slaapkamer

Zo krijgt u een donkerdere slaapkamer voor een betere nachtrust

Een felle straatlantaarn of binnenvallend (zon)licht in de slaapkamer kan de slaap flink verstoren. Om echt goed tot rust te komen hebben veel mensen duisternis om zich heen nodig. Bekijk tips om uw slaapkamer donkerder te maken, voor een betere nachtrust en zodat u niet alweer voor dag en dauw wakker wordt.

(Verduisterende) gordijnen of aansluitende rolgordijnen

Hangt er een gordijn in uw kamer dat veel licht doorlaat of heeft u bijvoorbeeld een rolgordijn hangen, waar veel licht langs de zijkanten door naar binnen stroomt? Dan lost u dat in 1 keer op met het ophangen van verduisterende gordijnen of rolgordijnen, die wel mooi aansluiten op de kozijnen. Heeft u mooie, maar te lichte gordijnen, die u eigenlijk niet kwijt wilt, dan kunt u er ook nog voor kiezen er een 2e gordijn achter te hangen. Dan ziet u uw favoriete gordijnen, maar wordt uw slaapkamer door die 2 lagen wel een stuk donkerder.

Rolluiken

Wilt u het echt heel donker hebben en bent u bereid daarvoor wat dieper in de buidel te tasten, dan kunt u overwegen om rolluiken aan te schaffen. Deze verduisteren de ramen optimaal en bieden tegelijk bescherming tegen inbraak. Bovendien hebben ze een isolerende werking.

Verwijder lichtgevende schermen uit de slaapkamer

Apparaten met felle lampjes verspreiden een behoorlijk lichtschijnsel dat uw slaap kan verstoren. Verwijder die dus zo mogelijk uit de slaapkamer of schakel ze ’s nachts uit (via een schakelklok). Ook een digitale wekker kan flink wat licht geven. Kies daarom liefst voor een exemplaar waar niet te veel licht vanaf komt, of waarbij de cijfers rood in plaats van felgroen of -geel zijn. Een mobiele telefoon kunt u beter buiten de slaapkamer laten of leg die in elk geval zo neer dat een eventueel oplichtend scherm u niet stoort.

Verf of behang de slaapkamer in donkere tinten

Een kamer met witte muren doet ook ’s nachts lichter aan dan een kamer waar de muren in een donkere tint geschilderd of behangen zijn. Blauw en groen zijn zeer geschikte kleuren voor de slaapkamer, vanwege hun rustgevende eigenschappen en als u ze in wat donkerder tinten toepast, slaat u dus meteen 2 vliegen in 1 klap.

Slaapmasker

Heeft u vooral last van te veel licht als de dagen lang zijn of wilt u niet zoveel geld uitgeven, dan kunt u slapen met een oogmasker. U hoeft dan niet uw hele slaapkamer aan te passen, maar kunt wel eenvoudig in het donker slapen.

Verduister binnendeuren en ramen

Zit er een raampje in uw slaapkamerdeur of komt er veel licht uw kamer binnen door een deur op de gang, verduister die dan ook. Zo zorgt u ervoor dat er niet alleen van de raamkant geen extra licht meer komt, maar ook vanaf de gang niet. U kunt er bijvoorbeeld plakfolie voor gebruiken of op maat gezaagde houten planken, die u eventueel in een leuk kleurtje verft. Ook onder de deur door kan licht naar binnen vallen. Met een goede tochtstrip of tochtrol kunt u dit licht dan afschermen. Let er wel op dat uw slaapkamer voldoende geventileerd blijft, dus doe dit bijvoorbeeld alleen als u ventilatieroosters in uw ramen heeft of het raam open houdt.

(Bron: archief, Roomed, Praxis, Bouwsuper, WikiHow, ImperfectDesign. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie