed, met name bij die felle verlichting van moderne auto’s. Je kunt ze ook als overzetbril krijgen.

    John K says:

    Ik als ex chauffeur kan zeggen dat nacht blindheid meer voorkomt dan men denkt.Vaak word er niets ondernomen om nachtblindheid beter te weerstaan.Het kan wel het is maar een kort stukje met de auto.Als men het heeft durf dan ook toe tegeven dat je er last van hebt.En laat de auto dan staan ondanks alle nadelen.Vooral nu het verkeer steeds intenser word neemt het gevaar van een ongeval toe.

    Dirck says:

    De gele bril op sterkte, ook overdag voor zon misbruiken?
    Maar de tellers zijn waziger, geen varifocus was leverbaar helaas….

    Maar voetgangers in donkere kleding die op de weg bleven lopen en nog rechts houden ook?
    Dat is vragen om ongelukken… als ik uitwijk, is de vraag of er ruimte is en niet toevallig tegenligger!

    Zelfde voor fietsen zonder licht of reflector, of schemerlampje?

    Naast de auto’s moeten fietsen & voergangers ook eens leren hoe gevaarlijk ze bezig zijn…
    Voor Meldpunt goed onderwerp?