videobellen

Via videobellen in contact blijven met anderen? Dit zijn de mogelijkheden

Als u elkaar om welke reden dan ook even niet persoonlijk kunt zien, kan videobellen een alternatief zijn. U kunt degene met wie u spreekt dan namelijk ook zien. Bijna net alsof u bij elkaar in de kamer zit.

Inleiding

Wie herinnert zich niet de telefoontjes naar het buitenland vroeger? Tijdrovend en gebrekkig zijn herinneringen die bij ons opkomen. Dat is gelukkig allang niet meer zo. Contactinformatie is tegenwoordig opgeslagen in onze pc’s, tablets en smartphones. Dus we klikken of tikken gewoon op de naam van de persoon die we willen spreken. En omdat de internetsnelheid geen rol meer speelt, hoeven we ons niet meer te beperken tot alleen geluid. Want hoe leuk is het om de persoon waar u mee spreekt ook te zien? In Nederland of daarbuiten.

Bellen met beeld kan via verschillende programma’s en apps. Ze werken allemaal via een internetverbinding. Buiten de kosten van die verbinding, betaalt u niets voor het gebruik van de apps. Dat maakt videobellen aantrekkelijk. We bespreken hieronder kort de mogelijkheden van de verschillende programma’s en apps waarmee u kunt videobellen.

Benodigdheden

Videobellen kan met de desktopcomputer, de laptop, smartphone en tablet. Maar wat heeft u verder nodig?

 • Computer: een videobelprogramma, webcam, microfoon en luidsprekers.
 • Laptop: een videobelprogramma, webcam/camera, microfoon en luidsprekers. In de meeste laptops is dit ingebouwd.
 • Tablet: een videobelprogramma, camera, microfoon en luidsprekers. Bij de meeste nieuwe tablets zijn deze laatste 3 dingen ingebouwd.
 • Smartphone: een videobelprogramma, camera, microfoon en luidsprekers. In elke smartphones zijn deze laatste 3 dingen ingebouwd.

Een webcam is overigens een kleine camera die op het beeldscherm wordt bevestigd. Deze zorgt voor de beeldverbinding richting de persoon met wie u contact zoekt.

Overzicht videobelapps

In de tabel hieronder ziet u in 1 oogopslag de belangrijkste kenmerken van een aantal veelgebruikte apps/programma’s waarmee u kunt videobellen.

videobellen

Hieronder gaan we in op de verschillende programma’s en apps.

Skype

Skype is de nestor van het videobellen. Al een kleine 10 jaar kunnen mensen via het programma videogesprekken voeren. Skype werkt op alle apparaten en is zelfs standaard aanwezig op Windows 10. Wie Skype wil gebruiken, moet eenmalig een account aanmaken. Videobellen kan alleen met personen die ook een Skype-account hebben. Videobellen is niet beperkt tot 1 persoon: groepsgesprekken met maximaal 25 personen zijn mogelijk. Het maakt niet uit welk apparaat wordt gebruikt. Alle gesprekken tussen pc, tablet en smartphone onderling zijn mogelijk.

WhatsApp

De populairste berichtenapp van dit moment behoeft geen verdere introductie. Maar WhatsApp kan meer dan tekstberichten versturen, ook videobellen is mogelijk. Dat kan echter alleen tussen smartphones. Er is weliswaar een pc-versie van WhatsApp, maar deze ondersteunt videobellen nog niet. Videobellen is mogelijk met andere WhatsApp-gebruikers die zijn opgenomen in de contactenlijst op uw smartphone. Bekijk ook de Digitip over videobellen met WhatsApp.

Duo

Duo is een videobelapp van Google. Het verschil met andere apps en programma’s is dat Duo zich uitsluitend richt op videobellen. Dat maakt het gebruik heel eenvoudig. Personen uit de contactenlijst op uw smartphone die ook Duo hebben geïnstalleerd, zijn zichtbaar in de app. Tik op de persoon die u wilt spreken en u bent klaar. Duo heeft een bijzondere eigenschap: ‘Klop Klop’. Voordat degene met wie u belt opneemt, bent u al in beeld op diens telefoon. Dit is wel uit te zetten voor wie dat onprettig vindt.

Messenger

Messenger van Facebook is een app waarmee Facebookgebruikers contact kunnen opnemen met elkaar. Het is begonnen als berichtenapp en nu is videobellen ook mogelijk. Messenger werkt op alle apparaten. Voor tablets en smartphones is er een app, voor de pc een webversie. Messenger werkt alleen wanneer u een Facebookaccount hebt. En u kunt alleen contact leggen met bekenden die ook Facebook gebruiken en Facebookvriend zijn.

Google Hangouts

Google Hangouts lijkt in veel dingen op WhatsApp, met 1 belangrijk verschil: de populariteit. WhatsApp prijkt tegenwoordig op nagenoeg elke smartphone, maar Google Hangouts is de grote onbekende. Voor tablets en smartphones is er een app en voor de computer is er een webversie. Google Hangouts werkt met een Google-account. Groepsgesprekken tot maximaal 10 personen zijn mogelijk.

FaceTime

FaceTime is een videobelapp voor de iPhone, iPad en Mac. U kunt ermee bellen naar andere Apple-gebruikers.

SeniorWeb lanceert Thuis Online

Omdat heel Nederland momenteel vanwege de coronamaatregelen aan huis gekluisterd is, kan het handig zijn als u sommige praktische zaken zelf online kunt regelen. Dat kan best ingewikkeld zijn als u daar normaal geen ervaring mee heeft en SeniorWeb heeft daarom Thuis Online op hun website gelanceerd. Met onder andere uitleg over videobellen en online boodschappen doen. Met Thuis online geeft SeniorWeb ondersteuning en inspiratie voor iedereen die het nodig heeft en in deze onzekere tijden heeft de organisatie besloten ouderen de mogelijkheid te geven nu 3 maanden gratis kennis te maken met SeniorWeb. Heeft u hulp nodig met videobellen of een andere computervraag? Daar mag u nu dan 3 maanden gebruik van maken als u zich aanmeldt via de website van SeniorWeb. Het lidmaatschap stopt automatisch na die 3 maanden weer.

(Bron: SeniorWeb)

Geef een antwoord

Reacties (7)

 1. Dick99999 says:

  Groepsgesprekken met Facetime niet mogelijk. Wat zijn groepsgesprekken vermeld op support.apple.com/nl-nl/HT209022 dan?

  1. MAX Vandaag says:

   Beste Dick99999, bedankt voor uw reactie. Er was inderdaad een foutje in de tekst geslopen. De tekst en tabel zijn inmiddels aangepast.

 2. Ineke M says:

  Niet alle tablets hebben een camera ingebouwd. Ik heb een iPad (die inmiddels 8 jaar oud is) zonder camera.

  1. MAX Vandaag says:

   Beste Ineke M, bedankt voor uw reactie. Goede aanvulling, we gaan het erbij zetten.

 3. Ijeke says:

  met hoeveel mensen kun je op WhatsApp tegelijk in met beeld spreken.

 4. GerritJansma says:

  Alle apps hier genoemd werken niet met wat oudere tablets, althans niet bij mijn Android-versie 4.0.4

 5. Jan Meelker says:

  Wij gebruiken met veel plezier Jitsi Meet. Zeer eenvoudig, geen account nodig en volens experts veilig