doffe koplampen

Doffe koplampen gevaarlijk en strafbaar, zo komt u er vanaf

Vooral bij auto’s ouder dan 7 jaar neemt het risico op doffe koplampen toe. Dit staat niet alleen niet zo fraai, het vermindert daarnaast uw zicht op de weg en u bent minder goed zichtbaar voor anderen. Om deze reden worden auto’s met verweerde koplampen dan ook afgekeurd tijdens een APK-keuring. Het is dus zaak er iets aan te doen.

Minder en vergeeld licht

Koplampen worden tegenwoordig van hard plastic gemaakt, dat goed licht doorlaat. Onder invloed van het weer, pekel, wasstraatchemicaliën en steenslag zijn ze wel gevoelig voor slijtage. Het gevolg is dat er aan de buitenzijde een laagje ontstaat en de koplampen dof worden. Hierdoor wordt er minder en vergeeld licht doorgelaten. Dit zorgt ervoor dat u minder goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Maar zelf merkt u het waarschijnlijk ook. In de donkere periodes van het jaar wordt uw zicht hierdoor steeds minder. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar ook een reden om uw auto af te keuren bij een eventuele APK-keuring.

koplampen
Lees ook: Koplampen goed afgesteld? Zo controleert u dit en zo belangrijk is het

Doffe koplampen schoonmaken

Regelmatig de koplampen schoonmaken voorkomt een laagje vuil op de koplampen. U kunt hiervoor door de wasstraat gaan of de lampen afnemen met een microvezel doek met wat autoshampoo of afwasmiddel. Er wordt vaak als tip gegeven om tandpasta of andere huishoudelijke middeltjes te gebruiken. De lampen lijken daar inderdaad flink door op te knappen, maar verhullen het probleem vaak alleen maar. Het vult eventuele krasjes tijdelijk op, maar zo gauw dit is weggespoeld keert de doffe aanblik weer terug.

Wat te doen bij slijtage van de koplampen?

Het grootste probleem bij doffe koplampen is dan ook vaak niet het vuil, maar slijtage. Krasjes verhelpt u namelijk niet met een goede schoonmaakbeurt. Hiervoor is het nodig om de lampen te schuren, te polijsten én te voorzien van een nieuwe coatinglaag. Iets wat u bij een garage kunt laten doen, maar ook eventueel zelf. Hiervoor zijn speciale polijstsets te koop. Dit is echter wel een vrij specialistisch werkje, waar u dus wel even de tijd voor moet nemen.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

(Bron: ANWB, Margriet, Carcare, archief)

Geef een reactie

Reactie

    Riny6 says:

    k hoop dat alle voertuigen met led lampen nog vlugger dof worden. Wat een ellende die led lampen.De meesten staan te hoog afgesteld, ook bij fietsers.