coronamaatregelen

Hoe zit het? Mag u door de versoepelde coronamaatregelen met meer mensen samenkomen?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer:  Mag u door de versoepelde coronamaatregelen met meer mensen samenkomen?

Op 6 mei 2020 vertellen minister De Jonge van Volksgezondheid en premier Rutte ons dat de coronamaatregelen versoepeld worden. Het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames nemen immers af, dus daar mag iets tegenover staan. Zo mag iedereen vanaf 11 mei 2020 weer buiten sporten en mogen mensen met contactberoepen weer aan het werk. Denk hierbij aan kappers en schoonheidsspecialisten. Ook mogen bibliotheken vanaf die datum weer open.

Zijn de regels veranderd?

Maar hoe zit het eigenlijk met de regels rondom het samenkomen?  Zijn die ook veranderd? Mag u sinds 11 mei bijvoorbeeld meer dan 3 mensen bij u thuis uitnodigen of buiten samenkomen met meer dan 2 mensen? In de oude situatie mag dit niet, maar die oude situatie lijkt de overheid op 6 mei gedag te hebben gezegd.

Toch lijkt er op het gebied van buiten samenkomen nog niet veel te veranderen. “Voor de persconferentie was er sprake van dat groepen van 10 mensen zouden worden toegestaan, maar in de uiteindelijke besluitvorming is daarvan afgezien”, zegt Lodewijk Hekking, woordvoerder bij het ministerie van Justitie en Veiligheid tegen de Volkskrant.

Volgens het ministerie wordt deze maatregel gehandhaafd zodat burgemeesters de kans hebben om meteen in te grijpen als groepsvorming uit de hand dreigt te lopen. Denk hierbij aan een groepspicknick die bestaat uit 30 mensen. Zoiets mag nog steeds niet en daarom zijn de regels rondom het samenkomen niet versoepeld. Wel is het denkbaar dat de politie of handhaving minder streng zal zijn als zij groepen van meer dan 2 mensen buiten zien sporten op 1,5 meter van elkaar.

Regels rondom bezoek

Ook de regels rondom bezoek ontvangen bij u thuis zijn nog hetzelfde: 3 mensen is het maximum en iedereen moet 1,5 meter afstand van elkaar houden. Het maakt niet uit of u buiten zit of binnen. Ook hiervoor geldt: deze maatregel is erin gehouden om ervoor te zorgen dat er opgetreden kan worden als mensen zich niet aan de afspraken houden. De politie heeft immers al meerdere keren illegale bijeenkomsten met meerdere gasten moeten stilleggen.

Autoregels onveranderd

Daarnaast is het ook nog steeds verboden om met 3 mensen in 1 auto te zitten als u geen huisgenoten van elkaar bent. dat betekent dus dat u als echtpaar niemand uit een ander huishouden mag meenemen of een rondje mag gaan rijden met 2 vrienden als u alleen in de auto zit. U kunt dan onmogelijk 1,5 meter afstand houden en dat moet te aller tijden. Wie deze regel overtreedt kan 390 euro boete krijgen en een aantekening op het strafblad.

Maar hoe zit het dan met de bibliotheken?

Maar hoe zit dat dan met bibliotheken? Die krijgen meer dan 3 bezoekers en dat mag wel. Dat klopt, maar  het verschil is dat bij bibliotheken de toestroom van mensen streng gecontroleerd wordt. Zo staat er een bewaker bij de deur die in de gaten houdt of er niet te veel mensen aanwezig zijn en moet er ten aller tijden 1,5 meter afstand gehouden worden. Ook wordt de bezoektijd beperkt en zijn veel faciliteiten (denk aan koffiehoekjes en toiletten) tot nader orde gesloten. Als bibliotheekvestigingen niet voldoen aan alle gestelde eisen, mogen ze nog niet open.

Conclusie:

De regels rondom het ontvangen van bezoek bij u thuis en het buiten samenkomen met anderen zijn ongewijzigd. U mag dus nog steeds niet meer dan 3 mensen bij u thuis ontvangen en ook buiten samenkomen met meerdere mensen is nog niet toegestaan. Vermoedelijk wordt er niet opgetreden als u toch met meer dan 1 ander persoon buiten afspreekt zolang u 1,5 meter afstand houdt.

(Bron: nu.nl, de Volkskrant, Vereniging Openbare Bibliotheken, Rijksoverheid)

Geef een antwoord

Reacties (5)

  rien peeters says:

  Mag je als echtpaar 1 persoon meenemen in de de auto als dit geen gezinslid is?

  A3 Tettero-Friskes says:

  mag je 1 persoon mee nemen in je auto en mag die dan op de achter stoel zitten?

   MAX Vandaag says:

   Beste EdrMax en A3 Tettero-Friskes, bedankt voor uw reacties. In het artikel: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/geld-werk-recht/hoe-zit-het-mag-u-nog-meer-meerdere-mensen-in-1-auto-zitten/ gaan we dieper in op de regels die gelden bij het vervoeren van meerdere mensen in de auto.

  Willem 1 says:

  ONBEGRIJPELIJK
  Je kunt weer naar de kapper. Kapper alsmede client mogen dit zonder mondkapje. Kapper moet
  alleen vragen of je verkouden bent etc. Dit kan ik niet rijmen. Als je bij je kinderen of anderen op bezoek
  wil moet je 1.5 meter afstand houden, ook al mankeren ze niets en de kapper zit misschien zo’n
  halve meter van je vandaan ZONDER mondkapje. Begrijpt u het nog ?????

   simon55 says:

   Je mag wel met 10 mensen buiten sporten op 1,5 meter , maar ga je daarna op het grasveld zitten met 10 mensen en 1,5 meter van elkaar , dan mag het NIET !!! HOE LEIP ZIJN ZE DAN , DIE DIT BEDENKEN ?