vakantierecord

2017 breekt vakantierecord

Nooit eerder zijn Nederlanders zo vaak op een buitenlandse vakantie gegaan als in 2017. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau NBTC-NIPO Research, die zij tijdens de Vakantiebeurs 2018 officieel presenteren. 

Vakantie in het buitenland

Uit de onderzoeksresultaten van het bureau blijkt dat 82 procent van alle Nederlanders in 2017 op vakantie is geweest, een kwart meer dan in 2016. Opvallend is dat er nooit eerder zoveel vakantie buiten eigen land is gevierd. Duitsland is de meest populaire bestemming, gevolgd door Frankrijk. Spanje en Griekenland winnen aan populariteit, terwijl Turkije juist voor het eerst sinds jaren buiten de top 10 valt. Dit heeft alles te maken met de terreur(dreiging) en de politieke onrust die er in dit land heerst.

Binnenlandse vakanties

Naast buitenlandse vakanties, zijn vakanties in eigen land ook populair. Ruim 17,6 miljoen vakanties vinden binnen de Nederlandse landgrenzen plaats. De favoriete bestemming van deze mensen? De Veluwe. Opmerkelijk, want normaal gesproken zijn de badplaatsen aan de Noordzee dé plekken die de meeste Nederlandse toeristen trekken. Waarom dit in 2017 niet zo is, kan te maken hebben met het matige zomerweer van dat jaar.

Positief over 2018

Volgens NBTC-NIPO Research wordt 2018 ook weer een goed vakantie-jaar. Omdat de economie blijft aantrekken, gaan er in 2018 opnieuw veel mensen op vakantie in binnen- en buitenland.

Onvoorbereid op vakantie

Naast goed nieuws over het vakantiegedrag, is er ook iets minder leuks te melden. Volgens NBTC-NIPO gaan veel Nederlanders onvoorbereid op weg. Zo halen zij vaak geen vaccinaties en gaan zij tóch naar landen waarvoor een negatief reisadvies geldt. Daardoor zijn in 2017 ruim 700.000 Nederlanders op reis in de problemen gekomen. Uit het onderzoek van NBTC-NIPO blijkt dat het grootste gedeelte voorkomen had kunnen worden als zij zich goed voorbereid zouden hebben. Daarom roept Halve Zijlstra, minister van Buitenlandse Zaken, alle Nederlanders op zich voortaan beter te laten informeren over hun vakantiebestemming en de nodige maatregelen te nemen. “Ja, het kost – zeker met de wat exotischer bestemmingen – even tijd”, zegt Zijlstra. “Maar het is belangrijk dat iedereen die naar het buitenland vertrekt voor vakantie of zakenreis ook gezond en wel weer thuiskomt. Met de juiste vaccinaties in zijn gele boekje. En bij voorkeur gaan ze alleen naar landen waarvan wij zeggen: daar kun je gerust vakantie vieren”, aldus de minister tegenover persdienst ANP.

Bent u in 2017 op vakantie geweest?

(Bron: berichtgeving NBTC-NIPO Research, NOS)

Geef een antwoord