We zitten meer binnen dan ons lief is

We willen wel, maar we doen het niet: lekker veel buiten zijn. In de wintermaanden brengen we zelfs negentig procent van onze tijd binnen door.

We blijven binnen

Uit landelijk onderzoek onder ruim 1000 Nederlanders van 18 jaar en ouder blijkt dat we veel meer binnen zitten dan dat we zouden willen. In het winterseizoen zijn de weersomstandigheden en weinig tijd de belangrijkste redenen om er niet op uit te gaan. Ruim twee derde van de Nederlanders gaat weleens de hele dag de deur niet uit in de wintermaanden. Een kwart blijft zelfs minstens één dag per week binnen. Als we in de wintermaanden wel buiten zijn, dan besteden we die tijd vaak aan wandelen, fietsen en tuinieren.

21 uur per dag binnen

Hoewel de meeste Nederlanders in de wintermaanden 21 uur per dag of meer binnen doorbrengen, geeft het overgrote deel (78%) aan graag buiten te zijn. Slechts vier procent is niet graag buiten. Iets meer dan de helft van de Nederlanders (51%) noemt zichzelf een buitenmens. Slecht weer en weinig tijd zijn de belangrijkste belemmeringen om naar buiten te gaan. Te lui, geen idee over wat buiten te doen, geen gezelschap en gezondheid blijken andere veelgenoemde redenen. Mensen met een hond gaan er duidelijk vaker op uit. Slechts een kwart van de mensen zonder hond gaat elke dag naar buiten, terwijl de helft van de mensen met een hond in de huishouding er dagelijks op uit gaat.

Jongeren vs. ouderen

Hoeveel tijd we buiten doorbrengen hangt onder andere samen met leeftijd. Jongeren van 18 tot 25 jaar zijn vaker een hele dag binnen dan mensen in andere leeftijdscategorieën. Zij hebben een leven vol studeren, carrière en het onderhouden van sociale contacten en vinden dat ze het daardoor te druk hebben om naar buiten te gaan. Mensen ouder dan 45 jaar noemen zichzelf juist iets vaker een buitenmens en gaan liever naar buiten dan jongere mensen.

Gezond

De meest genoemde reden om er op uit te gaan is om gezond bezig te zijn. Met 92 procent vinden bijna alle Nederlanders dat het gezond is om buiten te zijn. Deze gedachte wordt bevestigd door verschillende wetenschappelijke studies op dit gebied. Op de tweede plaats staat genieten van de natuur, gevolgd door tot rust komen, gezellig samen zijn en om op te laden.

Tuinieren

De tuin onderhouden wordt vaker als reden genoemd naarmate de leeftijd toeneemt, vooral door 45-plussers. Terwijl 18 tot 35-jarigen vooral voor een sportieve uitdaging gaan. Ook gezellig samen zijn is voor jongvolwassenen een belangrijke reden om naar buiten te gaan. Naar buiten gaan om op te laden wordt het meest genoemd door 25 tot 54-jarigen.

Tuinieren, wandelen, de hond uitlaten of sporten, wat is uw belangrijkste motivatie om naar buiten te gaan?

(Bron: Wageningen University)

Geef een antwoord

Reacties (2)

    wjanse says:

    Om te voelen hoe het weer is de natuur te ruiken en om naar mij werk te gaan. Ook even ergens uit de wind zitten genieten van dat het weer kan! Het geeft mij troost buiten te zijn en genieten van vrijheid daar te zijn!

      DokterTed says:

      Zitten is het nieuwe roken! Deze week is het Nationale Traploopweek. Waarom zou je de lift nemen als dat niet nodig is. Luister vanavond naar Tijd voor Max op radio 5 rond 19.30 uur.