WhatsApp

WhatsApp krijgt nieuwe opties: wat gaat er voor u veranderen?

We maken vrijwel allemaal dagelijks gebruik van WhatsApp. En met zoveel gebruikers is het van groot belang dat dit veilig kan. De grootste berichtendienst ter wereld werkt daarom continu aan het waarborgen van de privacy van zijn gebruikers en heeft een paar nieuwe functies. Voor sommige daarvan is het nog niet duidelijk wanneer ze van kracht zijn, maar wij zetten de belangrijkste alvast op een rijtje.

Online WhatsApp-status wijzigen

WhatsApp heeft in 2014 blauwe vinkjes aan de app toegevoegd, als bevestiging dat een verstuurd bericht is aangekomen én gelezen. Dit is echter relatief gemakkelijk te omzeilen. Via het menu Privacy kunt u bij de opties ‘Laatst gezien’ en ‘Leesbewijzen’ c.q. ‘Ontvangstbevestigingen lezen’ uw voorkeuren aanpassen.

Nu heeft WhatsApp een nieuwe functionaliteit toegevoegd. U kunt desgewenst de melding ‘Nu online’ gedeeltelijk of volledig uitschakelen. Als u WhatsApp open heeft staan, kan iedereen die ook online is dat zien, zowel uw contactpersonen als andere gebruikers. Binnenkort kunt u dit afschermen, heeft de berichtendienst aangekondigd. Dan kunt u de ‘Nu online’-melding helemaal uitschakelen of alleen aan uw contactpersonen laten zien. Deze optie is een aanvulling op de ‘Laatst gezien om …’-functie, die u nu al gedeeltelijk of volledig uit kunt schakelen.

tekst opmaken
Lees ook: Digitip: tekst opmaken in WhatsApp; cursief, vet en meer

Verstuurde berichten na 2 dagen nog verwijderen

WhatsApp is al langer bezig met de mogelijkheid om reeds gestuurde berichten te bewerken. Deze functie is nog in ontwikkeling. De optie om berichten helemaal te verwijderen heeft men in de tussentijd wél uitgebreid . U kunt verstuurde berichten tot 2 dagen na verzending weer verwijderen, in plaats van maximaal 1 uur. Als u op het prullenbakicoontje drukt, krijgen andere gebruikers de melding ‘Dit bericht is verwijderd’. Na die 2 dagen kunt u een bericht nog wel voor uzelf verwijderden, maar deze is dan nog wel te zien voor anderen.

Een groepsapp stilletjes verlaten

Het verlaten van een groepsgesprek wordt met ingang van augustus 2022 iets anders dan voorheen. Traditioneel krijgt ieder lid van een groepsapp een bericht als een gebruiker de groep verlaat. WhatsApp heeft hier echter een verandering in aangebracht. Als u uit een groepsapp stapt, is dat straks alleen te zien voor de beheerder(s), niet voor de overige leden. En dat kan van pas komen als u het niet zo goed aandurft om een groep te verlaten.

 

Emoji-reacties in WhatsApp

Deze functie is inmiddels al enige tijd van kracht in de meest recente versies van WhatsApp. U kunt sinds kort een bericht markeren met een emoji. In dit artikel leggen wij uit hoe dit in zijn werk gaat.

Berichten na verloop van tijd laten verdwijnen

Daarnaast is het al langer mogelijk om berichten te versturen die na een bepaalde tijd automatisch verdwijnen. Zowel iPhone als Android biedt de mogelijkheid om dit te doen met al uw berichten. Daarvoor gaat u naar de instellingen in het WhatsApp-menu – de 3 verticale puntjes – en komt u via Account en Privacy bij de optie ‘Berichten met vervaldatum’. Daar kunt u de basisopties 24 uur, 7 dagen of 90 dagen aanvinken óf zelf een standaard vervaltermijn instellen.

U kunt deze functie ook gebruiken bij specifieke individuele gesprekken of in specifieke groepsapps. Via Android kunt u dat doen via de 3 verticale puntjes. Voor iPhone-gebruikers is deze optie te bereiken via de naam van hun gesprekspartner of de groepsapp. U kunt opnieuw kiezen voor 1 van de basisopties of een eigen vervaltermijn instellen. Als u foto’s of video’s verstuurd heeft, zijn deze na de vervaltermijn niet meer te zien via WhatsApp. Uw telefoon slaat ze echter wel op in de mediabestanden, mits de functie ‘Automatisch downloaden’ aanstaat. Deze optie kunt u ook via de instellingen in WhatsApp aan- of uitvinken, bij Opslag en data.

WhatsApp-fraude
Lees ook: WhatsApp-fraude straks nog lastiger te herkennen

Géén screenshots van eenmalige foto’s en video’s

In het verlengde daarvan: WhatsApp heeft ook een functie geïntroduceerd waarin verstuurde foto’s of video’s direct verdwijnen, zodra de ontvanger ze gezien heeft. Binnenkort is het ook niet meer mogelijk om screenshots te maken van dergelijke foto’s en video’s. WhatsApp wil op die manier de privacy van zijn gebruikers waarborgen. Het is alleen nog even afwachten wanneer deze functie van kracht is.

(Bronnen: Archief, WhatsApp, Radar, NU.nl, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

    Jeroen Michels says:

    Goed verhaal. Daar kun je wat mee.