laagstaande zon

Autorijden bij een laagstaande zon: zo houdt u dat veilig

Een laagstaande zon is een prachtig gezicht, maar veel automobilisten zijn er geen fan van. Het maakt het rijden immers een stuk lastiger, want de zon belemmert het zicht. Gelukkig zijn er allerlei tips die ervoor zorgen dat u tijdens het rijden minder last heeft van de laaghangende zon.

Maak de ruiten schoon

Allereerst is het verstandig om de ruiten van uw auto te reinigen, zowel aan de binnen- als buitenkant. Zo voorkomt u dat u nog slechter door de ruiten kunt kijken. U kunt de ramen gewoon schoonmaken met een sopje en droogmaken met een schone, droge doek. Het is handig om niet te experimenteren op dit gebied, want  bepaalde schoonmaakproducten kunnen een vette laag achterlaten op de ruiten. Dit zorgt ervoor dat uw zicht nog slechter wordt.

Vul de ruitensproeivloeistof bij

Rijdt u bij laaghangende zon en ziet u niets door uw vieze voorruit? Dan wilt u deze natuurlijk snel schoonmaken met de ruitenwissers. Dit wordt lastig als er niet voldoende ruitensproeivloeistof aanwezig is. Zorg daarom dat u nooit van huis gaat met lege reservoirs.

Doe een zonnebril op

Een laagstaandezon vermindert het zicht, waardoor u automatisch met uw ogen gaat knijpen. Een goede zonnebril kan dit voorkomen. Met de nadruk op goede zonnebril, want slechte – en vaak goedkope- zonnebrillen hebben vrijwel geen nut. Hoe u een goede zonnebril uitkiest? Wij hebben tips. 

zonnebril

Een goede zonnebril kan helpen.

Gebruik de zonneklep

Elke auto heeft zonnekleppen, die bedoeld zijn om te gebruiken als het buiten zonnig is. Niet iedereen gebruikt ze, maar het is handig om dit wel te doen, zeker als er sprake is van een laaghangende zon. Let op dat u ver genoeg vooruit blijft kijken, zodat u onverwachte gevaarlijke situaties aan ziet komen.

Lampen aan

Heeft uw auto dagrijverlichting? Dan is het licht automatisch aan als u rijdt. Gaan de lampen van uw auto overdag niet vanzelf aan? Dan is het verstandig om tijdens met rijden met laaghangende zon de verlichting aan te doen. U bent dan beter zichtbaar voor andere weggebruikers. Gebruik wel de dimlichten.

Rijd iets langzamer, maar niet te veel

Sommige mensen zijn geneigd om flink snelheid te minderen als zij rijden en de zon hangt laag. Niets mis mee, maar ga niet opeens 30 kilometer onder de maximale snelheid rijden. Zo brengt u anderen in gevaar. Achterliggend verkeer kan door laaghangende zon bijvoorbeeld minder goed zien als u remt.

(Bron: ANWB, AD, Suzuki. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

  Roodeswerf says:

  Tja en heel simpel, zet een pet op met een grote klep, die kan je in alle standen op je hoofd zetten

  Met vriendelijke groeten

  Hyacinthe says:

  Als de zon laag is doe ik een zonneklep+ zonnebril op en ga op een kussentje zitten, dan zit ik iets hoger.

  MisPoets says:

  Is de laatste dagen wel heel heftig. Zeker rond 1600 uur zit ik continu in de zon te kijken. Gelukkig heb ik standaard een zonnebril in het kastje liggen.

  Nelleke reageert says:

  Heb altijd een pet in de auto liggen. Zit soms schuin op mijn hoofd tegen de zon. Voel me dan net Pietje Bell ?, nou ja, in mijn geval Petra Bell. ?‍✈️?

  Kikihermandad says:

  Pet met grote extra grote klep en goede zonnebril.