De luchtkwaliteit ‘moet’ beter

Nederland voldoet niet aan de Europese normen voor de luchtkwaliteit. Vooral in de grote steden, waar veel auto’s rijden, is de lucht vervuild. Volgens milieuorganisatie Milieudefensie moet de overheid in actie komen, zij stapt daarom vandaag 23 augustus 2017 naar de rechter. Waarom doen zij dit?

‘Maatregelen zijn absoluut noodzakelijk’

Campagneleider Anne Knol van Milieudefensie noemt het op de site van Milieudefensie “absoluut noodzakelijk dat er nu snel maatregelen genomen worden om de lucht gezonder te maken”. Ondanks alle kennis rondom de schadelijkheid van fijnstof en stikstofdioxide voor de gezondheid, doet de overheid volgens de milieuorganisatie al jaren niets om de lucht schoner te maken. “Luchtvervuiling zorgt jaarlijks voor tienduizenden zieken en duizenden vroegtijdige sterfgevallen”, zegt Knol. “Dat is een groot en miskend probleem. Wij hopen via de rechter beleid af te dwingen dat de gezondheid van de Nederlanders beschermt.”

Fijnstof en stikstofdioxide kankerverwekkend

Fijnstof is een verzamelnaam van stofjes die zo klein zijn dat ze met het blote oog niet te zien zijn. Ze worden uitgestoten door het autoverkeer (met name voertuigen die rijden op diesel), de industrie en veebedrijven. Ook stikstofdioxide (NO2) komt vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen. Fijnstof en NO2 kunnen smog veroorzaken, een soort dichte mist die veroorzaak wordt door grote hoeveelheden verontreinigde stoffen. De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft in 2013 al aangegeven dat fijnstof en stikstofdioxide kankerverwekkend zijn.

De 10 straten in Nederland met slechtste luchtkwaliteit

Milieudefensie heeft in 2013 gegevens uitgebracht waarin zij de 10 straten met meest vervuilde lucht op een rijtje zet. Het wordt aangeraden deze straten zo veel mogelijk te mijden:
1. Javastraat, Den Haag
2. ‘s Gravendijkwal 87, Rotterdam
3. Benoordenhout/ Raamweg, Den Haag
4. Dorpsweg / Gruttostraat, Rotterdam
5. ‘s Gravendijkwal 20, Rotterdam
6. Schilderswijk Hoefkade, Den Haag
7. Vijzelgracht oneven kant, Amsterdam
8. Geldersekade 9, Amsterdam
9. Wibautstraat, Amsterdam
10. Noordereiland/ Brugweg, Rotterdam

Het vervolg

De kortgedingrechter in Den Haag oordeelt op 7 september 2017 dat er een luchtkwaliteitsplan moet worden opgesteld dat aan de regelgeving voldoet. “Het plan moet maatregelen bevatten die ervoor zorgen dat alle overschrijdingen op de kortst mogelijke termijn zullen zijn verdwenen”, aldus het oordeel van de rechtbank in Den Haag. Als reactie hierop gaat het demissionair kabinet de plannen versnellen om de luchtkwaliteit te verbeteren.  “Schone lucht is van levensbelang. Daarom gaan we onze inzet samen met de regio’s waar de problemen zijn, versnellen en nog concreter maken. Dit plan wordt een aanvulling op bestaande maatregelen die betrokken gemeenten en provincies al onverminderd nemen voor het aanpakken van knelpunten”, aldus staatsecretaris Dijksma van Milieu.

(Bron: NOS, RTLNieuws, Milieudefensie)

Geef een antwoord