Biologisch eten in populariteit toegenomen

Nu het weer wat beter gaat met de economie geven Nederlanders steeds meer uit aan biologische voeding. Veel ervan wordt nog uit het buitenland geïmporteerd, dus om aan de grote vraag te voldoen moet er een inhaalslag gemaakt worden.

Gewild

In 2015 telden consumenten in totaal 1,1 miljard euro voor biologische producten neer. Vooral biologische koffie, thee, koek en cacao waren gewild. De laatste jaren zijn debio-bestedingen telkens met bijna een tiende (9 procent) toegenomen en het economisch bureau van ABN AMRO schat in dat de bio-omzet de komende jaren blijft toenemen, met een gemiddelde groei van 7 procent per jaar.

Gezondheid

Steeds meer mensen letten op hun gezondheid en de vraag naar luxer eten neemt toe. Zo wordt er steeds meer voor biologisch gekozen. Om aan die vraag te voldoen moet er wel voldoende biologisch voedsel geproduceerd worden. Nu gebeurt circa 2,9 procent van de voedselproductie in ons land op biologische wijze. Een groot deel daarvan is bestemd voor export naar het buitenland.

Kansen

Om aan de eigen vraag naar bio-producten te voldoen importeren we momenteel nog uit het buitenland. Veel grondstoffen voor biologische koekjes komen bijvoorbeeld uit Oost-Europa, biologisch fruit halen we veelal uit Spanje of Italië. Er liggen dus zeker kansen voor de Nederlandse voedselproducenten.

Eet u wel eens biologische producten?

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    kristien12 says:

    Nee ik koop het niet uit het buitenland, alleen van eigen bodem.