Wandelen

Wandelen tijdens coronamaatregelen, kan dat nog wel?

Zoveel mogelijk thuisblijven is nu het devies, maar zeker als het zonnetje schijnt trekt de buitenwereld. Daarnaast is daglicht een weldaad voor het humeur en de weerstand, maar is het nog verstandig om te wandelen en waar moet u dan rekening mee houden?

Richtlijnen RIVM

Ook met de verscherpte maatregelen, die maandag 23 maart 2020 ingegaan zijn, blijft het nog toegestaan om buiten een wandelingetje te maken. Belangrijk daarbij is om de richtlijnen van het RIVM in acht te houden. Zo moet u bij voorkeur alleen of anders met slechts enkele mensen uit hetzelfde huishouden op pad gaan. Bij groepen van meer dan 3 personen wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.

Het advies van het RIVM is om in de elleboog te hoesten en te niezen en zakdoekjes te gebruiken, maar het verstandigste is natuurlijk om even helemaal niet te wandelen als u klachten heeft en pas weer naar buiten te gaan als u zich weer goed voelt.

1,5 meter afstand

Gaat u met bijvoorbeeld uw partner wandelen, dan hoeft u onderling geen 1,5 meter afstand te houden, maar wel van alle andere wandelaars en fietsers op straat. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor bankjes die u onderweg tegen komt. Zit er al iemand op, ga er dan alleen bij zitten als er genoeg ruimte tussen u en de andere persoon(en) zit. Probeer verder het liefst zo min mogelijk aan te raken tijdens het zitten en neem voor de zekerheid handgel mee, zodat u de handen alvast kunt reinigen voordat u ze thuis weer kunt wassen. Bij tegenliggers is het handig om achter elkaar te gaan lopen om elkaar de ruimte te geven of zo mogelijk even over te steken naar de overkant van de straat.

Toiletten

Een nadeel van alle gesloten horeca is dat er daardoor ook veel minder gelegenheid is om tijdens het wandelen naar het toilet te gaan. De vraag is ook in hoeverre het handig is om een openbaar toilet te gebruiken, nu contacten zoveel mogelijk beperkt moeten worden. Maak uw wandeling daarom niet te lang en bij voorkeur in de buurt, zodat u als de nood hoog wordt, in niet al te lange tijd thuis kunt zijn.

(Openbaar) vervoer

Wilt u er toch iets verder op uit, reis daar dan bij voorkeur per auto of fiets heen en in elk geval niet met het openbaar vervoer. Ook hierbij geldt dat het in verband met eventueel toiletgebruik het verstandigste is om in uw eigen omgeving te blijven en de wandeling niet te lang te maken.

Bos- of strandwandeling, liever niet

Het advies van het RIVM is om drukke plekken te vermijden. Dit om herhaling van de drukte tijdens het weekend van 19 maart op de stranden en andere natuurplekken te voorkomen. Kies daarom geen plekken om te wandelen die normaal al heel druk zijn. Mocht u ergens aankomen en het is er drukker dan gewenst, dan is dit dus even geen goede plek om op dat moment te zijn.

Wandelen

Lees ook: 12 redenen om regelmatig te wandelen.
Zorgen 10.000 stappen per dag er echt voor dat u fit blijft?
Daglicht heeft een groot effect op uw gezondheid.

En liever het huis niet uit om te bewegen, doe dan dagelijks mee met Nederland Thuis in Beweging.

(Bron: Gezondheidsnet, RIVM, ANP, archief)

Geef een reactie

Reacties (9)

  Gabriel1949 says:

  Zou nog leuker zijn dat de NS voor de gepensioneerden de Keuzedagen die niet gebruikt kunnen worden opgeschoven worden naar een tijd dat we weer mogen reizen. Immers nu staat er duidelijk in het rood op de App van NS Reis indien strikt noodzakelijk en behoud 1,5 meter afstand.

   w.bouius says:

   inderdaad de vraag opschuiven keuzedagen. geen gelegenheid om te reizen.

  sanna says:

  Ik ben alleen en val in de risico groep. Als ik een rondje ga lopen of fietsen valt het me op dat de meeste echtparen halsstarrig naast elkaar blijven lopen/fietsen ook op smalle paden, waardoor je elkaar soms bijna aanraakt als je er langs gaat. Vriendelijk verzoek in ieders belang.
  Als er een tegenligger komt, wilt u dan even ACHTER ELKAAR lopen of fietsen. Bedankt

   MAX Vandaag says:

   Beste sanna, bedankt voor uw bericht. Wat een goed punt! We hebben het er in het artikel bij gezet.

  marianke brugman says:

  Ik ga 3 x per dag met de hond het bos in. Maar de meeste wandelaars zijn mensen die alleen met mooi weer lopen en niet gewend zijn aan honden. Mijn hond mag hier los lopen en er mag niet gefietst, gecrosst of gescooterd worden. Maar zij rijden recht op mij af op smalle paadjes, zodat ik echt geen kant uit kan. Ik ben 75 jaar en spring niet meer zo snel in de struiken en bovendien zie ik niet goed meer. Het commentaar dat ik meestal krijg is dat ik mijn hond aan de lijn moet houden en die doet juist zijn best om mij te beschermen. Ik heb echt geen hoge pet op van onze beschaafde medelanders.

  Henricus says:

  Ik heb ook al contact gehad met de NS over die keuze dagen, te plaatsen naar een andere datum, wanneer er geen risico is om te reizen. Maar ze konden geen antwoord daarop geven. Moesten ze nog bekijken ,werd er gezegd, maar misschien vervallen ze wel . Zou erg jammer zijn, je betaalt er tenslotte voor, en, is ‘overmacht’ dat we niet kunnen reizen .

   B.Harmsen says:

   Die overmacht is wederzijds.

   Heb ook keuze dagen maar ook voor de NS zijn het moeilijke tijden en heb ook begrip dat ze u niet gelijk gerust konden stellen.

   B.Harmsen says:

   Las net het volgende bericht van de NS,

   Keuzedagen
   NS komt ook senioren tegemoet. Senioren (60+) krijgen bij veel NS abonnementen zogenoemde Keuzedagen, soort dagkaarten met een beperkte geldigheid. Wie een Keuzedagkaart door de Corona crisis niet heeft kunnen gebruiken, kan een voucher krijgen om later alsnog op pad te kunnen. Wel waarschuwt NS dat het bij de NS Klantenservice op dit moment erg druk is. Senioren doen er dan ook verstandig aan om dit op een later moment te regelen. “Dit hoeft niet direct nu aangevraagd worden, dat kan ook tegen de tijd dat het normale leven weer hervat kan worden” legt Koster uit.

  Rhun says:

  Gelukkig maar! Precies wat ik zocht. Dus we kunnen gewoon naar het bos Zondag, maar moeten opletten op hoe druk het is. Prima toch. En voor mensen tegen me gaan schreeuwen en brullen dat ik egoistisch ben (zoals je nu helaas veel ziet) Ik ben ECHT wel intelligent genoeg om uit mijn doppen te kijken. Mijn handje hoeft niet vastgehouden te worden. Ik ga alleen met mijn moeder (we zijn 1 huishouden) en onze honden. Wij houden zowiezo afstand genoeg van anderen in deze tijd en we zullen echt geen druk gebied ingaan. Ziet het er te druk uit voor 1,5 meter afstands dan gaan we ergens anders kijken.