auto

Nooit wassen is slecht voor een auto, maar hoe vaak is het nodig?

Het aantal mensen dat met de hand de auto wast neemt al jaren af. Ook lang niet iedereen maakt een uitstapje naar de wasstraat voor een schone auto. Een grote groep auto’s wordt dus nooit gewassen. Dat is op den duur schadelijk voor een voertuig, maar hoe vaak zou hij idealiter gewassen moeten worden?

Minder mensen wassen standaard hun auto

Ooit is het nog een vertrouwd straatbeeld, zaterdags krijgen vele bolides een poetsbeurt. Uit onderzoek van BOVAG is gebleken dat in 2015 46 procent de auto het liefst op de traditionele zaterdag wast. In 2018 is dat nog maar 35 procent en er is intussen steeds meer spreiding over de weekdagen. Uit recent onderzoek van verzekeraar Allianz Direct blijkt dat 27 procent van de onderzochten er niet aan begint de auto met de hand te wassen. Daarnaast geeft 21 procent van de respondenten aan niet door de wasstraat te gaan. En dan zijn er dus eigenaren die hun auto helemaal nooit wassen. Maar liefst 1 op de 20 respondenten geeft aan hun auto nooit schoon te maken. Toch geeft 64 procent van de ondervraagden aan een schone auto wel belangrijk te vinden. En terecht, want het staat niet alleen verzorgder, een auto gaat er ook langer door mee.

Uitstelgedrag

Tegenover RTL Nieuws legt consumentenpsycholoog Tom van Bommel uit waarom sommige auto’s nooit een wasbeurt krijgen. Volgens Van Bommel is dat enerzijds te verklaren door sociale norm. Als veel auto’s vies zijn, voelt iemand minder druk om wel in een schone auto rond te rijden. Anderzijds heeft het te maken met een “lui brein”. Wie altijd al veel uitstelt, heeft veel wilskracht nodig zich ertoe te zetten de auto schoon te maken.

Nooit wassen schadelijk voor een auto

Helemaal nooit de auto wassen is op de langere termijn schadelijk. Dat is niet bevorderlijk voor de levensduur en restwaarde. Het gaat ten 1e ten koste van de laklaag. Die heeft onder invloed van onder andere vogelpoep, insecten, regen, boomharsen en pekel veel te verduren. Worden de schadelijke stoffen daarvan nooit weggewassen, dan gaat de laklaag kapot of kan de auto zelfs gaan roesten. Ook kunnen ruitenwissers minder goed functioneren, doordat de gaatjes waardoor water kan ontsnappen verstoppen. Op die manier kan het water zelfs in de motorruimte terecht komen. Omdat hier ook elektronica zit, kan dat veel kwaad. Als er computersystemen kapot gaan, doet de auto het niet meer. Bij een auto die voorzien is van camera’s en sensoren werken die bovendien alleen optimaal als ze goed schoon zijn.

auto wassen
Lees ook: Auto wassen na de vakantie, zo doet u dat

Hoe vaak moet een auto gewassen worden?

Het is dus zaak een auto regelmatig schoon te maken, maar hoe vaak is noodzakelijk? Dat is om te beginnen afhankelijk van hoe intensief de auto gebruikt wordt en de parkeerplek. Wie meer rijdt krijgt een viezere auto, maar het kan ook gebeuren dat een auto die veel stilstaat erg vuil wordt. Wanneer die onder een boom staat bijvoorbeeld. Of door saharazand.

Wekelijks heeft wel de voorkeur, lezen wij op verschillende websites. Dit zodat bijvoorbeeld vogelpoep geen kans krijgt om in te branden. Is dat voor u teveel van het goede, verwijder vogelpoep en andere agressieve stoffen dan in elk geval zo snel mogelijk. En geef uw auto daarnaast 1 of 2 keer per maand een grondigere poetsbeurt. Dit is in alle seizoenen belangrijk. Zomers heeft uw auto bijvoorbeeld meer te lijden van insecten en ’s winters zijn pekel en modder van invloed.

Wilt u uw auto weer vaker wassen, ga dan na of u dat bij uw huis mag doen of dat u ervoor naar een wasstraat moet. In veel gemeenten is het namelijk niet toegestaan auto’s op straat te wassen. Vergeet ook de binnenkant van de auto niet. Op een autostuur zitten soms namelijk tot wel 9 keer meer bacteriën dan op een wc-bril van een openbaar toilet.

(Bron: RTL Nieuws, Allianz Direct, ANWB, BOVAG, AskOTO, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie