Nederlandse luchtkwaliteit is slecht

De Nederlandse luchtkwaliteit scoort slecht in vergelijking met andere Europese landen, zo stelt het Europees Milieu Agentschap (EMA) in een rapport over de luchtkwaliteit in Europa. Alleen in Duitsland is de hoeveelheid stikstofdioxide hoger.

Gevolgen voor economie en gezondheid

Een ongezonde lucht heeft naast economische gevolgen ook gevolgen voor de gezondheid. Het zorgt in Europa voor honderdduizenden voortijdige sterfgevallen, aldus het EMA. Het onderzoek, dat zich richt op alle 28 Europese lidstaten, verzamelt en analyseert elk jaar gegevens van luchtkwaliteit van nationale onderzoeksinstituten. Het is niet de eerste keer dat Nederland slecht scoort. Vorig jaar stond ons land op de vijfde plek van Europese landen waar de concentratie van stikstofdioxide hoog is. België, Italië, Zweden en Slowakije scoorden toen slechter.

Uitstoot verkeer

De belangrijkste bron van stikstofdioxide is uitstoot door het verkeer. Blootstelling hieraan kan onder andere zorgen voor een verminderde longfunctie. Ook veroorzaakt stikstofdioxide een toename van luchtwegklachten en astma-aanvallen en ontstaat er hierdoor een verhoogd risico op infecties. Volgens het EMA sterven 11.530 mensen jaarlijks voortijdig aan fijnstof en 1.820 mensen door een te hoge concentratie stikstofdioxide in de lucht.

Nieuwe regels

Het Europees Parlement stemt naar verwachting woensdag 23 november 2016 in met nieuwe regels over de luchtkwaliteit die het aantal vroegtijdige sterfgevallen in 2030 moeten halveren. In de nieuwe richtlijnen krijgen de EU-landen nationale doelstellingen opgelegd voor het verminderen van de uitstoot van vervuilende stoffen. D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy liet weten tegen te stemmen. Hij is “zeer ontevreden” over de afzwakking van het voorstel. “Gezien de urgentie doet dit voorstel te weinig. D66 kan niet anders dan tegenstemmen en op Nederlands en lokaal niveau met nog meer motivatie inzetten op maatregelen voor schone lucht.”

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Bonma says:

    Ik heb COPD en schreef er een boek over. Het gaat vooral over de impact die COPD heeft op het gezin, de omgeving, over frustratie en woede, over acceptatie en ermee leren omgaan, over schuldgevoel en emotie…
    Het boek beschrijft hoe ik mijn leven heb geleefd voor ik COPD kreeg in 2014 en wat ik door de COPD van mijn leven heb moeten inleveren!!
    Het boek heet: COPD neemt de regie van mijn leven over/ de lange weg naar acceptatie!
    Het is vreemd dat met 1,2 miljoen COPD patiënten er nog géén boek werd geschreven voor en door een COPDpatiént, aangezien zij het best kunnen omschrijven wat COPD met je doet!
    Inmiddels zit ik in de palliatieve fase van de COPD. Er is voor mij geen enkele genezing meer mogelijk en mijn longvolume is nog maar 11%. Dit gaat bij elke infectie meer en meer achteruit. Daarnaast is recentelijk een hersentumor bij mij vastgesteld, maar door de COPD is een MRI niet mogelijk, mag ik geen narcose vanwege mijn slechte longvolume en is nader onderzoek naar de ernst van de tumor ook geen optie meer! Voor longtransplantatie kom ik niet in aanmerking, omdat ik 3 resistente bacteriën op de longen heb, waardoor afstoting van de nieuwe longen een groot risico is en voor longventieltjes heb ik veel te weinig longweefsel.
    Al met al is er voor mij geen hoop op behandeling, laat staan genezing! Deze maand wordt stilgestaan bij de wereld COPD-dag en in dat kader wellicht interessant mijn boek onder de aandacht te brengen bij de vele longpatiënten die ons land inmiddels telt. Ik heb al veel reacties als: heel herkenbaar; had ik uw boek maar eerder gelezen, dan had ik mijn moeder zaliger niet zo tekort gedaan, wat fijn dat iemand zo duidelijk verwoord hoe een COPD-patiënt zich voelt; knap hoe open u schrijft over uw leven met COPD!
    Heeft u interesse… in de Gelderlander en het AD van zaterdag 2 november staat een groot interview over mij en leven met COPD! Ik zou het geweldig vinden, indien MAX aan dit onderwerp aandacht zou willen besteden!!
    Zelf ga ik met mijn man nog een laatste grote reis maken en hoop hiervan nog redelijk te mogen genieten.
    Daarna wil ik graag meewerken aan dit onderwerp, met eventueel mijn longarts indien hij kan!