WhatsApp nieuwe functies

Nieuwe functies in WhatsApp: audioberichtjes in videovorm, extra toetsenbord en vervalberichten alsnog bewaren

Ze hebben bij WhatsApp niet stilgezeten achter de schermen, integendeel zelfs. Op 11 juni 2023 hebben we nog een artikel geplaatst over nieuwe functies in WhatsApp, nu is het al tijd voor de volgende nieuwsupdate. Welke nieuwe functies heeft de berichtenapp, waar de meesten van ons dagelijks gebruik van maken?

Nieuwe videofunctie: audioberichtjes, maar dan in videovorm

De belangrijkste nieuwigheid betreft het aanmaken van videoberichten vanuit de app. Deze nieuwe functie is eigenlijk een combinatie van de bekende audioberichten en het versturen van een eerder opgenomen video. Hoe werkt dit in de praktijk? Als u een groepsgesprek of een individuele chat opent, ziet u onderin beeld een microfoontje, waar u audioberichten mee kunt versturen. Tik eenmalig op dit microfoontje en dan ziet u een camera-icoontje, zowel op de iPhone als de Android-telefoon.

Als u dit camera-icoontje ingedrukt houdt, ziet u eerst een aftelklok (van 3 naar 1), waarna u direct begint met het opnemen van een video. Tijdens het filmen kunt u het camerastandpunt nog wijzigen (van selfiestand naar het reguliere standpunt), via de knop met de 2 pijltjes. Een video duurt net zo lang als dat u de knop ingedrukt houdt, al is er wel een maximale lengte van 1 minuut. Bent u niet helemaal tevreden over het eindresultaat, dan kunt u naar links vegen om het versturen van de video te annuleren. En als het videobericht eenmaal door is gekomen, kunt u die met 1 tik direct afspelen vanuit WhatsApp.

Extra toetsenbord voor Android-gebruikers

Het microfoontje/cameraatje zit rechts in beeld, maar voor Android-gebruikers is er nog een nieuwe optie aan de linkerkant van hun scherm. Als ze links van de tekstbalk op het blije gezichtje tikken, komt er een extra toetsenbord tevoorschijn. Degenen die vaak emoji‚Äôs gebruiken, zien via dit toetsenbord dan hun meest gebruikte emoji‚Äôs. Maar u kunt ook de tabbladen met gifjes en stickers bekijken. En als u weer terug wil naar het reguliere toetsenbord (met letters en cijfers), dan tikt u op dezelfde plek links in beeld, waar nu een toetsenbordje staat. Op de iPhone ziet u overigens ook tabbladen van gifjes en stickers naast elkaar. De meest gebruikte emoji’s zijn in een apart menu te zien.

Foto’s in HD-kwaliteit versturen via WhatsApp

Als u foto’s verstuurt via WhatsApp, hebben ze een iets lagere kwaliteit dan gewoonlijk. Zo komen ze sneller door en nemen ze minder ruimte in beslag bij de ontvanger. Maar inmiddels is het ook mogelijk om foto’s in HD-kwaliteit (High Definition) door te sturen. Zowel iPhone- als Android-gebruikers zien boven in hun scherm een vierkantje met de letters HD, voordat ze hun foto doorsturen. Als u op dat vierkantje drukt, kunt u kiezen of u de foto in standaardkwaliteit of in HD-kwaliteit verstuurt.

Meer mogelijkheden met de zoekfunctie

Als u al langere tijd WhatsApp gebruikt, dan heeft u een heel archief aan gesprekken opgebouwd. Als u een specifieke conversatie terug wil zoeken, kunt u al langer de zoekfunctie gebruiken, via het vergrootglas in het hoofdmenu. Inmiddels heeft WhatsApp deze zoekfunctie uitgebreid en verfijnd. U kunt namelijk specifiek zoeken op ongelezen berichten, foto‚Äôs, video‚Äôs, audioberichten, documenten en nog meer categorie√ęn. In groepsapps en individuele gesprekken is er ook nog een zoekfunctie, als u bepaalde passages terug wil zoeken. Maar daarin kunt u dus alleen op bepaalde woorden zoeken. Met de iPhone kunt u bovendien berichten van een bepaalde datum terugzoeken, via het agenda-icoontje.

WhatsApp-fraude
Lees ook: Slachtoffer van WhatsApp-fraude: hoe kunt u uw geld terugkrijgen?

Berichten met vervaldatum alsnog behouden

In augustus 2022 hebben we al geschreven over een nieuwe functie in WhatsApp, de berichten met een vervaldatum. Als u deze functie aanvinkt, kunt u instellen dat u inkomende berichten een beperkte tijd bewaart, om ruimte in het telefoongeheugen te besparen. Maar inmiddels kunt u dit soort berichten bewaren, voordat deze vervaltermijn (24 uur, een week of 90 dagen) aanbreekt. Dat kunt u doen met specifieke berichten in individuele WhatsApp-gesprekken of groepsapps waar u beheerder van bent.

Als u een bericht ingedrukt houdt, ziet u boven in beeld een bladwijzer (rechthoek met een driehoekige inkeping aan de onderkant) verschijnen. Via het WhatsApp-profiel van uw contactpersoon kunt u, bij ‚Äėbehouden berichten‚Äô, zien welke berichten u heeft bewaard. Als u bij de profielfoto van uw contactpersoon of bij de groepsfoto een klokje ziet (links een doorgetrokken halve cirkel, rechts een halve cirkel bestaande uit puntjes), weet u dat de vervalfunctie is ingeschakeld. Als u zelf de vervalfunctie aanzet, krijgen anderen daar overigens ook een WhatsApp-melding van.

Extra rechten voor beheerders WhatsApp-groep

Er zijn steeds meer mogelijkheden om deel te kunnen nemen aan een WhatsApp-groep. E√©n van de beheerders kan u aan de groep toevoegen, maar u kunt ook een speciale uitnodigingslink of een speciale QR-code invullen. Bent u zelf beheerder van de appgroep, dan kunt u deze opties boven de deelnemerslijst terugvinden, via ‚ÄėDeelnemers toevoegen‚Äô en ‚ÄėUitnodigen via link‚Äô. Maar via het menu ‚ÄėGroepsinstellingen‚Äô vindt u een nieuwe toevoeging. Als u de optie ‚ÄėNieuwe deelnemers goedkeuren‚Äô aanvinkt, komen anderen pas de groep binnen als u daarvoor toestemming geeft.

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, WhatsApp, SeniorWeb, Want.nl, iCulture, Android Planet. Foto: Eliseu Geisler/Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Becky says:

    Weet er iemand waar ik een grote i phone goedkoop kan kopen? mijn telefoon is heel klein en ik kan het allemaal niet meer goed zien, ik vond de telefoon bij kpn veel te duur zelfs bij mijn nieuwe abonnement, ze wilde mij een i pad aan smeren maar ja wie gaat er met een i pad op stap , niemand toch.